Art impression van het appartementencomplex Noordeinde. | Foto: Dunavie.
Art impression van het appartementencomplex Noordeinde. | Foto: Dunavie. Foto: pr

Dunavie presenteert bouwplan omgeving Saxenstraat

n 117 Moderne duurzame sociale huurwoningen

Bouwplan n Als alles volgens plan verloopt gaat Dunavie de woningen aan de Petronella van Saxenstraat, Noordeinde, Stephana van Rossumstraat en Burgemeester Meijboomstraat in juli 2021 slopen. De sloopwoningen worden momenteel tijdelijk verhuurd volgens de leegstandswet. In dit gebied worden nieuwe, moderne en duurzame sociale huurwoningen gebouwd.

Middels een brief ontvingen de bewoners onlangs informatie over de plannen en werkzaamheden. Vanwege de COVID-19 kan Dunavie dit niet middels een fysieke bijeenkomst.


Dunavie sloopt de 72 woningen en de bedrijfspanden, gelegen aan het Noordeinde. Hier komen 117 sociale huurwoningen in verschillende typen voor terug. De woningen zijn modern, aardgasvrij en zeer energiezuinig. In het gebied tussen de Stephana van Rossumstraat en het Noordeinde (binnengebied) komen 32 parkeerplaatsen. Alle woningen worden sociale huurwoningen met lage, betaalbare huren. Het gaat om 47 eengezinswoningen, 46 beneden-bovenwoningen en 24 appartementen. Het appartementencomplex komt aan het Noordeinde. Van de 46 beneden-bovenwoningen verhuurt Dunavie 16 woningen aan GGZ Rivierduinen. Deze komen aan de Burgemeester Meijboomstraat.


Circulair slopen

Dunavie hecht veel waarde aan circulair slopen en bouwen. Dit betekent dat het materiaal uit de sloop zeer strikt gescheiden wordt. Dit materiaal gaat naar bedrijven die het (aantoonbaar) weer hergebruiken om nieuwe producten te maken.

De architectuur lijkt op die van fase 1 (Anna van Berchemstraat en Petronella van Saxenstraat) met onder anderen rode bakstenen, witte kozijnen en zwarte dakpannen. De 6 woningen op de hoek van de Stephana van Rossumstraat, Burgemeester Meijboomstraat worden gerenoveerd. De vergunning hiervoor is reeds in december 2020 aangevraagd.


planning

Wanneer de werkzaamheden in dit gebied afgerond zijn, pakt Dunavie samen met de nieuwe huurders en de gemeente Katwijk de groenomgeving aan. Door deze samenwerking krijgt de wijk een mooie groene invulling.

De eerste planning is onder voorbehoud maar geeft een beeld van het traject:


Vergunningen: maart-november 2021; Sloop woningen en bedrijfsruimten: juli-oktober 2021; Aanleg schoonwaterriool door gemeente: september-november 2021; Bouw woningen: november 2021-februari 2023; Oplevering woningen: juni 2022-februari 2023; Herstraten door gemeente: juni 2022-februari 2023.

Voor uitgebreide informatie over dit plan zie website Dunavie www.dunavie.nl.


n Situatie Baron van Wassenaarstraat

Vervolgens komt het college met het onderbord "Eigen weg”. Dit zou er volgens het college ook op duiden dat er geen sprake is van een openbare weg.


Wat het college echter voor het gemak vergeet te vermelden is, dat dit bord enige jaren geleden, alweer zonder overleg met of toestemming van de eigenaren/bewoners, door de Gemeente zelf is aangebracht. Ondanks diverse verzoeken van diverse bewoners om dit bord te verwijderen is dit nooit gedaan! En let wel: dit bord heeft er in de achterliggende meer dan 110 jaar dus niet gehangen! De Gemeente heeft hier puur onrechtmatig gehandeld door dit bord aan te brengen terwijl ze dit als niet-eigenaar helemaal niet mocht doen.


Vervolgens geeft het college aan in gesprek te gaan met de bewoners om te onderzoeken of zij van mening zijn dat de weg een openbaar karakter moet krijgen. Dit is een zinloze frase: De bewoners hebben heel duidelijk aangegeven dat zij van mening zijn dat het in dit geval om een openbare weg gaat en dat de Gemeente dus onderhoudsplichtig is. Ook het verhaal dat er een raadsbesluit nodig zou zijn om dit te bewerkstelligen klopt niet. Dat zou pas nodig zijn als de weg na 1932 aangelegd zou zijn. De weg is echter ouder dan 1932, en dan is zo’n raadsbesluit niet nodig.


Dan komt er het hele verhaal over de consequenties van de situatie als de weg openbaar zou zijn. Verwezen wordt naar de CROW richtlijnen, gedreigd wordt met handhaving. Klinkklare onzin, want de weg was al openbaar ver voordat het CROW zelfs nog bestond. En daarnaast: de CROW richtlijnen zijn geen wetten, dus de Gemeente dient er niet per se aan te voldoen. De site van het CROW geeft zelf aan dat -gemotiveerd- afgeweken kan worden van deze richtlijnen.


Ook geeft het College aan dat een besluit genomen zal moeten worden over het eigendom van de grond. Dit staat voor de eigenaren/bewoners helemaal niet vast. Als de Gemeente de grond wil verwerven dat zal zij daar een voorstel voor moeten doen wat acceptabel is voor alle eigenaren, net zoals zij dat doet voor alle andere wegen, welke zij over particulier bezit wil aanleggen ( o.a. de Kleipettenlaan, waarvan de ondergrond destijds ook voor een groot deel eigendom was van de Baron van Wassenaar).


Tenslotte eindigt het College met een alinea, waaruit al duidelijk blijkt dat men niet van plan is ( op korte termijn) iets te gaan doen. Het komt er op neer dat er geen geld is. Ondertussen hebben de eigenaren al wel 115 jaar OZB betaald…….


Geachte Raadsleden, wij vinden het onacceptabel dat de gemeente reageert zoals het dat gedaan heeft, zowel naar U als Raad als naar de eigenaren/bewoners van de Baron van Wassenaarstraat, en verzoeken U het College hiervoor ter verantwoording te roepen.


Met vriendelijke groet,

Namens de eigenaren/bewoners van de Baron van Wassenaarstraat,


Maarten Rooderkerk

T:0714081579

M: 0654651381