Het museum aan het Valkenburgse meer bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. | Foto: pr
Het museum aan het Valkenburgse meer bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. | Foto: pr Foto: PR

Metamorfose museum Stoomtrein Katwijk Leiden

n Vrijwilligers maken zich op voor nieuw seizoen

bijna n Vanwege de coronamaatregelen is het nog niet bekend of dit jaar al tijdens het Paasweekeinde de eerste treinen al mogen rijden. Voor de actuele informatie is het dus zaak hun website te raadplegen voor de openingstijden en richtlijnen van het RIVM die nageleefd dienen te worden. Tijdens de winter is het museum dan wel gesloten voor het publiek, voor de vrijwilligers is dat geenszins het geval.

In de winter van 20-21 is harder dan ooit gewerkt aan veel grote projecten. Zo wordt er gewerkt aan het sluiten van de lus om het Valkenburgse Meer, verrijst er een tweede motorlocomotievenloods in het buitenmuseum en wordt er dit jaar gewerkt aan een volledige metamorfose van het museum. Het materieel wordt dan straks volgens de modernste standaarden tentoongesteld.

In de werkplaats wordt gewerkt aan de afronding van een aantal grote restauratieprojecten. Er is altijd wat nieuws te zien en te beleven in dit museum. De vrijwilligers leiden u graag rond over het terrein en de werkplaats en kunnen u alles vertellen over het smalspoor.


Toegangsprijzen

Zaterdag 6 maart is stoomlocomotief nummer 4, een Spoorijzer uit 1937, weer opgestookt en heeft sinds lange tijd weer een proefrit gemaakt. Deze rit was ook bedoeld als extra trainingsmogelijkheid voor twee aankomende stoommachinisten. Elk jaar worden nieuwe stokers en machinisten opgeleid om dit ambacht voor de toekomst niet verloren te laten gaan.

Volwassenen betalen 9 euro voor het ouderwetse treinkaartje waarmee je met de stoomtrein mee kunt, maar dat ook toegang geeft tot het museum. Kinderen (4 t/m 12 jaar) betalen 7 euro. De Museumkaart is bij Stoomtrein Katwijk Leiden niet geldig. Behalve een rit met de stoomtrein wordt u enthousiast rondgeleid over het buitenmuseum en kunt u onder begeleiding ook een kijkje nemen in de werkplaats.

Meer informatie op

www.stoomtreinkatwijkleiden.nl


Verlenging subsidieregeling sport en cultuur

coronasteun n Geen kwijtschelding van huur voor de voetbalclubs, maar wel een verwijzing naar een subsidieregeling. Maar inschrijven voor die subsidieregeling kon eigenlijk tot 28 februari. Het college van burgemeester en wethouders wil die regeling nu verlengen.

De ‘subsidieregeling financiële steun non-profit organisaties coronacrisis Katwijk’ is bedoeld voor non-profitorganisaties gericht op cultuur, sport en welzijnswerk. Met die regeling wil het college voorkomen, dat ‘continuïteit- of liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis leiden tot faillissement of beëindiging van activiteiten van non-profitorganisaties’.

Er zit 350.000 euro in die pot, met een maximaal van 15.000 euro per aanvraag. Tot eind januari waren er slecht drie aanvragen binnengekomen. De gemeente liet vorige week desgevraagd weten, dat er ‘tot nu toe vijf aanvragen zijn ontvangen’.


Voetbal

Vijf voetbalcomplexen hebben het college verzocht de huur voor de periode juni 2020 tot juni 2021 kwijt te schelden van de coronamaatregelen. Het college heeft dat verzoek afgewezen. In een brief daarover aan de voetbalclubs wijst burgemeester Cornelis Visser op de ‘subsidieregeling financiële steun non-profit organisaties coronacrisis Katwijk’. ‘Met genoemde regelingen hopen we u voldoende financieel te kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijd’, schreef de burgemeester.


Maar dan moet de regeling wel verlengd worden. ‘Het besluit moet nog genomen worden, maar de intentie is inderdaad om de regeling te verlengen', laat de gemeente weten. Om in aanmerking te komen voor die subsidie, moeten de voetbalclubs aangeven, dat zij ‘aantoonbaar in (acute) financiële nood verkeren die door COVID-19 is veroorzaakt', luidt het belangrijkste criterium.


n D66 wil snel duurzame wijk bouwen Valkenhorst

Ingezonden n D66 Katwijk. Op 11 maart sprak de raadscommissie over Valkenhorst, het woningproject op het voormalig vliegkamp Valkenburg. Hierin meldde wethouder Mostert dat de bouw van in totaal 5600 woningen naar verwachting zal beginnen in 2023.

D66 vindt het frustrerend dat er keer op keer vertragingen zijn ontstaan in de besluitvorming, maar kijkt uit naar het realiseren van een prachtige, groene en duurzame wijk.


Het project heeft weliswaar veel tijd gekost, maar waar D66 geen spijt van heeft is de tijd die het heeft gekost om het eens te worden over de mix van woningen die gebouwd gaan worden. Fractielid Bert Tibben: “Hierdoor is bereikt dat voor de middeninkomens een acceptabel aantal betaalbare woningen zal worden gerealiseerd. Acceptabel, want het hadden er wat ons betreft best nog wat meer kunnen zijn.”

Het wordt een wijk waarin ruimte is voor groen, maar als het aan D66 ligt worden ook de dichter bebouwde gebieden van de wijk nog groener, bijvoorbeeld door bij hoogbouw verticaal groen toe te passen. Ook zal D66 aandacht blijven besteden aan de verbinding tussen Valkenburg en Valkenhorst en aan de groene zone tussen Valkenhorst en Wassenaar.

In de komende tijd zal D66 erop blijven toezien dat de wijk energieneutraal wordt en zal voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. Tibben: "De voetganger en fietser komen er op de eerste plaats, de auto is er te gast. We willen dan ook niet te veel blik op straat. Een uitstekende ontsluiting met openbaar vervoer is in dit kader van het grootste belang.”


Helaas duurt het even, maar kwaliteit kost nu eenmaal tijd. Wij zijn ervan overtuigd dat Katwijk er alles aan doet om van Valkenhorst een prachtige en diverse wijk te maken waar iedereen kan én wil wonen.