Afbeelding
Foto: lumifotografie

Wijn bij asperges

Het is bijna Pasen. Veel mensen eten dan traditiegetrouw asperges, het witte goud van Hollandse bodem. De echte, die maar een maand of twee per jaar te krijgen zijn. En als je asperges dan op het menu zet, dan mag een goed glas wijn niet ontbreken.

Wijnen die je goed kunt combineren met een aspergegerecht zijn Pinot blanc, Chenin blanc, Riesling, Muscat, Grüner veltliner en Sauvignon blanc. Deze wijnen zijn mild en elegant, vol en niet te krachtig.

Welke wijn je het beste kunt kiezen, hangt af van de bereiding van de asperges. Hieronder vindt u enkele bereidingen, met de wijn die daar het beste mee combineert.

De bekendste bereiding van asperges is met botersaus, ham, ei en krielaardappeltjes. Een gerecht met milde en ronde smaken. De botersaus maakt een wijn met lage zuren en een natuurlijke frisheid een goede keus. Niet voor niets is de Pinot blanc de klassieke combinatie.

Misschien kies je voor een minder traditioneel gerecht, en wil je asperges combineren met een op de huid gebakken zalm. Hierbij past een heerlijke Grüner Veltliner. Krachtig, pittig met zijn pepertje, en sprankelend fris. De Grüner Veltliner uit Kremstal past fantastisch bij dit gerecht. Je vindt ‘m op mijn website.


Een andere mooi gerecht is een viscurry met knapperige aspergepuntjes. Hierbij combineert een Chenin blanc uit Zuid-Afrika heel goed. De frisse zuren en de rondeur van de Chenin blanc zorgen voor een prachtige combinatie met de romige en kruidige smaak van de viscurry.

Door de subtiele smaken en de boterige structuur van asperges matchen witte wijnen het best. Drink je liever rosé? Maak dan eens een lekkere salade met groene asperges, honingtomaatjes, goede olijfolie en parmaham of ansjovis. Heerlijk!


Tot slot de rode wijn-liefhebbers. Wil je asperges combineren met een rode wijn, zorg er dan voor dat je een bereiding kiest met pittige kaas, of een bereiding met lamskoteletjes. Kies wel voor een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.

Weet jij al welke gerecht je gaat eten met Pasen? De mooiste wijnen voor elk gerecht vind je op mijn website www.deoudekeuken.com.


Linda Driebergen

Registervinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken,

Restaurant aan huis,

Katwijkerweg 16 Rijnsburg

Afbeelding