Arnout de Bakker heeft veel vertrouwen in het nieuwe project. | Foto: Piet van Kampen
Arnout de Bakker heeft veel vertrouwen in het nieuwe project. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Nieuw lokaal en sociaal vervoer

maatwerkvervoer n Met ingang van het nieuwe jaar gaat er binnen de gemeente een project van start. In opdracht van en in samenwerking met de gemeente gaat Welzijnskwartier uitvoering geven aan de diverse mogelijkheden om voor inwoners met een verminderde mobiliteit lokaal vervoer te verzorgen.

Door Piet van Kampen

In september 2019 kon de Belbus niet meer voor het lagere tarief rijden. De Regiotaxi is voor de meesten vrij prijzig en om betaalbaar lokaal en sociaal vervoer mogelijk te maken daarom is dit plan ontwikkeld. Welzijnskwartier gaat er in samenwerking met diverse partijen waarin ook doelgroepen vertegenwoordigd zijn zoals Topaz, Marente en de MareGroep uitvoering aan geven.


Arnout de Bakker is sociaal werker en de projectleider en is enthousiast aan de slag gegaan. Hij legt uit dat er drie mogelijkheden voor het lokale en sociale vervoer zijn. Als eerste worden er drie shutlles aangeschaft, de zogenaamde wijkhopper. Het fenomeen Fietsmaatjes bestond al langer en ook deze zullen binnen de organisatie worden opgenomen met een aparte stichting Fietsmaatjes Katwijk. Daarnaast wordt ook ANWB AutoMaatje geïntegreerd. Dit project is landelijk al een aardig succes gebleken op 200 locaties.


Vrijwilligers

Het succes van het nieuwe project valt of staat met de inzet van vrijwilligers. De Bakker: ‘Daar zit ik niet echt over in. Bij ANWB AutoMaatje is gebleken dat er voldoende animo is bij particulieren die tegen een kilometervergoeding dit werk doen. Zelf hebben wij ook een vrijwilligersbestand en kunnen mensen die tijdelijk even zonder werk zijn, zich aanmelden voor hun diensten. Dit geldt voor alle leeftijden, niet alleen voor gepensioneerde senioren, maar ook voor mensen met een drukke kantoorbaan of mensen die af en toe een paar uurtjes iets in de week voor de medemens wat willen betekenen’ klinkt De Bakker vol zelfvertrouwen. Hij gelooft er in dat er voldoende bemanning voor het project zal zijn. De vrijwilligers die zich hiervoor in gaan zetten zullen een training krijgen van ervaren mensen met een goede expertise.


Maatwerk

Bij Welzijnskwartier is men ervan op de hoogte waar de weekmarkten in de dorpskernen zijn en ook bepaalde activiteiten en evenementen. Hierop wordt geanticipeerd. Mensen die er graag heen willen maar ook voor een bezoek aan een winkel of een uitje naar bijvoorbeeld de Boulevard kunnen zich bijtijds melden bij de belcentrale in Huize Callao op tel. 4033323. Voor een wijkhopper gaat een retourtje slechts rond de 2 euro kosten en voor een dagdeel met een fietsmaatje wordt er rond de 5 euro gerekend.


‘Wij willen graag maatwerk leveren voor een gering bedrag’ licht de Bakker toe. Met dit project hopen zowel de gemeente als Welzijnskwartier een bijdrage te leveren voor hen die van dit soort mooie voorzieningen afhankelijk zijn. De Bakker tenslotte: ‘Het is een hartstikke leuk project om mensen blij te maken. Er kunnen ook leuke sociale contacten ontstaan tussen de vrijwilligers en de klanten’.


KNVB stopt de voetbalcompetitie

voetbal n De KNVB stopt met de huidige competities in de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse. De competities werden in oktober stilgelegd en de bond acht het niet realistisch om de competities nog uit te spelen als er weer gevoetbald mag worden. Als dat het geval is, zullen de verschillende klassen ingedeeld worden in twee poules, die vervolgens onderling een competitie zullen spelen.

"We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd. Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

De voetbalbond gaat er in een alternatief scenario vanuit dat de competitie halverwege januari weer hervat kan worden. De divisies worden gehalveerd in twee poules, gebaseerd op de geografische ligging van de clubs. Na de competitie volgt een beperkte nacompetitie.

Van der Zee: "Wij wilden weten hoe de deelnemende verenigingen hier tegenaan kijken en naar welk scenario hun voorkeur uitging. Dankzij deze inventarisatie en het veelvuldige overleg met hun belangenbehartigers hebben we een breed gedragen beslissing kunnen nemen. Deze koerswijziging vraagt flexibiliteit van iedereen, maar we hebben in ieder geval het vooruitzicht dat, zodra er weer gevoetbald kan worden, er hele competities gespeeld kunnen worden." | Bron: BO