Leo Ravensbergen thuis achter zijn orgel. | Foto: H. Smit.
Leo Ravensbergen thuis achter zijn orgel. | Foto: H. Smit. Foto: H. Smit

Organist Leo Ravensbergen

n Gevoel en passie kan je via het orgel heerlijk uiten

muzikaal n Als klein kind vond hij orgelmuziek al prachtig. Op de basisschool leerde hij keyboard spelen en inmiddels heeft hij een eigen YouTube kanaal waar hij regelmatig bewerkingen van Psalmen laat horen.

Door Carin van der Spijk-Kralt.

De Rijnsburgse Leo Ravensbergen is in orgelland een bekend organist. De liefde voor dit instrument is hem met de paplepel ingegeven. ‘Mijn vader houdt van orgelmuziek en zijn enthousiasme (als we samen naar een orgelconcert gingen) werkte voor mij heel aanstekelijk. Ik ontdekte op de basisschool dat ik feeling heb met orgels, en dat ik graag zelf al wat improviseerde. Daar komt nog bij dat ik John Propitius, een bekende Nederlandse organist en orgelcomponist, ontmoette, Hij werd mijn grote voorbeeld’, zo laat Leo weten.


Hobby

Leo is 32 jaar, opgegroeid in Rijnsburg. In het dagelijks leven werkt hij als chauffeur en ICT-er bij een bloemengroothandel. Leo: ‘Mijn vader is de eigenaar en mijn zusje werkt er ook. Wekelijks rijden we met de vrachtwagen naar Duitsland om bloemen aan vaste klanten te leveren. Daarnaast lever ik met de bus ook bestellingen af’.

In zijn appartement in de Bloem staat een Hauptwerk orgel Menuett III van orgelmakerij Noorlander. Door zijn werk kan hij niet elke dag orgel spelen. ‘Maar zodra ik weer thuis ben ga ik heerlijk spelen. Lekker ontspannen. Of een melodie uitproberen die ik in mijn hoofd heb zitten en dan improviseren. Ik hoef niet elke dag te oefenen. Ik improviseer graag. En speel wat in mijn hoofd opkomt. Ik noem het een uit de hand gelopen hobby’, vertelt Leo.


Voor Leo horen orgel en Psalmen en geestelijke liederen echt bij elkaar. Als organist begeleidt Leo op aanvraag kerkdiensten in de regio. ‘Ik vind het geweldig om een kerkdienst te begeleiden en daarbij de gemeente ingetogen te laten zingen bij een gebed. Of ze juist uit volle borst te laten zingen bij een loflied. Meegaan met de tekst. Dat vind ik enorm belangrijk. Weten wat je zingt! Ik hou van de romantische speelstijl. Gevoel en passie kan je via het orgel heerlijk uiten. Spelen doe ik om God te eren. Als ik op mijn (bescheiden) manier mag bijdragen aan een eredienst vind ik dat echt fijn.’

Hij voegt er aan toe dat zelfs een orgel kan zingen. Met de juiste registraties en een bepaalde aanslag op de toetsen lijken sommige orgels mee te zingen. Leo hierover: ‘Dat kan ik niet uitleggen. Dat moet je echt live horen. En ja, ik zing dan zelf ook mee’.

De eerste concerten die Leo gaf waren vroeger thuis in de huiskamer van zijn ouders. Leo: ‘Eerst met familie en vrienden. De kring werd steeds groter. Toen zijn we een kerk gaan huren. Uiteindelijk ben ik kerkdiensten gaan begeleiden. Ook word ik regelmatig gevraagd om concerten te geven op verschillende kerkorgels in heel Nederland. Maar door Corona zijn er veel concerten niet doorgegaan. Helaas zijn er op dit moment voorlopig nog geen concerten gepland’.


YouTube

De fans van Leo kunnen zijn spel beluisteren op zijn YouTube kanaal. ‘Vanaf het begin maak ik al opnames van mijn orgelspel. Vooral om zelf naar te luisteren en te verbeteren. Sinds 2007 ben ik begonnen met het plaatsen van filmpjes op YouTube. De laatste jaren steek ik meer tijd in het bewerken en afwerken van deze video’s’, vertelt hij.

Inmiddels heeft Leo ruim 7000 volgers. In december werd zijn opname van ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ maar liefst door 9.300 mensen bekeken.


Ik krijg vaak positieve reacties van mensen op mijn video’s. maar ook wel eens minder fijne reacties. Gelukkig heeft ieder een eigen mening. Als je de ander maar in zijn waarde laat’, besluit Leo.

Meer informatie over Leo Ravensbergen bezoek dan ook eens zijn website www.leoravensbergen.nl.


Nieuwe samenwerkingen in opdracht preventie Maatschappelijke Agenda

Samenwerken n In de Maatschappelijke Agenda (MAG) van de gemeente Katwijk staan doelen om de eigen kracht, de gezondheid en de sociale veiligheid van onze inwoners te versterken.

Omdat de gemeente nog onvoldoende goede plannen had ontvangen om deze doelen te realiseren, is een subsidietafel georganiseerd met geïnteresseerde organisaties. Door deze aanpak leerden partijen elkaar beter kennen en zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan. Er zijn 19 nieuwe plannen ingediend die goed aansluiten bij de doelen van de gemeente. Acht partijen krijgen de ruimte om hun plan uit te voeren.

Wethouder Adger van Helden: 'Het is mooi om te zien dat door deze subsidietafel organisaties een beter beeld krijgen van de ambities van de gemeente op het gebied van preventie. Én dat zij zien hoe zij daaraan bij kunnen dragen. Door de subsidietafel hebben organisaties elkaar beter leren kennen en zijn zij nieuwe samenwerkingen aangegaan. En juist die samenwerking is iets dat wij als gemeente graag zien.'


Verschillende plannen

De plannen waar subsidie aan is toegekend zijn verschillend van aard. Wat de plannen gemeen hebben, is dat er gekeken is naar de problematiek in zijn geheel en vooral hoe die problemen voorkomen kunnen worden. Zo werd er verbinding gelegd tussen gezondheid en sociale veiligheid of tussen mentale gezondheid en ontmoeten en meedoen. Daarnaast zijn er plannen ingediend voor specifieke groepen waar nog niet in was voorzien. Zoals mensen met dementie, mensen die met psychische problemen te maken hebben (gehad) en mensen met een licht verstandelijke beperking. Het college ging deze week akkoord met de plannen. De subsidie aan de organisaties is daarmee voorlopig toegekend. Zij kunnen nog een zienswijze indienen. De verwachting is dat e.e.a. rond 2 maart definitief worden.