Er valt wel wat te kiezen, zo tonen deze verkiezingsborden bij de entree van Rijnsburg. | Foto: CvdS.
Er valt wel wat te kiezen, zo tonen deze verkiezingsborden bij de entree van Rijnsburg. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Veilig naar de stembus

Coronaproof n ‘Ga vooral stemmen. Het kan veilig’, zegt burgmeester Cornelis Visser over de komende Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart.

De eerste burger van de gemeente laat weten dat men druk is met de voorbereidingen. Zo vielen de stempassen afgelopen week op de mat. Binnenkort komen de kandidatenlijsten. Zo gaat dat van start. ‘We zijn heel druk met de voorbereidingen. Ook met het briefstemmen. Er zijn 8.700 70-plussers aangeschreven. Die krijgen ook een aparte pas. Vanuit de Rijksoverheid komt een campagne met hoe het briefstemmen werkt. En mensen op de stembureaus worden getraind, dus we zijn vol op bezig’, vertelt burgemeester Visser.

Er zijn in Katwijk 49.727 stemgerechtigden en die kunnen op die woensdag terecht in 31 stembureaus, waarvan 21 stemlokalen in Katwijk, 6 in Rijnsburg en 4 in Valkenburg.

In vier stembureaus kunnen kiezers al op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart stemmen van 07.30-21.00 uur. Die dagen zijn vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

Die locaties zijn de Voorhof in Rijnsburg, het Trefpunt achter de Gereformeerde Kerk in Valkenburg, de Vredeskerk in Katwijk aan Zee en het Dorpshuis naast de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn.


Coronamaatregelen

De stemlokalen worden zo ingericht dat kiezers en stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden en er voldoende ventilatie is. Tussen de kiezers en leden van de stembureaus worden ‘kuchschermen’ geplaatst.

In elk stemlokaal is een extra stembureaulid aanwezig dat kijkt of het niet te druk wordt en of iedereen zich aan de maatregelen houdt in het stemlokaal. Deze wijst kiezers zo nodig op de 1,5 meter afstandsregel en vraagt kiezers om de handen te reinigen. Kiezers moeten in het stemlokaal een mondneuskapje dragen, uiteraard 1,5 meter afstand houden en bij binnenkomst de handen desinfecteren.

Voorafgaand aan de stemming krijgen kiezers een gezondheidscheck met vragen. Als niet alle vragen in de gezondheidscheck met 'Nee' beantwoord kunnen worden, mag men niet in persoon stemmen in het stemlokaal. Dan kunt u een volmacht meegegeven aan bijvoorbeeld een familielid.