Vrouwen

Je zult het in je column maar een keer hebben gehad over het verschil tussen mannen en vrouwen, dan weet je meteen dat het nog steeds een spraakmakend onderwerp is. Hoewel we al lang weten dat mannen en vrouwen niet zonder elkaar kunnen, okay soms ook niet met elkaar, zit er nog steeds een stukje rivaliteit. De ene keer soms nog wat venijniger dan de andere keer.
Als je er goed op gaat letten, wordt het eigenlijk steeds duidelijker, maar soms ook grappiger. Van de week was het eerste grote lijsttrekkersdebat voor de radio en wat concludeerde de presentatrice; ze vindt het fijn dat er steeds meer vrouwen op de eerste plaatsen van de politieke partijen terechtkomen. Eén van de journalisten vroeg of ze dat prettig vond voor een betere verdeling tussen mannen en vrouwen. Waarop zij meteen onomstotelijk vaststelde, ja dat ook, maar daardoor worden de debatten ook inhoudelijker. Vrouwen gaan meteen de diepte in, die houden niet zo van dat gedraal er omheen.
Nou weet ik wel, dat dat niet in alles maatgevend is, maar ik vind zo'n uitspraak wel heel stoer. Vrouwen hoeven er geen doekjes om te winden, die gaan meteen op hun doel af. En wat waar is, is waar, het maakt ook een politiek debat steeds leuker om naar te kijken en luisteren. Dus we kunnen nog een paar leuke weken tegemoet gaan. Natuurlijk waren er nog meer opmerkingen over mannen en vrouwen, maar die vielen meer onder de tegeltjeswijsheden.
Inmiddels ben ik er wel achter, dat ze ook in Japan de Rijnsburger lezen. Want wat meldde het nieuws; ‘Japanse oud-sporter wordt nieuwe baas Olympische Spelen na vertrek voorganger wegens seksisme'. De Japanse minister en oud-sporter Seiko Hashimoto is donderdag gekozen als de voorzitter van het organiserend comité van de Olympische Spelen. Dan denk je toch minimaal, okay weer een man, want hoe leid je af dat het een man of vrouw is, dan gaat het verhaal verder. Zij volgt oud-premier Yoshiro Mori op, die moest opstappen na omstreden uitspraken over vrouwen. Laat ik vooropstellen dat het absurd is dat Mori weg moest omdat hij vindt dat vrouwen veel praten in een vergadering. Dat is niet slim, maar je bent voorzitter of je bent het niet, daar had hij wat aan kunnen doen. Maar omdat nu te bestempelen als seksisme.
Seiko Hashimoto maakte haar benoeming bekend na een vergadering van het comité.
Ze zei dat ze een ‘grote verantwoordelijkheid' op zich had genomen. Hashimoto nam deel aan vier Winterspelen als schaatser en aan drie Zomerspelen als wielrenner. Wat een geweldige sporter en ze is slechts 56 jong. Een geweldige ommezwaai voor zo'n belangrijk comité.
Zoals een van de lezers schreef: "Als je denkt dat de vrouw het zwakke geslacht is, probeer dan het dekbed maar eens naar je toe te trekken!" Dat gaat om kracht. De volgende is een doordenker: Het zwakke geslacht is nog altijd sterk genoeg het sterke geslacht zwak te maken.