Afbeelding
Foto: pr

Automaat

Mijn Volvo is met 27 jaren wel ingereden en schakelt automatisch. Dat ervaar ik als heel handig. In de lockdown functioneert de automaat op dit ogenblik echter niet zo goed. We zeggen tegen elkaar dat we steeds moeten schakelen.


De basisscholen gaan weer open als ik dit schrijf, maar door de sneeuw en bijbehorende verkeersproblemen lukt het op tal van scholen niet. Dus weer omschakelen naar een andere modus? Sommigen vinden die sneeuw toch al niet fijn omdat je dan je boodschappen niet op de fiets kunt doen. Thuiswerken kan best eens fijn zijn, maar continu kan misschien confronterend zijn en met je mogelijke huisgenoten moet je rekening houden en dus weer schakelen. Hoewel er ook zijn, die dol graag huisgenoten zouden treffen op de lange weg van alleen.

Maar als je het zo gaat bekijken – en misschien moeten we het eens echt zo gaan bekijken – dan gaan we de vanzelfsprekendheid voorbij en bezien we het leven met andere ogen. Je kunt mopperen omdat je meer moet schakelen dan je gewend bent, maar verandert de situatie daarvan?


De meeste dingen in het leven krijgen we als het ware automatisch. Wij hoefden niet bij te betalen voor die prachtige witte sneeuw: jij wel? Dat je werk hebt en er volop energie in kwijt kunt, kost best wat: maar van wie heb je de kracht gekregen om het aan te kunnen? Een gezin met kinderen vraagt heel wat souplesse en vooral liefde: maar dat je met je gezin in een warm huis woont: is dat niet zoiets als ‘genade’: zeg maar gerust Wow! Dat jij dat mag beleven. Dat de winkels gevuld zijn met een enorme keuze aan voedsel. Ik ken mensen die daar ook best eens in zouden willen shoppen. Achter al die gevulde schappen zit trouwens een enorme hoeveelheid werk en inzet en aan het begin ervan staat toch vooral zoiets als zegen? Ik wil met dit al helemaal niet suggereren dat het makkelijk is. Maar onvrede koesteren en uiten, wat lost dat op? Met een snufje liefde, een toefje hoop, een pietsie doorzettingsvermogen, een vleug warme medemenselijkheid voegen we een drupje olie toe aan de wat krakende oude versnellingsbak en komt deze in het goede verzet. Houd moed en heb lief en bid elkaar en jezelf liefde toe. Daar draait deze samenleving stukken beter op.


Vriendelijke groet, ds. Piet.

Reageren: T 06 13947610 of
plexatpr@kpnplanet.nl


Deze week gaat het ons lukken

De verkeerssituatie in de Brouwerstraat is vormt al jaren een ingewikkeld vraagstuk. De straat is een belangrijke verkeersader en één van de drukste wegen in de gemeente.


Volgens tellingen rijden per dag zo’n 10.000 motorvoertuigen door de straat, waarvan 1.000 vrachtwagens. Gemiddeld genomen houden volgens de gemeente de bestuurders zich goed aan de maximumsnelheid op de Brouwerstraat. Een blik op de LED-borden die bestuurders wijzen op hun snelheid leert wel anders, met name in de avond wordt er vaak veel te hard gereden en geen voorrang gegeven. Ondertussen is met de bouw van de Horn het overstekend verkeer toegenomen.


Onveiligheid

In 2013 is de straat ingericht als 30 kilometer gebied. De verkeerslichten en flitspaal zijn verdwenen. De gekozen inrichting in combinatie met de hoge verkeersdruk maken de straat tot een onveilig gebied. Uit een analyse van de bij Rijkswaterstaat en de politie geregistreerde verkeersongevallen blijkt dat er in Rijnsburg veel ernstige verkeersongevallen plaats vinden. Een bijzonder onveilig punt dat in het onderzoek genoemd wordt is de kruising Brouwerstraat, Korte Voorhouterweg.


Beterschap

Al een aantal jaar belooft gemeente Katwijk beterschap. Vorig jaar zijn door het college van Burgemeester en wethouder al excuses aangeboden aan de raad vanwege het uitblijven van een oplossing.

Komende week wordt een voorstel voorgelegd aan het college, waarna rond maart een informatieve sessie plaats zal vinden met de gemeenteraad. Hierbij is het mogelijk om uw betrokkenheid te laten zien door aanwezig te zijn of in te spreken.


Op de kruising Brouwerstraat van der Koddestraat is de maximumsnelheid 30 km/u. Er wordt vaak en veel te hard gereden maar de sneeuwval heeft tijdelijk verandering gebracht. | Foto: pr.

Afbeelding