Saamhorigheid

Iedereen is het zat om het weer over dat C-woord te hebben. Ik probeer het ook steeds te vermijden, u mee te nemen naar de lichtpuntjes en te relativeren in welke rollercoaster we zitten. En warempel als we proberen die lichtpuntjes te zoeken, zijn ze er. We moeten ze wel willen zien.
Had iemand 76 jaar geleden, net na de Tweede Wereldoorlog, kunnen bedenken dat we nu in een grote crisis zouden zitten. Nee, natuurlijk niet. De wereld had net een geweldige crisis achter de rug en voelde zich vrij. Er was weer een toekomst. Aan de slag. Veel bedrijven en organisaties zagen het levenslicht en maar even na de bevrijding - 30 mei- om precies te zijn, werd de Oranjevereniging opgericht. De laatste regels van die oprichtingstekst luidden: ‘Daarom hebben wij de belangrijke taak om ons land en volk weer de plaats te geven die het behoort. Dit is mogelijk wanneer wij eendrachtig samenwerken op alle terreinen waar dit mogelijk is.” En vanaf dat moment is deze vereniging een van de stuwende krachten binnen de gemeenschap. Niet als vereniging van hoge hoeden en feestvieren, maar van fungeren als een verbindende factor met oog voor de maatschappelijke kant van de samenleving. Het koesteren van de saamhorigheid. Jaar na jaar en ook tot nu toe zijn er vele stormen over die samenleving gewaaid, maar ook over de Oranje Vereniging. Van tijd tot tijd moeten we ons als samenleving kennelijk afvragen of alle dingen nog wel zo noodzakelijk zijn. Of ‘samen' niet is achterhaald.
Ik denk dat deze tijd ons het antwoord aanreikt. Nu 76 jaar later, een jaar waarin we nog steeds in lockdown zitten, is het die geweldige gemeenschapszin die ons bijeenhoudt. Niet ieder voor zich maar samen. Vorig jaar konden we geen kant op, nu nog steeds niet en wat kijken we uit naar onze festiviteiten. Elkaar ontmoeten op straat, een ‘bakkie doen', de seniorenmiddag vieren, de taptoe, het corso. En wat doet de Oranjevereniging? Zij bedenken met elkaar hoe we deze tijd toch nog gezellig krijgen, en dat we toch een klein feestje kunnen vieren, ook met Koningsdag. Al is het thuis met een aangereikte attentie, een pubquiz of leuke optredens. ‘Samen' met de andere Oranjeverenigingen, RTV Katwijk, Verhagen Media en veel enthousiaste vrijwilligers. Let maar op!
Hopelijk mogen we met verwachting uitkijken naar volgend jaar, waar we dan toch de Oranjefeesten mogen vieren en eindelijk het 75-jarig jubileum+2 van de Oranje Vereniging. Het zou het toch echt verkeerd zijn als we daar niets aan doen? Een club die ons zo die eensgezinde samenleving heeft aangereikt.
Ik sla het Herdenkingsboek Oranje Vereniging Rijnsburg 1945-1985, gemaakt tijdens het 40-jarig jubileum er nog eens op na. En wat lees ik bij het voorwoord van burgemeester Fedde Jonkman: ‘Een actief bestuur, vele vrijwilligers, verenigingen en organisatie en een meelevende bevolking, met gemeenschapszin en in saamhorigheid.”
Nog steeds actueel!