Lezers schrijven

Bewoners n over aanpak Baron van Wassenaarstraat. Brief aan raadsleden.

Met een brief van 24 februari 2021 heeft het college van B&W antwoord gegeven op vragen die per brief van 26 november 2020 namens de fractie van de SGP door de heer De Vreugd gesteld zijn over het onderhoud en de verkeersveiligheid aan de Baron van Wassenaarstraat.


onjuiste informatie

Helaas moeten wij vaststellen dat het College uw Raad op onjuiste en misleidende wijze informeert.

Bij de vraag of het in het geval van de Baron van Wassenaarstraat gaat om een openbare weg geeft het college aan van mening te zijn dat het hier gaat om een niet openbare weg.

Let wel: van mening, terwijl door het college wordt aangegeven dat er onderzoek is gedaan.

Daartoe wordt ineens het begrip "algemene verkeersfunctie” geïntroduceerd.

Dit begrip komt in de hele wegenwet, waarin nota bene wordt bepaald wanneer een weg openbaar is of niet, niet voor.


Overigens is hetgeen beweerd wordt ook al niet meer waar sinds de Gemeente begin jaren 90 van de vorige eeuw de straat zonder overleg met en toestemming van de eigenaren en bewoners aan de zijde van de Camphuysenstraat openstelde voor fietsers en voetgangers.

Sindsdien maken vele mensen gebruik van de mogelijkheid om van de Camphuysenstraat via de Baron van Wassenaarstraat naar de Sandtlaan te gaan en vice versa.

Los hiervan is het volgens de website van advocatenkantoor Liebregts en Leistra uit Arnhem zo, dat , wanneer vòòr 1932 een eigenaar een weg de bestemming openbare weg heeft gegeven, deze ook openbaar is.


Doordat vanaf het aanleggen van de weg rond ca. 1905 er door de eigenaar/eigenaren nooit beperkingen aan het gebruik door derden zijn opgelegd, heeft hij/hebben zij impliciet de weg daarmee de bestemming openbare weg gegeven.






Vervolgens komt het college met het onderbord "Eigen weg”. Dit zou er volgens het college ook op duiden dat er geen sprake is van een openbare weg.

Wat het college echter voor het gemak vergeet te vermelden is, dat dit bord enige jaren geleden, alweer zonder overleg met of toestemming van de eigenaren/bewoners, door de Gemeente zelf is aangebracht. Ondanks diverse verzoeken van diverse bewoners om dit bord te verwijderen is dit nooit gedaan! En let wel: dit bord heeft er in de achterliggende meer dan 110 jaar dus niet gehangen! De Gemeente heeft hier puur onrechtmatig gehandeld door dit bord aan te brengen terwijl ze dit als niet-eigenaar helemaal niet mocht doen.

Vervolgens geeft het college aan in gesprek te gaan met de bewoners om te onderzoeken of zij van mening zijn dat de weg een openbaar karakter moet krijgen. Dit is een zinloze frase: De bewoners hebben heel duidelijk aangegeven dat zij van mening zijn dat het in dit geval om een openbare weg gaat en dat de Gemeente dus onderhoudsplichtig is. Ook het verhaal dat er een raadsbesluit nodig zou zijn omdit te bewerkstelligen klopt niet. Dat zou pas nodig zijn als de weg na 1932 aangelegd zou zijn. De weg is echter ouder dan 1932, en dan is zo'n raadsbesluit niet nodig.

Dan komt er het hele verhaal over de consequenties van de situatie als de weg openbaar zou zijn. Verwezen wordt naar de CROW richtlijnen, gedreigd wordt met handhaving. Klinkklare onzin, want de weg was al openbaar ver voordat het CROW zelfs nog bestond. En daarnaast: de CROW richtlijnen zijn geen wetten, dus de Gemeente dient er niet per se aan te voldoen. De site van het CROW geeft zelf aan dat -gemotiveerd- afgeweken kan worden van deze richtlijnen.

Ook geeft het College aan dat een besluit genomen zal moeten worden over het eigendom van de grond. Dit staat voor de eigenaren/bewoners helemaal niet vast. Als de Gemeente de grond wil verwerven dat zal zij daar een voorstel voor moeten doen wat acceptabel is voor alle eigenaren, net zoals zij dat doet voor alle andere wegen, welke zij over particulier bezit wil aanleggen ( o.a. de Kleipettenlaan, waarvan de ondergrond destijds ook voor een groot deel eigendom was van de Baron van Wassenaar).

Tenslotte eindigt het College met een alinea, waaruit al duidelijk blijkt dat men niet van plan is ( op korte termijn) iets te gaan doen. Het komt er op neer dat er geen geld is. Ondertussen hebben de eigenaren al wel 115 jaar OZB betaald…….

Geachte Raadsleden, wij vinden het onacceptabel dat de gemeente reageert zoals het dat gedaan heeft, zowel naar U als Raad als naar de eigenaren/bewoners van de Baron van Wassenaarstraat, en verzoeken U het College hiervoor ter verantwoording te roepen.

Met vriendelijke groet,

Namens de eigenaren/bewoners van de Baron van Wassenaarstraat,

Maarten Rooderkerk

T:0714081579

M: 0654651381