Gerda Pieters in haar praktijk 'LEV, moed om te veranderen'. | Foto: pr.
Gerda Pieters in haar praktijk 'LEV, moed om te veranderen'. | Foto: pr. Foto: pr

Psychosociaal therapeut Gerda Pieters

n Het is goed om stress signalen tijdig te herkennen’

Advertorial n Het zijn rare tijden. De scholen zijn al weken dicht. Veel mensen werken al maanden thuis. Contact met familie en vrienden staat op een laag pitje. Vanaf deze week een avondklok en dus nog meer beperkingen van onze vrijheid.

Door Carin van der Spijk-Kralt

‘We weten dat dit nodig is om besmetting van het Corona-virus tegen te gaan. Maar het vraagt wel veel van mensen. Het geeft veel stress, een moedeloos gevoel en depressieve gedachten’, laat psychosociaal therapeut Gerda Pieters weten.


Ervaring

Vanuit haar eigen praktijk ‘LEV, moed om te veranderen’ spreekt ze uit ervaring. ‘Het is goed om deze signalen tijdig te herkennen en hulp te zoeken. Dit om erger te voorkomen’, aldus Gerda, die weet waar ze over praat. ‘Vanuit mijn eigen proces is er een verlangen ontstaan om mensen professioneel verder te kunnen helpen. Een aantal jaar geleden heb ik de opleiding voor psychosociaal therapie gevolgd. Vervolgens heb ik mij gespecialiseerd in de therapievorm: Progressive Mental Alignment (PMA). Deze vorm van therapie is geschikt voor traumaverwerking en voor somatische onverklaarbare lichamelijke klachten’, vertelt ze.


Verschillende therapieën

‘PMA is een vorm van therapie die inzicht geeft in hoe ons brein in stressvolle situaties herinneringen opslaat, codeert en verwerkt. Als herinneringen niet goed worden opgeslagen kan dat allerlei uiteenlopende klachten geven’, legt Gerda in het kort uit. PMA wordt veelal toegepast bij mensen die al jaren op zoek zijn naar oorzaken van hun klachten of steeds in oude patronen terugvallen.


Bij psychosociale therapie krijgt men ondersteuning en inzicht in klachten die ontstaan zijn door persoonlijke, relationele en/of maatschappelijke problemen. ‘Bewustwording en inzicht hiervan zorgen voor de mogelijkheid om andere keuzes te maken in je leven. Met de cliënt ga ik samen opzoek naar de oorzaken van de problemen om zo meer rust en ruimte te creëren’, aldus Gerda.


Veranderen

Om toe te geven dat men problemen heeft en dit zelf niet kan oplossen heb je lef en moed nodig. ‘Daarom heb ik mijn praktijk ook ‘LEV, moed om te veranderen’ genoemd. Ik werk vanuit een christelijke levensvisie en wil mensen graag helpen om dichter bij zichzelf, bij hun hart te komen. LEV is het Hebreeuwse woord voor ‘hart’. Het hart verwijst naar liefde en naar gevoel en van daaruit naar moed en durf. Iemand die lef heeft, is moedig en durft te leven vanuit zijn of haar hart. In je hart kun je ontdekken hoe je vanuit liefde, lef en moed je leven weer kunt opbouwen. Met liefde als levenskracht. Hiervoor moet je eerst wel bij jezelf te rade gaan en proberen te verstaan wat er in je hart leeft’, legt Gerda uit. En ze weet dat dit geen makkelijke opdracht is.




De praktijk van Gerda Pieters is gevestigd aan de Kerkweg 2 te Valkenburg.

Meer weten? Kijk dan op www.levgerdapieters.nl


n Afval scheiden doen we voor onze kleinkinderen

Anders n Inzamelen. ‘Houd het klein, houd het makkelijk.’ Die tip gaf een van de insprekers vorige week donderdagavond tijdens de informatieve raadssessie over het anders inzamelen van afval. Een andere inspreker drong aan op nascheiding. Een tip van nog een inspreker luidde: goede voorlichting en communicatie.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

En goede communicatie is nodig om er voor te zorgen, dat gemeente Katwijk de doelstelling haalt om eind 2023 op 80 procent afvalscheiding te zitten. Dat ligt nu rond de 50 procent. ‘Om de afvalscheidingsdoelstelling te behalen moet er dus iets gebeuren in de manier waarop we nu ons afval sorteren en inzamelen’, staat in het collegevoorstel ‘Anders inzamelen’.


Het college van burgemeester en wethouders kiest voor bronscheiding, waarbij voor het restafval een ‘financiële prikkel’ wordt gehanteerd. Betalen per keer dat restafval in een bak wordt gegooid.

Een ander voorstel is bewoners van laagbouw de keuze voor een extra rolcontainer te geven voor PMD (plastic e.d.) of papier. Die containers worden vervolgens aan huis opgehaald.


Te zot voor woorden

Drie insprekers gaven vorige week donderdag hun mening over het ‘Anders inzamelen’.


Mevrouw Schoneveld uit Rijnsburg zit niet te wachten op nog een rolcontainer. ‘Het is toch te zot voor woorden dat er van die idioot grote bakken gebruikt worden voor afval wat steeds minder gaat worden.’

Zij stelt goede voorlichting voor met ‘leuke filmpjes om te laten zien hoe makkelijk afvalscheiden is’. ‘Ik heb allemaal kleine bakjes in de keuken voor het afval. Wat is het nou voor moeite? Houd het klein, houd het makkelijk.’

De heer Kromhout uit Valkenburg spreekt zijn waardering uit voor de plannen van het college en wil voor de beste afvalscheidende gemeente van Nederland gaan. ‘Afval scheiden doen we met elkaar met onze kinderen voor elkaar en voor onze kleinkinderen.’

Maar daar is, zo geeft hij aan, goede communicatie voor nodig. ‘Maak het inzichtelijk en deel per maand de resultaten. Meten is weten.’


Beetje lui

Inspreekster Van Duijvenvoorde ziet veel meer in na-scheiding. ‘Ondanks alle middelen die de gemeente heeft ingezet, geloof ik niet wij ons gedrag als mensen gaan veranderen. Achteraf scheiden is dan beter.’

Op de vraag waarom zij denkt, dat nascheiding beter is, antwoordt Van Duijvenvoorde: ‘ik denk dat mensen van nature een beetje lui en gemakzuchtig zijn. Als je je doel wilt halen om heel veel afval te scheiden, denk ik dat achteraf scheiden het hoogste rendement geeft.’

Wethouder Van Starkenburg legt uit, dat de gemeenten die hun doelstellingen hebben behaald, dat hebben bereikt via bronscheiding en de daarbij behorende financiële prikkel.

‘Maar stel dat het moment komt, dat nascheiding dusdanig gevorderd is, dan kunnen we de afvalbakken makkelijk omzetten. We doen geen zware investeringen die onomkeerbaar zijn', verzekert de wethouder.

De gemeenteraad geeft vanavond haar oordeel over het ‘Anders inzamelen'.