Aftellen

Nieuwe ronde nieuwe kansen. Maar wie denkt dat het in 2021 gelijk anders gaat heeft het mis. Ook aan het begin van het nieuwe jaar is Covid-19 nog steeds onder ons. En ook een ander gemuteerd Engels corona virus doet zijn intrede. Helaas blijven in onze gemeente de besmettingen hoog. Reden voor de regering om de lockdown nog eens met drie weken te verlengen......


In onze gemeente wil de daling van de besmetting cijfers ook maar niet lukken. Via allesoverkatwijk.nl heeft burgemeester Visser vorige week de inwoners van heel Katwijk opgeroepen om alert te zijn en ‘niet op bezoek te gaan bij opa en oma’. Deze waarschuwing werd afgelopen zondag zelfs in de kerken van de kansel herhaald.

Want, zo stelde de burgervader: ‘Mensen gaan op (familie) bezoek, en besmetten elkaar. Dat kan ook zonder dat je het doorhebt. De sociale cultuur van onze gemeente is zodanig dat een hoog percentage besmettingen plaatsvind in de privésfeer. Aan de ene kant is het heel mooi dat we zo op de familie gericht zijn, aan de andere kant is het een geweldig risico. Het aantal besmettingen in Katwijk is echt veel te hoog in vergelijking met de regio. Ik vind dat zorgwekkend.’


Bestuurlijk kan de gemeente niet veel meer doen. ‘We zijn aan het nadenken of we meer kunnen doen, maar iedereen kent het verhaal wel. Doe het nou niet.’ Dus blijf 1,5 meter afstand houden, was je handen regelmatig, nies in je elleboog, draag zo veel mogelijk een mondkapje en volg de lockdown maatregelen. Helaas nog eens drie weken extra.


Toch kijkt burgemeester Visser positief naar de toekomst. ‘Het is goed nieuws dat de eerste ziekenhuismedewerkers zijn gevaccineerd’.

Bij het Holiday Inn in Leiden worden binnenkort nog meer zorgmedewerkers gevaccineerd. Dat moet een locatie zijn die er geschikt voor is vanwege de -70 graden waarop het virus bewaard wordt en om mensen een kwartier in de gaten te houden of ze geen allergische reactie krijgen.

In een later stadium wordt ook de ‘gewone’ bevolking gevaccineerd. Het is nog niet geheel duidelijk waar dat gaat gebeuren, waarschijnlijk één locatie in de Duin- en Bollenstreek. Voor de oudere inwoners zal er waarschijnlijk iets geregeld worden via de huisarts.


We moeten nog even volhouden voordat we het coronavirus onder controle hebben. Maar het aftellen is begonnen. Er gloort licht aan het eind van de tunnel.


Houdoe