Afval

Vandaag gaat de gemeente Katwijk in gesprek met haar inwoners over de Brouwerstraat. De straat die al sinds de herinrichting in 2013 velen een onveilig gevoel bezorgt. Ook ik fiets regelmatig door de straat maar bij naderend zwaar vrachtverkeer duik ik altijd de stoep op. De weg is namelijk erg smal, destijds met opzet versmalt zodat deze dan een ‘Dorpstraat’ achtig karakter zou krijgen. Vooral het vele vrachtverkeer dat door de straat rijdt heeft dat dorpsachtige om zeep geholpen. Al jarenlang vraagt een groep Rijnsburgers, veelal bewoners van de straat om verkeersmaatregelen, en die zo lijkt het althans gaan er nu toch echt komen. Maar voordat ze er komen wil de gemeente eerst weten wat de inwoners er van vinden. Katwijk heeft drie mogelijke oplossingen voor verkeersproblematiek in de Brouwerstraat: ’Vrachtwagenverbod, stoplichten en voorrangsweg’. De eerste twee werden warm onthaald, de laatste wat minder. Veel bewoners van omliggende wijken zijn bang dat als de straat veranderd in een voorrangsweg ze eindeloos zullen moeten wachten om over te steken. En daar hebben we een hekel aan: wachten. Vandaag, 4 maart praat de gemeente met de bewoners, 18 maart spreekt de gemeenteraad erover en 18 april neemt de gemeenteraad een besluit over de voorgestelde maatregelen. Ik ben benieuwd.

Op sociale media wordt regelmatig geklaagd over de gemeente, vooral over zaken die in onze ogen niet goed gaan. Regelmatig wordt dan verondersteld dat zaken niet worden aangepakt omdat het maar om Rijnsburg gaat. Het woord afvoerputje wordt dan gebruikt. Inderdaad zijn er tal van zaken die beter kunnen, te denken valt aan nieuwbouw binnen de dorpsgrenzen die maar niet wordt gerealiseerd, ondanks het enorme woning tekort. Het uitblijven van de renovatie van het Hoftuinplein. Wat een armoeiige entree. Het eindeloos lang braak laten liggen van bouwgronden, verpaupering van leegstaande schoolgebouwen. Wij Rijnsburgers maken er zelf ook af en toe een potje van. Afval wegbrengen is hier geen favoriete bezigheid. We dumpen het liefst alles zo dicht mogelijk bij huis in de ondergrondse containers. Die zijn echter niet berekend op grof vuil zoals stoeptegels. Grof vuil zorgt ervoor dat de containers snel vol raken en dan dumpen we er gewoon alles maar naast. Daarmee creëren we dan zelf ons eigen afvoerputje.

Ons land wordt steeds voller. Tot 2030 wil men een miljoen woningen bouwen. In onze regio zullen ook compleet nieuwe woonwijken verschijnen. Dat is niet genoeg. De provincie is op zoek naar nieuwe locaties waar na 2030 gebouwd kan worden. Een van die locaties zou veiling Flora kunnen zijn. Tja, die moet dan wel even verplaatst worden. Gaan wij dit meemaken?

Reageren?
uicatcher@gmail.com