Afbeelding
Foto: pr

Rijnsburger op kandidatenlijst Europese partij Volt

Grote uitdagingen van onze tijd zijn grensoverschrijdend

Verkiezingen n Je bent jong en je wilt wat. Maar of dat nu politiek is….Voor velen is politiek een ver van mijn bed show. ‘Maar jongeren moeten zich meer laten horen’, meent de 24 jarige Rijnsburger Jeroen van Iterson. Hij staat nummer vijftien op de kandidatenlijst van de Europese politieke partij Volt voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Jeroen is geboren en getogen in Rijnsburg. Na de lagere en middelbare school deed Jeroen een studie Politicologie. ‘Ik ben net een paar weken afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en binnenkort hoop ik me in politiek Den Haag te kunnen inzetten voor een sterker Nederland in een sterk Europa’, laat hij weten.


Waarom in de politiek?

Een van de redenen van Jeroen is dat ‘jongere generaties niet of nauwelijks worden gehoord in Den Haag. Jeroen hierover: ‘Er zit letterlijk één twintiger in de Kamer en dat geeft in mijn ogen precies het probleem aan. Ik zie dat jongeren eerder als een soort belangengroep worden gezien dan als de toekomst van ons land. Ik vind dat dit anders moet. Jongeren verdienen betere vertegenwoordiging, met name omdat de rekening van de coronacrisis vooral bij hen zal komen te liggen. Daarnaast lopen scholieren en studenten enorme leerachterstanden op, de wachtlijsten in de ggz worden langer en het gros van de bevolking wordt steeds armer, terwijl de allerrijksten steeds rijker worden. Er moet dus iets veranderen en wat mij betreft is de politiek daarvoor de juiste plek. Vandaar dat ik mij op die manier hiervoor wil inzetten. Met één zetel in de peilingen van Maurice de Hond en peilingbureau I&O is de kans dat ik de Kamer in kom natuurlijk klein, maar Volt bestaat voor een groot deel uit jongeren zoals ik en samen bepalen we wel grotendeels de koers van de partij.’


Europese uitdagingen

De ambitieuze Rijnsburger Van Iterson heeft bewust gekozen om zich in te zetten voor een Europese partij.


Jeroen legt uit waarom: ‘De grote uitdagingen van onze tijd zijn grensoverschrijdend, maar worden niet grensoverschrijdend aangepakt. Partijen in de Kamer doen het voorkomen alsof zaken als klimaatverandering, migratie en het eerlijk belasten van grote multinationals prima door landen apart aangepakt kunnen worden. Ik denk zelf dat ze vooral bang zijn om stemmen te verliezen als ze zouden zeggen dat Brussel deze uitdagingen het beste kan aanpakken. Volt is hier als enige partij echt duidelijk over. GroenLinks, bijvoorbeeld, wil in Nederland alles op alles zetten om klimaatverandering tegen te gaan. Maar hoe verkoop je het aan de Nederlandse bevolking dat hun kosten stijgen, terwijl ze in Duitsland hun huizen juist weer aansluiten op het gas en in Polen ingezet wordt op kolen? Daarom is Volt juist opgericht. Om in ieder land van de Europese Unie op nationaal en lokaal niveau met hetzelfde programma te werken aan oplossingen, zoals een Europese winstbelasting of inzetten op kernenergie. Daarom doen we ook hier mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. We zitten door heel Europa en we hebben inmiddels al verkozen vertegenwoordigers in het Europees Parlement en in Duitsland, Bulgarije en Italië. Europa is voor ons niet een doel op zich, maar vooral een effectief middel. Omdat Europa voor Volt met name een kwestie van ‘hoe’ is (en niet van ‘ja of nee’), hebben we ook grote plannen om de EU grondig te hervormen. Dit alles klonk voor mij zo logisch dat ik me meteen heb aangesloten toen ik voor het eerst over Volt hoorde. Ik was al bijna een jaar actief tijdens de Europese Parlementsverkiezingen van 2019. Toen hebben we met weinig bekendheid en media-aandacht twee procent van de stemmen gehaald. Als ons dit nu weer lukt, zou dat drie Kamerzetels betekenen. Dat is in ieder geval waar ik op hoop.’


Meer informatie over Volt en hun verkiezingsprogramma zijn te vinden op www.stemvolt.nl. Voor vragen kunnen mensen Jeroen van Iterson bereiken via jeroen.van.iterson@volteuropa.org of op 06-23744192.

| Foto: pr.


Stikstof zorgt voor vertraging bestemmingsplan Valkenhorst

bouwen n De Katwijkse gemeenteraad kan pas na de zomer een besluit nemen over het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Valkenhorst op het voormalige vliegkamp Valkenburg. Het maken van dat bestemmingsplan heeft vertraging opgelopen door de stikstofproblematiek. Minister Ollongren en staatssecretaris Knops zijn daar schriftelijk over ingelicht door Gedeputeerde Anne Koning van provincie Zuid-Holland.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De vier bij de ontwikkeling van Valkenhorst betrokken partijen (Katwijk, Wassenaar, provincie Zuid-Holland en Rijksvastgoedbedrijf) moesten tijdens hun overleg op 25 januari concluderen, dat ‘het ter visie leggen van het ontwerp bestemmingsplan niet mogelijk is op de afgesproken termijn’.

