Afbeelding
Foto: pr

Cakerol met sinaasappelcurd en rozemarijn

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Met deze mooie cakerol kom je goed voor de dag bij een kopje thee. De smaak combinatie van sinaasappel en pure chocolade is een klassieker, de rozemarijn die ik toevoegde aan de sinaasappel curd is verassend en heel smaakvol! Heerlijk fris en romig, Bakkers klaar? Bakken maar!


Voor de cake 12 stukjes:

Ingrediënten: 3 eieren, ¼ thl zout, 100 gr suiker, 1 thl vanille extract, 100 gr bloem, 30 gr water, 30 gr suiker extra.

Verwarm de oven naar 200 graden en bekleed een bakplaat van 25 x 40 cm met een vel bakpapier.

Mix de eieren met het zout, suiker, en vanille extract zo’n 5 minuten tot een bleek schuimig beslag. Spatel de gezeefde bloem en het water kort erdoor. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk lucht verliest uit de opgeklopte eieren! Giet het beslag uit over het bakpapier en strijk mooi glad uit tot 1 cm hoog. Bak de cake in 10 tot 12 minuten gaar en goudbruin. Terwijl de cake bakt leg je een (schone) theedoek klaar op je werkblad. Bestrooi deze met een dun laagje (extra) suiker. Zodra de cake uit de oven komt leg je deze op de theedoek, het bakpapier haal je er voorzichtig af. Rol de cake met de theedoek vanaf de lange zijde op en laat het afkoelen. Ga verder met de voorbereiding van de vulling.


Sinaasappelcurd met rozemarijn:

Ingrediënten: 1 sinaasappel, rasp en sap, 100 gr suiker, 1 takje rozemarijn, de naaldjes fijngehakt, 75 gr roomboter, 1 ei, geklutst.

Smelt de boter met het suiker, rozemarijn en sinaasappelrasp au bain-marie. Voeg de sinaasappelsap toe en roer tot het een geheel is. Voeg het geklutste ei toe en laat de curd al roerende in 20 minuten indikken tot vla dikte. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten. Afgekoeld kan je de sinaasappel curd in de koelkast 2 weken bewaren.

Dit recept is teveel voor de vulling van de cakerol, wat overblijft kan je prima door een schaaltje yoghurt scheppen. Ik raad je dan ook aan om het te verdubbelen juist om die reden.


Mascarponeroom:

Ingrediënten: 75 gr mascarpone, 75 gr slagroom, 30 gr suiker.

Klop alle ingrediënten op tot een stijve crème. Bewaar deze in de koelkast tot gebruik.

Samenstellen: Haal de cake voorzichtig uit de theedoek, en leg het op een baan plasticfolie. Bestrijk de cake met 75 gram sinaasappel curd met daaroverheen de mascarponeroom. Rol de cake met de vulling op en wikkel de plasticfolie er strak omheen, en leg de cakerol in de koelkast om op te stijven.


Voor de decoratie:

Ingrediënten: 50 gr pure chocolade.

Om de cakerol een extra smaaksensatie en een mooie decoratie te geven smelt je de chocolade in korte stootjes in de magnetron. Met behulp van een spuitzakje, of een theelepel decoreer je sliertjes chocolade over de cakerol.

INE bakt (bruids)taart op bestelling en er wordt druk geschreven aan het ‘Boek by INE’.


Neem een kijkje op haar website www.inepaauw.nl voor meer informatie en pre-order het boek. Op 1 mei komt het boek uit.

Instagram: inepaauw - Facebook: INE Baking and Dining Together

Afbeelding