Uur korter en langer

Ze zeggen dat het eind van de coronatunnel in zicht is….Pfffff.... daar ben ik blij om. Maar als ik de dagelijkse besmettingscijfers volg kan ik het bijna niet geloven. Die stijgen alleen maar. En ook in onze gemeente telt deze week bijna een verdubbeling van de besmettingen.

Tijdens de persconferentie van dinsdagavond jl. liet demissionair premier Mark Rutte weten dat het ‘ons eigen gedrag de weg is naar versoepelingen. Alleen met de maatregelen in acht te nemen kunnen we de derde golf vertragen. Want die wordt steeds meer zichtbaar. Er is veel niet zeker. Wat wel zeker is is dat vaccineren werkt’.

In onze gemeente zijn er vorige week 290 besmettingen gemeld bij de GGD Hollands Midden. Dat is bijna een verdubbeling van een week eerder, toen er sprake was van 150 besmettingen. Sinds twee weken loopt het aantal besmettingen ook in Katwijk weer flink op. Er waren vorige week twee ziekenhuisopnames. Positief is dat vorige week niemand in Katwijk is overleden aan COVID 19.

Afgelopen maandag zijn 34 nieuwe besmettingen gemeld en afgelopen dinsdag 36. Er waren die dagen geen ziekenhuisopnames of overlijdens.

Burgemeester Cornelis Visser ziet de cijfers met het aantal besmettingen ook weer oplopen. 'Ja, helaas. De besmettingen in de hele regio lopen op. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de Engelse variant en dat de scholen weer open zijn.'

'In tegenstelling tot wat we altijd dachten, kunnen kinderen corona toch overdragen. Het blijft opletten. Het is belangrijk dat scholen en ouders voorzorgsmaatregelen nemen en zich ook aan de quarantaineregels houden als er een uitbraak is.

Dat gebeurt volgens de burgemeester beter. 'Ja, en daar ben ik blij om. De discussies die we in het begin hebben gehad, hebben we op dit moment niet.' De burgemeester houdt hoop dat er in mei mogelijk weer meer mogelijk is. 'Dat hangt samen met het aantal vaccinaties. We moeten een inhaalslag maken. Alle plannen gaan er vanuit dat er in het tweede kwartaal het Janssen-vaccin uitgebreid toegepast kan gaan worden. Dan wordt de grote klap gemaakt. Vanaf dat moment kunnen we dingen gaan doen.'

Dit weekend gaat de zomertijd in. De klok wordt dan 1 uur vooruit gezet. Dit wordt gedaan omdat in de zomer de zon vroeger opkomt. Door de klok vooruit te zetten loopt de periode van het daglicht en de periode dat mensen wakker zijn het meest gelijk. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Het blijft dus langer licht. En met een uur versoepeling van de avondklok (tot 22.00 uur) moeten we het de komende weken doen.


Houdoe.