Reden is de stikstofproblematiek. Wie woningen wil bouwen, moet er voor zorgen dat er niet meer stikstof in de natuur terecht komt dan er al is. Omdat Valkenhorst dicht bij een Natura 2000 gebied ligt (de duinen), is er een stikstofvergunning nodig.

De betrokken partijen ‘zijn nog in gesprek met BPD ontwikkeling BV over de overdracht van stikstofvergunningen in relatie tot de woningbouwverdeling’, staat in de brief van de Gedeputeerde.


Dat gesprek kan wel ‘enkele weken’ gaan duren. Daarom vinden de partijen het ‘niet verantwoord om opnieuw exacte bestuurlijke mijlpalen te benoemen’.


Voorspoedig

Maar, zo benadrukt Gedeputeerde Koning, ‘de samenwerking verloopt voorspoedig en het doel blijft dat het college van de gemeente Katwijk voor het zomerreces het bestemmingsplan Valkenhorst (inclusief MER) ter vaststelling aanbiedt aan de gemeenteraad, zodat de raad hierover na de zomer kan besluiten’.

Voor het zover is, moet ook een verkeersonderzoek nog afgerond. Ook dat heeft vertraging opgelopen, waardoor de gemeenteraad van Wassenaar nog geen officieel besluit heeft kunnen nemen over de bouw van de door Katwijk gewenste 600 extra woningen naast de geplande 5.000 woningen.


Besloten

Vanavond staat er in Katwijk weer een besloten raadsbijeenkomst op het programma over ‘Stand van zaken ontwikkeling Valkenhorst’.

Binnenkort kan er ook een openbare vergadering volgen, gelet op wat burgemeester Cornelis Visser in zijn brief van 9 februari aan de gemeenteraad schrijft.


‘Er is veel begrip voor de behoefte die er is in uw raad en binnen de samenleving om in openbaarheid over deze ingrijpende en belangrijke ontwikkeling te spreken. Wij zijn graag bereid uw commissie nader te informeren in een openbare vergadering waar wij zullen ingaan op o.a.: planning, beheersmaatregelen, vervolgstappen en actualiteiten’, aldus de burgemeester.


CDA wil doorpakken met woningbouwprojecten

Politiek n We zitten te springen om woningen in onze gemeente en elke woning is er één! Katwijks kandidaat Tweede Kamerverkiezingen (plek 55) Barend Tensen vraagt het college wat zij doet om ver- en nieuwbouwprojecten op gang te brengen. Projecten als de Visserijschool in Katwijk aan Zee en Hof van Rijnsburg in het historische hart laten lang op zich wachten.

“Zorgelijk”, volgens Tensen, tevens fractievoorzitter voor het CDA in Katwijk. “De gemeente staat voor een forse opgave op het gebied van volkshuisvesting. De woningbehoefte is groot en zal met de groei van de Katwijkse bevolking de komende jaren alleen maar toenemen. Helaas blijft de woningproductie achter.”

Behalve grootschalige woningbouw op Valkenhorst zijn ook binnenstedelijke bouwplannen van groot belang. Onlangs stelde het CDA vragen over de voortgang van de oude Visserijschool in Katwijk aan Zee, waar 11 koopwoningen en 21 sociale huurappartementen in moeten komen. Na de zomer hoopt men te kunnen starten met de bouw.


Hof van Rijnsburg

Maar zo zijn er meer projecten. Tensen, die zich als regionale lijstduwer voor de Tweede Kamerverkiezingen inzet voor meer woningbouw, vraagt het college onder meer naar de stand van zaken rond Hof van Rijnsburg. Hier komen 51 koop- en 35 huurappartementen, waarvan minimaal 24 zorgappartementen. Na akkoord van de gemeenteraad in 2018 ligt de eerste steen echter nog niet. Tensen: “We hebben begrip voor de situatie. Door allerlei redenen, van stikstofmaatregelen tot administratieve druk, lopen dit soort projecten soms vertraging op.” Daarnaast vraagt het CDA naar de voortgang van de ‘t Valkentij aan de Katwijkerweg, fase 2 van het Zeehos, Parc Catwijck en de laatste fase van De Horn.


Tweede Kamerverkiezingen

Het landelijke CDA wil in tien jaar tijd een miljoen nieuwe betaalbare woningen bouwen, waarbij een kwart wordt gereserveerd voor jongeren en starters. Om woningbouwcorporaties weer in hun kracht te zetten wordt de verhuurdersheffing afgeschaft. Het CDA wil huisjesmelkers strenger aanpakken en ruimte maken voor alternatieve woonvormen, zoals hofjes voor ouderen en tiny houses voor starters. Dat laatste is ook al lange tijd een speerpunt van het CDA in Katwijk. Nu doorpakken.
| Foto: pr.

Afbeelding