Raad stelt visie Mient Kooltuin vast

Overleg n Na meerdere bijeenkomsten heeft de gemeenteraad vorige week donderdagavond de Gebiedsvisie Mient Kooltuin in grote meerderheid vastgesteld. Fractie Smits (FS), Hart Voor Katwijk (HVK) en VVD Katwijk stemden tegen. Die partijen vinden dat er onvoldoende overleg is geweest met betrokkenen.

Met dat raadsbesluit komt in principe een eind aan de jarenlange discussie over de invulling van het gebied De Mient Kooltuin, gelegen tussen de Wassenaarseweg en het voormalige vliegkamp.

In principe, want er moet nog heel veel gebeuren voor gemeente en betrokkenen het eens zullen zijn over De Mient Kooltuin als recreatieve buffer tussen het duingebied en de nieuwe woonwijk Valkenhorst.

Bewoners en ondernemers in dat gebied hebben in eerdere raadssessies aangegeven, zich niet gehoord te voelen door de gemeente. Dat leidde tot de belofte van wethouder Gerard Mostert zich er persoonlijk mee te bemoeien ‘net zolang totdat de mensen mijn gezicht niet meer kunnen zien’.


Invloedrijke buren

Voor een meerderheid van de gemeenteraad is die belofte voldoende om de gebiedsvisie van het college te steunen.

Maar niet voor FS, HVK en VVD. Die partijen dienen de motie ‘Uitstel besluit’ in, waarin onder meer staat, dat voor een goede visie ook de omgeving moet worden betrokken, zoals plannen van het Rijksvastgoedbedrijf en Dunea.

Dat is ook waar de Werkgroep Mient Kooltuin (bewoners en ondernemers) voor pleit in een brief aan de gemeenteraad. ‘Wij willen dus ook graag aan tafel met onze invloedrijke buren van het Rijks Vastgoed Bedrijf, Dunea en wellicht ook de provincie Zuid-Holland.’


Alleen dan kan er, aldus de werkgroep, een ‘volwaardige integrale gebiedsvisie’ worden gemaakt. ‘We willen de komende maanden op een constructieve en positieve manier met elkaar in een breder verband kunnen optrekken in plaats van alleen voor het eigenbelang te gaan, ongenoegen te kweken dan wel elkaar tegenwerken of mogelijk op enig moment bij de rechter te moeten strijden.’

De motie ‘Uitstel besluit’ wordt niet door de andere partijen gesteund. Zij hebben vertrouwen in de belofte van de wethouder en het ‘intensieve participatietraject’ met betrokkenen.

Om diezelfde redenen wordt het amendement ‘Huidige gebruikers’ van HVK verworpen. In dat amendement wordt gesteld, dat nieuwe gebruikers pas een kans krijgen, als er voldoende rekening wordt gehouden met huidige gebruikers.


Motie

KiesKatwijk (KK) dient samen met HVK de motie ‘Asielzoekerscentrum past om planologische redenen niet in de Mient Kooltuin’ in.

Jaap Haasnoot van KK benadrukt, ‘niet tegen asielzoekers te zijn, maar wel tegen wonen in een gebied dat uitsluitend bedoeld is voor natuur en recreatie'. Er is geen steun voor die motie is. Deze wordt dan ook verworpen.

Met het aangenomen raadsbesluit op zak, kan wethouder Mostert aan de slag met de betrokkenen. Totdat ze zijn gezicht zat zijn.