Een terugblik op 2020

Het is alweer de laatste column van het jaar van de AOBK in 2020. Een bewogen jaar, daar zullen we het met z’n allen wel over eens zijn.


Terugkijken doen we niet voordat we de redactie van Katwijk Speciaal bedanken voor de gelegenheid die is gegeven om de senioren in Katwijk een podium te geven. Het is belangrijk om het gedachtengoed van een senioren vereniging uit te dragen, waar staat deze Algemene Ouderen Bond Katwijk voor. Is het de ontspanning tijdens de activiteiten of de voordelen van een lidmaatschap, de kortingen op zorgkosten of andere gebieden, is het de saamhorigheid, het doorbreken van de eenzaamheid.

Het beloofde zo’n mooi jaar te worden met de gezamenlijke seizoenopening met het WZK, IOV en AOBK. In 2019 er waren zoveel plannen en ideeën. Het trieste is dat het door de pandemie grotendeels in het water is gevallen. Maar de gebruikers van het Huis van de Buurt zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. En ook hier ontstond weer een mooie samenwerking tussen de AOBK en het WZK. In eerste instantie werd de kat uit de boom gekeken: “wat doet dit virus hoe kunnen we er mee omgaan terwijl de veiligheid van de bezoekers voorop moet blijven staan”. En ook niet onbelangrijk: “hoe moet alles bekostigd worden”. Veel kosten gaan nu eenmaal gewoon door. Bepaalde activiteiten kunnen beslist niet meer. De veiligheid, gezondheid, van mensen staat voorop. Er ontstond ruimte voor nieuwe initiatieven zoals het schilderen aan een drieluik, het opsplitsen van de damessoos etc. Alles om toch maar te de bezoekers op een veilige manier hun noodzakelijke ontspanning te laten beleven.

Ook positief dit jaar zijn de helpende handen van diverse kanten die de AOBK mocht ontvangen. Allereerst van het WZK op financieel en adviserend gebied, de hulp van de Herv. Gem. Katwijk aan Zee met toch een gedeeltelijke seizoenopening, de helpende hand van afd. samenleving van de gemeente Katwijk, de hand van wethouder van Helden, Fonds 1818, de inzet van al de vrijwilligers in het Huis van de Buurt… Te veel om alles en iedereen te benoemen, maar wel hartverwarmend.


De directiewisseling bij het WZK, Piet van Arkel die zijn zelf geplande pensionering uitstelde omdat hij zijn levenswerk tijdens het zware weer niet zomaar wilde verlaten. Zijn opvolgster Gwen Spies, die in eigen gelederen werd gevonden, waar ook de AOBK bijzonder content mee is. Zo kan het haar 2020 toch met een goed gevoel achter gelaten worden. We wensen een ieder gezegende Kerst toe en een goed 2021. Wordt ook lid van de AOBK om ook voor uw belang in de gemeente Katwijk op te komen dan wordt 2021 nog beter ingezet. www.aobk.nl