Afbeelding
Foto: Paul van Houten

Gwen Spies wordt nieuwe directeur Welzijnskwartier

opvolging n Per 1 januari volgt Gwen Spies vertrekkend directeur Piet van Arkel op bij Welzijnskwartier. Welzijnskwartier is de brede welzijnsorganisatie in de Duin- en Bollenstreek. Spies is aangesteld om de toekomstvisie van Welzijnskwartier ten uitvoer te brengen.


Gwen Spies is sinds 2016 werkzaam bij Welzijnskwartier, o.a. als teamleider Medelanders & Wijkwerk en gebiedsmanager Katwijk. Daarvoor was zij drie jaar directeur Onthaal & Crisis bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Brussel. Bij diezelfde organisatie was Spies ook actief als coördinator op de afdeling Onthaal. Onbezoldigd is zij in Oegstgeest lid van de Adviesraad Sociaal Domein. Gwen studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de UVA en volgende diverse sociale management leergangen bij de universiteit Leuven, de Antwerp Management School en Sociaal Werk Nederland.


Inclusieve wijken

“Ik heb enorme zin om als directeur-bestuurder aan de slag te gaan. Welzijnskwartier is een prachtige organisatie waar mensen in kwetsbare posities centraal staan. We willen dat iedereen erbij hoort, meedoet en anderen ontmoet. Samen met opdrachtgevers, medewerkers, partners en vrijwilligers blijven we bouwen aan inclusieve wijken”, zegt Gwen Spies over haar nieuwe rol.


Van een klein clubje vrijwilligers en sociaal cultureel werkers actief in een wijk van Katwijk, naar een middelgrote brede welzijnsorganisatie actief in de gehele Duin- en Bollenstreek die in 2014 is ontstaan na een fusie tussen Factor Welzijn, stichting Welzijn ouderen Katwijk (SWOK) en Steunpunt Medelanders.


Na 42 jaar neemt Gwen Spies het stokje over van Piet van Arkel. Van Arkel heeft zijn sporen verdiend in het welzijnswerk in Katwijk. "Eind jaren zeventig ben ik gestart met een groep enthousiaste vrijwilligers in clubhuis 't Trefpunt, waar nu de Coligny staat (naast het Andreas College). We waren actief in de wijken Koestal en Overduin. De jaren daarna groeide de organisatie jaarlijks in aantallen en professionaliteit.


Bekende voorlopers van Welzijnskwartier zijn KUBUS 85 en Factor Welzijn. Anno 2020 zijn zo'n negentig sociaal werkers en 400 vrijwilligers verbonden aan Welzijnskwartier, is het werkgebied uitgebreid naar de hele Duin- en Bollenstreek en bestrijkt het dienstenpakket het hele sociale domein. Van jongerenwerk tot mantelzorgzorgondersteuning. En van gezonde leefstijl tot cultuur.”

Piet van Arkel blijft nog een half jaar aan boord, om nog enkele zaken en projecten af te ronden en gaat vanaf medio 2021 van zijn pensioen genieten.


Voorzitter van het bestuur van Welzijnskwartier, Wim Imthorn, is blij met de opvolging van Piet van Arkel. “Gwen is de juiste persoon om Welzijnskwartier toekomstbestendig te maken, grote projecten op te pakken en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Met de komst van Gwen krijgt de stichting ook een nieuw juridisch model dat meer aansluit bij de huidige ontwikkelingen, met een Raad van Toezicht en een directeur-bestuurder.”


Gemeente onderzoekt alternatief voor SKA-feest

oudjaar n Hoe de jaarwisseling gaat verlopen is voor iedereen nog ongewis; wel is duidelijk dat dat zonder bepaalde soorten vuurwerk en een vuurwerkshow zal zijn. Burgemeester Cornelis Visser denkt na over mogelijkheden om iets voor de jongeren te organiseren tijdens de jaarwisseling. Visser zei dat in gesprek met RTV Katwijk/allesoverkatwijk.

Jongeren die normaal naar het SKA-feest gaan op parkeerterrein Noordduinen, kunnen nu nog nergens terecht. Om te zorgen dat die geen onrust gaan geven, is de gemeente bezig met alternatieven.


Visser: ‘Het Welzijnskwartier heeft zich al gemeld. Samen met hen willen we voor jongeren wat organiseren. We moeten de komende weken kijken hoe dat gaat lopen.’

De burgemeester heeft nog een oproep. ‘Als jongeren zelf ideeën hebben voor de jaarwisseling, meld je dan bij de gemeente of het Welzijnskwartier. Dan hoef je niet bij je ouders te zitten.’


Vuurwerk

Een ander zorgpunt is hoe om te gaan met het vuurwerkverbod. ‘We waren in gesprek met de Pyrofreaks om bijvoorbeeld een show een paar dagen eerder te doen. Maar, er komt ook een vervoersverbod voor vuurwerk, dus dat kan niet.’


Zelf maar vuurwerk afsteken? Volgens de burgemeester geen goed idee. ‘Vuurwerk is verboden, daar wordt op gecontroleerd en beboet. Dat zijn stevige straffen. Het vuurwerkteam van de politie zit er ook bovenop.’

Toch wordt er al enkele weken vuurwerk afgestoken in de gemeente. ‘Ik weet niet of het meer is dan voorgaande jaren’, meldt de burgemeester. Wel weet hij dat ‘de politie er bovenop zit’.


Het probleem volgens de burgemeester is, dat het vuurwerk makkelijk te halen valt in België en Duitsland.


‘Het was ook niet verboden om het te halen en om er mee te rijden. Daar is nu eindelijk, ook landelijk, wetgeving voor gekomen. Dat had er anderhalve maand geleden al moeten zijn.'

Afbeelding