Zorgverzekering en Apotheek

Zorggroep n Katwijk. Elke zorgverzekering heeft een eigen beleid voor de zorg die de apotheek levert. Het gaat dan bijvoorbeeld om: wie bepaalt welk merk medicijn u krijgt en de vergoeding en verkrijgbaarheid van medische hulpmiddelen. De verzekeraars willen door hun keuzes de kosten zo laag mogelijk houden.

Van hetzelfde medicijn kunnen meerdere merken beschikbaar zijn. Deze merken bevatten allemaal dezelfde werkzame stof. In uiterlijk of kosten kunnen ze verschillen. De overheid controleert wel of de verschillende merken dezelfde werking hebben.


Sommige verzekeraars bepalen welk merk medicijn u krijgt. Dit heet ‘voorkeursbeleid’ of ‘preferentiebeleid’. Om het goedkoper te krijgen, maken zij dan afspraken met fabrikanten over de kosten van een medicijn. Andere verzekeraars doen dit niet en laten de keuze aan de apotheker over. Welk beleid uw zorgverzekeraar voert én om welke medicijnen het gaat, is terug te vinden in uw polis of op de website van de verzekeraar.


Het aantal medicijnen dat onder het preferentiebeleid valt wordt steeds groter. Met medische hulpmiddelen gaan zorgverzekeraars op verschillende manieren om. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om testmaterialen bij diabetes, incontinentiemateriaal of wondverbandmiddelen. Vaak worden deze vergoed als u ze bij uw eigen apotheek haalt.

Check uw polis om te kijken hoe uw verzekeraar hiermee omgaat, zo komt u niet voor verrassingen te staan.