Inmiddels is de kerk leeggehaald. Het wachten is nu op de bouwvergunning van 14 appartementen. | Foto: CvdS.
Inmiddels is de kerk leeggehaald. Het wachten is nu op de bouwvergunning van 14 appartementen. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Sloop Maranathakerk tot nader order stilgelegd

Verbouwing n Dit bericht ontvingen de eigenaren Huibert en Reina Kralt vorige week woensdag van de gemeente Katwijk.

Erfgoedorganisatie het Cuypergenootschap was ter ore gekomen dat naast de sloop van banken, vloer en asbest ook het balkon was weggehaald.

Het verwijderen van het balkon zou in strijd zijn met de vergunning.


verrast

De beslissing om met de sloopwerkzaamheden te stoppen heeft het echtpaar Kralt verrast. ‘Wij zijn ons van geen kwaad bewust. We hebben gedaan wat we volgens de ingediende bouwtekeningen mochten doen’, aldus Kralt, die over dit geschil inmiddels in contact is met de gemeente Katwijk. Hij voegt er aan toe dat de werkzaamheden hierdoor niet zijn stilgelegd: ‘We waren inmiddels klaar met het leeghalen van de kerk. Het is nu wachten op het vervolg traject, het aanvragen van een vergunning van 14 huurappartementen.’

Vorige week sprak het echtpaar Kralt in deze krant de hoop uit half juli met het heien en de verbouwing te kunnen starten. De buitenkant van de kerk blijft exact hetzelfde, en in de kerk blijven de glas in lood ramen intact. Ook de kansel en het orgel blijven aanwezig en krijgen met een aantal kerkbanken er omheen een nieuwe functie. Het dak wordt gerestaureerd, en duurzaam geïsoleerd. De toekomstige huurders kunnen hun auto op eigen terrein parkeren.