Brouwerstraat perikelen

Ingezonden n Wij als bewoners van een deel van de Brouwerstraat, willen met deze brief aan de raadscommissie onze mening/ideeën kenbaar maken voor een veiliger en leefbare Brouwerstraat.

Een vrachtwagenverbod en het veranderen van de Brouwerstraat in een voorrangsweg alleen, dat gaat de straat alleen maar onveiliger maken. De gereden snelheden zullen dan zeker omhoog gaan. Ook het in en uit parkeren, en het oversteken zal dan worden bemoeilijkt, het is nu al bijna onmogelijk en moeilijk.

Onze voorkeur gaat dan ook uit naar een complete verkeerslicht installatie, maar dan wel overal, en niet alleen bij de Oegstgeesterweg en de Burg. Meiboomstraat. Dus ook bij de Joh. Poststraat en de Korte Voorhouterweg. En een voetgangers stoplicht bij de J. Oudaanstraat. Hier steken veel voetgangers en fietsers over (waaronder veel schoolkinderen) vanuit de nieuwbouwwijk De Horn. Dus voor de hele straat een volledige verkeerslicht installatie, één zoals hij er voor de herinrichting was.

Ook flitspalen op div. plekken in de straat om zo beter te kunnen handhaven, en de snelheid waar mee gereden wordt binnen de 30 km. grenzen te houden. Als handhaving op de snelheid van 30 km. niet mogelijk is met deze aanpassing als (gebiedsontsluitingsweg),er dan maar weer zoals voorheen een 50 km. straat van maken. De gemiddelde snelheid is nu toch al rond de 40 km. per uur. Het voordeel daarvan is, dat er dan wel gehandhaafd kan worden.


Ook vinden wij het teleurstellend dat de gemeente geen brief met alle info aan alle bewoners in de straat heeft gestuurd met de drie voorgestelde mogelijkheden, waarna de bewoners dan hun voorkeur kenbaar kunnen maken. De bewoners nu al mee laten praten, en niet pas als er beslissingen genomen zijn.

De financiën voor een complete verkeerslicht installatie is niet alleen te vinden in het potje voor infrastructuur/ mobiliteit, maar kan ook worden gevonden in de grondopbrengsten van nieuwbouwwijk De Horn, waardoor tenslotte alle ellende mee begonnen is.

Hopelijk kiest de raad(commissie), niet voor de goedkoopste oplossing, maar voor de bewoners de veiligste.


Namens bewoners van de Brouwerstraat,

Cees Noort.


College voert VVD motie eindelijk uit

Ingezonden n VVD Katwijk. Twee jaar geleden tijdens de Algemene Beschouwingen diende VVD-raadslid Toon Stegmann een motie in voor een verbod op zwaar vrachtverkeer in de Brouwerstraat in Rijnsburg.

Volgens wethouder Nagtegaal was dit onmogelijk en onwenselijk. En dat was niet de eerste keer dat het college een oplossing voor de verkeersveiligheid op de Brouwerstraat tegen hield. Tijdens een aparte commissieavond georganiseerd over de Brouwerstraat opperde VVD-raadslid Bastiaan Zuyderduyn opperde toen bijvoorbeeld om stoplichten te plaatsen op het kruispunt met de Oegstgeesterweg. Het college zou al deze oplossingen verder gaan bestuderen.

Eind vorig jaar werd er dan eindelijk door het college een voorstel gedaan voor mogelijke oplossingen, waaronder - jawel - een verbod op vrachtverkeer in de Brouwerstraat, verkeerslichten en het veranderen van de voorrangsregels, allemaal zaken die door VVD Katwijk al veel eerder zijn voorgesteld, maar toen onmogelijk werden geacht. De liberalen zijn blij dat het college dit heeft overgenomen en roept op om na goed overleg met de omwonenden over te gaan tot uitvoering, want het wordt tijd dat er een einde komt aan de huidige onveilige situatie.