Bevooroordeeld

We weten, denk ik allemaal dat in deze rare tijd ons lontje soms wat korter dreigt te worden. Okay, laten we zeggen verzachtende omstandigheden, maar of dat nou in alle gevallen zo is. Na alle perikelen rond Akwasi en Zwarte Piet waarbij ik niet zeg dat het niet goed is om die discussie te voeren, brak er ineens een tijd aan van dingen die niet meer konden of waar we desnoods ruzie om moesten maken. De gender neutrale afdelingen in ziekenhuizen, welke zeehelden er moesten verdwijnen en straatnamen veranderd. Goed om er serieus naar te kijken, maar je toch ook af te vragen of het nog gekker kan.

Afgelopen week viel mijn oog op de volgende kop. ‘Voorzitter Olympisch organisatiecomité stapt op na seksistische uitspraak’.
Interessant, dan moet het toch wel ernstig zijn geweest wat hij heeft gezegd. Zeker weer zo’n stoere veertiger die het heeft over de rondingen van de andere sekse. Ik lees verder. De voorzitter van het Olympisch Organisatiecomité Yoshiro Mori is afgelopen week opgestapt na het doen van een seksistische uitspraak. De 83-jarige Japanner stond de laatste weken onder zware druk nadat hij een seksistische opmerking had geplaatst.

Mori zei begin deze maand dat vrouwen "te veel praten" en dat vergaderingen daardoor lang duren. "Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat de spreektijd ietwat wordt beperkt. Ze hebben moeite met afronden, wat irritant is."
Aha, hij heeft zelf wellicht een vrouw die gaat praten als hij naar bed wil en slapen, maar dat terzijde. Zo'n uitspraak is ‘een beetje dom', maar dat is ook alles.
Zijn opmerking leverde een storm van kritiek op in Japan en daarbuiten. Mori bood al zijn excuses aan en noemde zijn eigen uitspraken "ongepast", maar was nog niet van plan op te stappen. De druk op zijn positie nam wel verder toe. Grote sponsoren van de Olympische Spelen uitten kritiek en volgens het organisatiecomité zouden 390 mensen zich hebben teruggetrokken als vrijwilliger. Onder zware druk nam Mori ontslag. "Ik bied opnieuw mijn excuses aan, maar het belangrijkste is dat we succesvolle Spelen kunnen organiseren."
Het is niet bekend wie Mori opvolgt als voorzitter. Volgens Japanse media zou de 84-jarige Saburo Kawabuchi zijn taken overnemen, maar deze besloot het aanbod naast zich neer te leggen. Betrokkenen zouden na Mori liever niet weer een ‘oudere man' aan het roer zien.
Wie de betrokkenen zijn is niet bekend gemaakt. Dat is nog wel een vraag, want alleen de vrouwen in het comité kunnen niet voor zoveel druk zorgen.
Of dat te maken zou hebben met iemand die Mori's plaats wil innemen, de leeftijd of het man-zijn is ook niet bekend. U mag kiezen!