Jong en oud genieten op het ijs, soms met vallen en opstaan. | Foto: PvK.
Jong en oud genieten op het ijs, soms met vallen en opstaan. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

IJsbaan dicht in Valkenburg

n Schaatsplezier dicht bij huis

Schaatspret n De korte maar hevige gril van Koning Winter heeft voor menigeen nog voor plezier op het ijs gezorgd. Het gebeurt niet elk jaar meer dus was het: hup de ijzers onder en de slee van de zolder halen.

Door Piet van Kampen

De echte diehearts die meters wilden maken konden hun hart ophalen op het grote water zoals de Oude Rijn maar vooral voor het jonge grut dat voor het eerst kennis met het ijs maakte, was het dicht bij huis ook het genieten.

Er werd gretig gebruik van gemaakt.


In Rijnsburg en Katwijk aan Zee konden leden gebruik maken van de landijsbaan. Het bestuur van de Rijnsburgse IJsclub had ‘samen met de gemeente en de KNSB regels opgesteld om dit verantwoord te doen, waaronder online reserveren voor verschillende tijdsloten.

boos

In Valkenburg is onbegrip en woede ontstaan over een actie van de IJsclub Nooit Gedacht om de ijsbaan met een tractor kapot te maken. Nadat er door te veel mensen gebruik werd gemaakt van de ijsbaan aan de Zonneveldslaan, kreeg de IJsclub van de gemeente het verzoek ervoor te zorgen dat de ijsbaan niet weer te druk bevolkt zou worden. Het is echter onmogelijk om het terrein af te zetten. Vervolgens wisten de Valkenburgers het ijs toch wel te vinden.


Burgemeester Visser benadrukte in zijn wekelijkse update - voordat het nieuws van de ijsbaan in Valkenburg naar buiten kwam - dat er uitvoerig overleg is geweest. In Rijnsburg en Katwijk aan Zee zijn de ijsbanen wel geopend voor bezoekers. Reserveren is verplicht, en er zijn restricties qua leeftijd.


Dit keer had de ijspret een extra dimensie. In deze vreselijk lange coronaperiode met veel thuis blijven en weinig vertier ontsnapten velen even uit hun bubble. Mensen zochten elkaar toch weer op en hielden voor zover bewust of onbewust toch enige afstand al zou het meetlint toch vaak niet de zo zeer geadviseerde anderhalve meter hebben aangegeven. De sfeer was er bepaald niet minder om. Om en nabij de Prairievalk werden geluidsboxen geparkeerd en de muziek vrolijkte de boel nog eens extra op. IJs en sneeuw lijkt te verbroederen. Even weg met de dagelijkse beslommeringen.

Genieten van een glühweintje dat het binnenste verwarmde of zoals hier of daar een winterdrankje in de vorm van een of ander bittertje of vloeibare versnapering die de kelen smeerde. Zo snel als dat snapsje naar binnen naar binnen gleed, zo snel was ook deze pret weer voorbij en trad de dooi in. Typisch Holland. De ene week de ijsmuts op en een week later lijken de voorjaarsachtige temperaturen weer te lonken.


n Verbod doorgaand vrachtverkeer Brouwerstraat

Vervolg n voorpagina. Vooral het doorgaande vrachtverkeer in de Brouwerstraat is een probleem en geeft bij fietsers en voetgangers in de Brouwerstraat een onveilig gevoel. Dit blijkt ook uit het onderzoek onder inwoners dat gehouden is om te komen tot het verkeersveiligheidsplan.

‘Zowel het college als de gemeenteraad zijn niet gelukkig met de verkeerssituatie die afgelopen jaren in de Brouwerstraat is ontstaan. We streven samen met bewoners naar een verkeersveiliger Katwijk. Door bewoners, wijkraad en gemeenteraad zijn eerder ook verschillende maatregelen voorgesteld. Helaas is een goede oplossing niet zo eenvoudig te vinden en vraagt dit ook om flinke investeringen’, zegt wethouder Rien Nagtegaal.

‘Op de lange termijn kan de aanleg van de Pioniersbaan, de zuidelijke Randweg Bollenstreek, een verbinding tussen de A44 en de N206 ten noorden van Katwijk, een oplossing bieden. Deze weg biedt dan voor het doorgaand verkeer een betere en snellere route. Maar we verwachten dat deze weg er niet snel is. Daarom kijken we nu naar tussentijdse oplossingen. Als de Brouwersstraat kan worden getypeerd als een gebiedsontsluitingsweg 30 km/uur, dan gelden daarvoor andere richtlijnen en biedt dit ons de mogelijkheid om het (vracht)verkeer op deze weg verder terug te dringen en de leefbaarheid voor bewoners te verbeteren.’


Drie mogelijke oplossingen

- Instellen van gebiedsontsluitingsweg: Dat houdt in dat er maximaal 30 km per uur gereden mag worden en dat van de Brouwersstraat een voorrangsweg wordt gemaakt.

- Instellen verbod voor doorgaande vrachtwagens: Op zowel de Brouwerstraat als de Sandtlaan. Na een periode van twee maanden kan bij te weinig effect deze maatregel kracht worden bijgezet door naast bebording ook camera handhaving in te zetten. Dit houdt in dat op zowel de Brouwerstraat als de Sandtlaan camera’s geplaatst worden, die op basis van kentekenherkenning vast kunnen stellen wat doorgaand-, of bestemmingsverkeer is. Doorgaand vrachtverkeer kan dan beboet worden voor het overtreden van het verbod.

- Plaatsing van verkeerslichten

Dat kan op drie manieren: - het plaatsen van 2 geregelde oversteekplaatsen (GOP’s);

- een basis verkeerslichten installatie (VRI) op twee kruispunten op de Brouwerstraat. Deze locaties worden bepaald samen met belanghebbenden;

- een uitgebreide verkeerslichten installatie (VRI), die met elkaar communiceren en daarmee de verkeersstromen kunnen doseren.


Hoe verder

De oplossingen met voor- en nadelen zijn in een rapportage uitgewerkt en besproken met het college. Daarna is gesproken met een afvaardiging van VVN, Fietsersbond, politie, Katwijkse Ondernemers Vereniging (KOV), de wijkraden Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg en bewoners die eerder hun zorgen hebben geuit over de verkeersveiligheid in de Brouwerstraat. Hierbij zijn de mogelijke maatregelen gepresenteerd en de reacties meegenomen in de rapportage.


Na besluitvorming door de raad volgt een openbare uitnodiging voor een online bijeenkomst voor inwoners, ondernemers en omgeving (afhankelijk van het aantal deelnemers komen er één of meer online bijeenkomsten). Bewoners direct aan de Brouwerstraat en bewoners van de Molentuinweg ontvangen een persoonlijke uitnodiging.