Compilatie van de uitreiking van de Meerburgprijzen aan de verschillende initiatieven. | Foto: Rokki Fotografie
Compilatie van de uitreiking van de Meerburgprijzen aan de verschillende initiatieven. | Foto: Rokki Fotografie Foto: Rokki Fotografie

Zeven Meerburgprijzen

uitgereikt n In de live nieuwjaarsuitzending op RTV Katwijk zijn de Meerburgprijzen uitgereikt door Marjolein Meerburg, kleindochter van de oprichter van het Stichting Herinneringsfonds.

De D.F.E. Meerburgprijzen 2021 gaan naar Muziekvereniging Harmonie Katwijk, Ton Hetebrij en Gerard Bol, Parochie H. Joannes de Doper, Bibliotheek Katwijk, JVC de Schuit en Stichting Visserijdagen Katwijk.


De jaarlijkse D.F.E. Meerburgprijzen werden op 29 december 2020 en 4 januari 2021 uitgereikt door Marjolein Meerburg, voorzitter van de Stichting Herinneringsfonds, in aanwezigheid van medebestuurslid Hans Oudwater.

Voor deze 32ste uitreiking waren zeventien aanvragen ingediend. Zeven daarvan zijn beloond voor de volgende initiatieven:


- organiseren van het Kerkpleinconcert (à la ‘Vrijthofconcert’) ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum door Muziekvereniging Harmonie Katwijk;

- uitgave van een dichtbundel, geïnspireerd op de beelden in de gemeente Katwijk door Ton Hetebrij;

- informatiepanelen over het historisch tuinbouwgebied de Zanderij door Gerard Bol;

- restauratie van glas in loodramen in de RK-kerk van Parochie H. Joannes de Doper;

- uitgave van het wereldberoemde prentenboek ‘Nijntje aan zee’ in het Katwijks dialect door Bibliotheek Katwijk;

- aanschaf van een nieuw PA-systeem door Jongerencentrum de Schuit;

- uitgave van een boek over het Prins Hendrikkanaal en de directe omgeving door Stichting Visserijdagen Katwijk.


Zij krijgen ieder een bijdrage van duizend euro uit het Meerburgfonds.


Uitreiking

De uitreiking was dit jaar anders dan voorgaande jaren. De coronamaatregelen en de lockdown vroegen om een creatieve oplossing voor de uitreiking van de prijzen. Een deel van de prijzen is op dinsdag 29 december op locatie bij drie van de winnaars uitgereikt, hetgeen op beeld is vastgelegd en vertoond tijdens de nieuwjaarsuitzending van RTV Katwijk, waarin de andere vier prijzen live in de studio werden uitgereikt.


Informatieve sessie over Gebiedsvisie Mient Kooltuin        

Politiek n De gemeenteraad van Katwijk praat donderdag 21 januari over Gebiedsvisie Mient Kooltuin. Tussen 20.30 en 22.00 uur is hierover een informatieve sessie.

De Mient Kooltuin maakt deel uit van de ontwikkeling Project Locatie Valkenburg. De Mient Kooltuin zal volgens de visie gaan fungeren als recreatieve buffer tussen het duingebied en de nieuwe woonwijk Valkenhorst. Het gebied wordt ingericht met een barakkenbos, boskamers en open weidelandschap. De aanleg van het bos helpt tevens bij het terugdringen van stikstofemissie op de duinen.


De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over Gebiedsvisie Mient Kooltuin en nodigt daarom inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. Zij kunnen tijdens de vergadering die via videoverbinding plaatsvindt, meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. Naar verwachting volgt het politieke debat op donderdag 4 februari en neemt de gemeenteraad op 18 februari een besluit over de gebiedsvisie.


vergadering volgen

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht. Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl. RTV Katwijk zendt deze vergadering ook uit.


n Besmettingen in Katwijk blijven hoog

Thuisblijven n Het coronavirus houdt heel de wereld in zijn greep. Het aantal besmettingen daalt iets, maar helaas blijven de besmettingscijfers in de gemeente Katwijk hoger dan in omliggende gemeenten.

Om het aantal besmettingen terug te dringen, moeten we, met de vaccinatie in het vooruitzicht, nog even volhouden. Des te sneller kunnen we het normale leven weer oppakken.


blijf zoveel mogelijk thuis

Als we het aantal besmettingen in Katwijk naar beneden willen krijgen, moeten we proberen zo veel mogelijk thuis te blijven en is het heel belangrijk dat we onze sociale contacten beperken.

De sterke sociale banden en de trouwe familiebezoeken, zoals wij die in Katwijk kennen, kunnen namelijk een rol spelen bij de hoge besmettingsgraad in onze gemeente.


Burgemeester Visser: “In Katwijk zorgen we voor elkaar en kijken we naar elkaar om. Dat zijn waardevolle eigenschappen. Alleen in deze coronatijd is het beter om het op afstand te doen. Laten we andere manieren vinden om elkaar te spreken zonder fysiek elkaars gezelschap op te zoeken. Zonder dat je het zelf in de gaten hebt, kun je anderen besmetten. En dat kan grote gevolgen hebben.”


Beperk bezoek en ga alleen

Om elkaar weer vrij te kunnen ontmoeten, is het raadzaam te wachten tot zoveel mogelijk mensen zijn ingeënt met het coronavaccin. Tot die tijd moeten we er met elkaar voor zorgen dat het aantal besmettingen verder daalt. Blijf daarom zoveel mogelijk thuis.

Als u toch op bezoek gaat, ga dan alleen, was goed de handen, draag een mondkapje en houd 1,5 meter afstand. Alleen zo kunnen we het coronavirus bestrijden.