Kiezen

Ik lees overal dat gemeenten moeten bezuinigen. Ook Katwijk schijnt er financieel niet goed voor te staan. Er is weinig ruimte voor nieuwe zaken. Althans dat liet de wethouder van Financiën Adger van Helden in oktober vorig jaar weten: ‘De gemeentelijke begroting voor 2021 is beleidsarm. Het is een financieel uitgeklede begroting, die aantoont dat we keuzes moeten maken. Die zijn nodig om de gemeente financieel gezond te houden.’


Dat betekent dus bezuinigen, oplopend tot 5,2 miljoen euro in 2025. De wethouder liet toen ook weten dat de gemeente te weinig geld krijgt voor de jeugdzorg, te weinig voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Vanuit Katwijk wordt er actief gelobbyd bij het Rijk, Kamerleden en minister Hoekstra. Want de tekorten moeten eigenlijk opgelost worden door het Rijk.

Tegenover ‘te weinig geld’ staat een flink aantal opgaven, zoals bereikbaarheid, energietransitie en een ambtelijke organisatie in ontwikkeling.


Ik ben blij dat ik niet in de bestuurlijke schoenen sta om een gemeente te besturen. Ik sta aan de zijlijn, maar soms snap ik dingen gewoon niet. Zoals het voorstel om het skatepark in Katwijk op het parkeerterrein aan de Noordduinen op te knappen. Is dit zo urgent dat de gemeente hier maar liefst 420.000 euro voor vrijmaakt? Dit naar aanleiding van een heel mooi plan eind vorig jaar gepresenteerd door jongeren die hier regelmatig te vinden zijn. Zij zien graag dat dit verouderde skatepark wordt opgeknapt. Ik vind het heel goed dat jongeren voor zichzelf opkomen. Want wie niet waagt wie niet wint. Maar is dit een prioriteit voor een armlastige gemeente om dit te realiseren en bijna een half miljoen euro te investeren?


Twee jaar geleden had de gemeente nog niet eens 20.000 euro over om de Dierenweide in Rijnsburg te behouden. Weet u het nog? Ik wel.

Ik kan me namelijk nog heel goed de zomer van 2019 herinneren. Toen kwam het bericht vanuit gemeente Katwijk dat er geen geld meer zou zijn voor de Dierenweide en dat deze per 1-1-2020 moet sluiten. In plaats van 30.000 euro, had de gemeente nog maar 10.000 euro beschikbaar. De Rijnsburgers hebben het er niet bij laten zitten. Schouders er met elkaar onder. Sluiting van de Dierenweide is dankzij Stichting Kinderboerderij Westerweide met vrijwilligers voorkomen. De Kinderboerderij is een welkome aanvulling en wordt door veel kinderen met hun ouders bezocht. Een particulier initiatief om trots op te zijn.


Houdoe.