Help de huisartsen

Zorggroep n Katwijk. De inwoners van onze gemeente zijn bijzondere mensen. Families en vrienden gaan graag en vaak bij elkaar op bezoek. Gezelligheid kent geen tijd. En toen kwam corona. We overleefden de eerste golf en bezoek aan familie en vrienden werd weer mogelijk. We moesten ons wel aan de anderhalve meter houden, regelmatig onze handen wassen en thuis blijven bij verkoudheid, totdat we negatief getest zouden zijn. Dat lukte ons niet meer zo goed. De besmettingen liepen weer op en we gingen weer in een lock-down.


Hoewel de besmettingen in het land redelijk onder controle komen, blijft onze gemeente een koploper. Als je om je heen kijkt, dan merk je dat families en vrienden elkaar (ondanks het maximum van één bezoeker per dag) toch blijven bezoeken. Bezoek vindt zelfs plaats als mensen klachten hebben zoals verkoudheid of hoesten. Dit is niet verstandig. In een gezelschap kan één besmet persoon het hele gezelschap besmetten. Kijk maar naar de ervaringen van de skivakanties en het carnaval vorig jaar. Natuurlijk wordt niet iedereen ziek na besmetting. En van degenen die wel ziek worden komt maar een deel in het ziekenhuis of op de intensive care (IC). Maar als veel mensen corona krijgen, komen er dus ook veel mensen op de IC.


Als we ons niet houden aan de coronamaatregelen zoals het maximum van één bezoeker per dag (inclusief familie dus!), dan raken de ziekenhuizen vol. Er is dan geen ruimte voor andere zieken, zoals kankerpatiënten en hartpatiënten. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt: welke patiënten kunnen worden opgenomen in het ziekenhuis? En voor heel ernstige patiënten gaat gelden: wie mag er naar de IC en wie laten we overlijden? Dit heet het zwarte scenario. Een scenario waarin de huisartsen van onze gemeente iemand naar het ziekenhuis willen sturen, maar er is geen plaats. Ook niet voor heel ernstige gevallen. Het ziekenhuis ligt immers vol. Een scenario waar de huisartsen niet aan willen denken…

Natuurlijk kunnen we aan iedereen vooraf vragen of hij of zij zelf wel naar het ziekenhuis wil in zo’n geval. Dat speelt nu al bij mensen die heel oud en gebrekkig zijn en dit zou veel pijnlijke overbehandeling schelen. Maar belangrijker is het om met z’n allen te voorkomen dat de ziekenhuizen vol raken. En te voorkomen dat mensen met kanker of hartproblemen moeten wachten op behandeling.


Geen Matthäus Passion

2022 n Ook dit jaar zal dit prachtige werk, wat elk jaar vlak voor Goede Vrijdag door COK Hallelujah in de Dorpskerk wordt uitgevoerd, niet live te horen zijn. Dit jaar zou dat 26 maart zijn geweest. ‘We hebben zelfs eind mei als alternatieve datum in de agenda gehad. Dan ben je toch twee maanden later en hoop je dat de omstandigheden het wel toelaten.' De liefhebber zal het dus nog één keer met een uitvoering op radio en TV moeten doen, ook geen straf.