Minder meldingen huiselijk geweld

goed n Het aantal meldingen huiselijk geweld is vorig jaar met meer dan de helft gedaald ten opzichte van 2019. Toen waren er 52 aangiftes en vorig jaar 24. Politieteamchef Peter Koot is verbaasd over die daling, liet hij vorige week donderdagavond in een raadsbijeenkomst over veiligheid in Katwijk weten.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

‘Het verbaast me, dat het in deze coronatijd niet gestegen is. Maar niet alleen in Katwijk, maar ook elders zien we een daling van het aantal meldingen huiselijk geweld. In Katwijk is het het hardst gedaald.’

Koot noemt de daling ‘bijzonder’. Vanwege corona zijn mensen meer thuis. ‘En de overlast uit de woonomgeving is behoorlijk gestegen. Je zou verwachten dat je thuis dan eerder uit je slof schiet.’

Als mogelijke verklaring verwijst de politiechef naar het feit dat kroeg- en evenementenbezoek niet meer tot de mogelijkheden behoren, waardoor alcohol- en drugsgebruik verminderd is. ‘Maar het blijft gissen.’


Cijfers

De daling is fors. Niet alleen bij het aantal aangiftes, maar ook bij het aantal incidenten. Dat waren er in 2019 99 en vorig jaar 64. Het aantal aanhoudingen betrof in 2019 29 tegenover 12 vorig jaar. In 2019 werd 13 keer een huisverbod opgelegd; in 2020 waren dat er 5.

In 2018 waren er 37 aangiftes en 127 incidenten. In dat jaar zijn 32 aanhoudingen verricht en 13 keer werd er een huisverbod opgelegd.


Hulpapp.nl

Gemeente Katwijk heeft juist vorige week een app in gebruik genomen waarmee inwoners snel de juiste hulp kunnen vinden bij een onveilige thuissituatie.

Via www.hulpapp.nl kunnen slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling op een eenvoudige en duidelijke manier de weg vinden naar hulpinstanties die op het moment van hulp zoeken ook daadwerkelijk bereikbaar zijn.

De app is te vinden in de Google Play Store en de Apple Store.


De Verhalenvangers blij gemaakt

Ingezonden n Het is al weer bijna een jaar geleden dat we als Verhalenvangers onze inloop ochtenden hadden in het Rijnsburgs Museum.

We vertoonden oude filmbeelden uit het verleden van de Rijnsburgse geschiedenis. Ook de opgenomen verhalen van de Rijnsburgse samenleving maakten hier een onderdeel van uit.

Het opnemen en vastleggen van deze verhalen is belangrijk om aan de volgende generatie te kunnen doorgeven. Men kan kennis nemen hoe er in het verleden hard is gewerkt en tegenslagen overwonnen zijn. En hoe men met creatieve ideeën hun bedrijven konden laten groeien, zodat ze in de veranderende samenleving toch een inkomen konden blijven verdienen, voor de gezinnen die van deze bedrijven afhankelijk waren.


Veel van deze verhalen zijn al vast gelegd, en zijn ook op de inloopochtenden vertoond. Tijdens de nog steeds durende Covid 19 periode, zijn we als “De verhalenvangers” met inachtneming van de voorschriften, doorgegaan met het opnemen van diverse verhalen. Met o.a. de geschiedenis van Leliekwekerij Gebr. van Klaveren, Stalhouderij H. Haasnoot, Kuivenhoven keukens en het rijtuigen museum, Piet Heemskerk en onlangs de geschiedenis van W. Hogewoning BV. (droogbloemen).

Ook staan er nog diverse op te nemen gesprekken in de agenda, met de daarbij behorende oude verhalen en beelden.

Om deze films van een goed en verstaanbaar geluid te voorzien heb je goede opname apparatuur nodig. Dankzij een bijdrage van de Wijkraad van Rijnsburg konden we deze apparatuur aankopen, en al een paar keer gebruiken, zodat beeld en geluid nu optimaal is.

De Verhalenvangers bedanken dan ook de Wijkraad hartelijk voor hun financiële steun om deze apparatuur te kunnen kopen.


De verhalenvangers

Gert van Delft, Piet Heemskerk, Cees Noort en Paul Ravensbergen.