Er zijn vele manieren online 'Op weg naar Pasen'. | Foto: pr-PGR.
Er zijn vele manieren online 'Op weg naar Pasen'. | Foto: pr-PGR. Foto: pr pgr

Op weg naar Pasen….in deze tijd

kerk n De weg naar Pasen lijkt dit jaar langer te duren dan de 40 dagen, zoals we de tijd voor Pasen binnen de kerk kennen. We zijn grotendeels stil gezet en worden bepaald door richtlijnen, maatregelen en lockdown. Maar juist nu mogen we weten dat er hoop is, dat er Licht is…een toekomst waar we verlangend naar uitzien.

Als Protestantse Gemeente Rijnsburg proberen we in deze tijd te laten zien dat die toekomst dichterbij is dan ooit. Op weg naar Pasen zijn er in de Stille Week (de week voor Pasen) vieringen die langzaam aan van duisternis naar het Licht gaan, zodat we kunnen jubelen met Pasen.


Gaat u met ons mee op weg naar Pasen?

Op www.protestantsrijnsburg.nl vindt u diensten, vieringen en activiteiten als de Paasweek wandeling, een palmpaasstok versieren of het meebeleven van de paaszangdienst. Het zijn vieringen en activiteiten voor jong en oud.

Diensten en vieringen kunt u, bij voorkeur, vanuit uw huiskamer meevieren. Want het aantal plaatsen voor bezoekers is in de kerken beperkt en vooraf reserveren is daarvoor noodzakelijk. Op onze website vindt u de wijze waarop dit kan.


We treffen u graag op weg naar Pasen! Ook al is het anders dan anders, we hopen van harte dat u zich (digitaal) met ons verbonden voelt.


Kerkdiensten

Maandag 29 maart 19.30 uur

Vesper Grote Kerk

Dinsdag 30 maart 10.00 uur

Paaszangdienst Senioren. Met medewerking van organist Frank Borsboom, Hendrika Turnhout dwarsfluit, zangeres Gelske van der Duin en begeleidt door Dick Durieux op orgel. Het Paasverhaal wordt getoond door de Zandtovenaar Gert van der Vijver. Ook te volgen via

www.kerkdienstgemist.nl. En op woensdag 31 maart en donderdag 1 april ook te zien op RTV Katwijk om 10.00 uur.

Dinsdag 30 maart 19.30 uur

Vesper Grote Kerk


Woensdag 31 maart 19.30 uur

Evangelielezing Grote Kerk


Donderdag 1 april 19.30 uur

Vesper Grote Kerk

Avondmaalsviering Immanuëlkerk


Vrijdag 2 april 10.00 uur

Avondmaalsviering Grote Kerk

Vrijdag 2 april 19.30 uur

Avondmaalsviering Grote Kerk

Goede Vrijdagsdienst Immanuëlkerk


Zaterdag 3 april 20.00 – 00.00 uur

Ontsteken van de kaarsen. Zet een kaars voor uw raam als teken van geloof, hoop en liefde.


Zaterdag 3 april 19.30 uur

Paaswake jeugd Voorhof

Zaterdag 3 april 22.00 uur

Paaswake Grote Kerk


Zondag 4 april: In de diverse kerken vinden er Paasdiensten plaats.


Verzoek wethouders aan minister: help ondernemers

actie n De gezamenlijke wethouders Economie uit de Duin- en Bollenstreek hebben demissionair-minister Bas van `t Wout van Economische Zaken en Klimaat een brief gestuurd met een helder verzoek: ‘Maak routekaart met duidelijk stappenplan’

Wethouder Jacco Knape: ‘De impact van de coronapandemie voor de horeca, toeristische sector en retail is groot. Daarom sluiten we graag aan bij de oproep van ondernemers om perspectief te bieden op geleidelijke opening van deze sectoren.’

In de brief pleiten de wethouders voor een gedetailleerde routekaart met een duidelijk stappenplan voor een verantwoorde heropening voor de toeristische sector, horeca en retail.


Naast de maatschappelijke en persoonlijke impact van de coronapandemie, heeft de financiële situatie van veel ondernemers ook gevolgen voor de omgeving. Het is nodig dat er een vooruitzicht komt dat toeristen, bezoekers en inwoners, met in acht neming van duidelijke regels, weer kunnen genieten van de prachtige Duin- en Bollenstreek.

De getroffen regelingen zijn onvoldoende. Het water staat veel ondernemers aan de lippen.

De verruimingen van 23 februari waren een kleine stap, maar het is nog niet genoeg.

Een duidelijk stappenplan kan verlichting en perspectief bieden. Ondernemers, maar ook gemeenten, kunnen dan meer gerichte voorbereidingen treffen. De wethouders zijn graag bereid het gesprek aan te gaan met de minister, om zo de noodkreet van vele ondernemers extra te benadrukken.


n Afvalenquête: kiezen voor papier of plastic

anders n inzamelen. Voor iedereen die in een laagbouwwoning woont: houd uw brievenbus in gaten. De gemeente verstuurt deze en komende week de enquête ‘Anders Inzamelen’.

Belangrijkste vraag waar de gemeente antwoord op wil: papier of plastic? Welke keuze ook gemaakt wordt, huishoudens krijgen er een extra container voor afval bij.


De gemeenteraad ging vorige maand akkoord met het nieuwe afvalbeleid ‘Anders Inzamelen’. Doel daarvan is meer grondstoffen uit het afval te halen, omdat het verbranden van restafval alleen maar duurder wordt.

Met ingang van 2023 gaan bewoners daarom betalen voor hun restafval. ‘Hoe beter u sorteert, hoe minder restafval u heeft. En minder restafval betekent minder betalen’, schrijft wethouder Corien van Starkenburg in de begeleidende brief bij de enquête.

‘Om u te helpen gaat de gemeente Katwijk huis-aan-huis een extra grondstof ophalen.’ Dat betekent ook een extra container die niet geweigerd kan worden.

Via de enquête kan men aangeven wat de voorkeur heeft: een container voor papier of een container voor PMD (plastic, metaal en drankkartons).

Het college neemt in de enquête een voorschotje op een PMD-container. ‘Die afvalstroom neemt de meeste ruimte in (ongeveer 40 procent van het huidige volume restafval). Daarom bepaalt deze stroom voor een groot gedeelte hoe snel uw restcontainer vol zit'.


De enquête kan tot 30 april ingevuld worden.

Meer info: www.katwijk.nl/andersinzamelen