De Serre bij tuincentrum de Mooij is nu een vuurwerkparadijs. | Foto: PR
De Serre bij tuincentrum de Mooij is nu een vuurwerkparadijs. | Foto: PR Foto:

De Serre bij tuincentrum de Mooij omgetoverd tot vuurwerkparadijs

n Toch een beetje knallen

vuurwerk n Er is toch een vuurwerkverbod? Klopt, maar het zogenaamde categorie 1 vuurwerk valt daar niet onder. Tuincentrum de Mooij in Rijnsburg pakt dan ook groots uit.


Zodat we toch het oudejaarsgevoel krijgen. Binnen de regels natuurlijk. De Mooij maakt daarbij van de nood een deugd. Lunchroom de Serre is vanwege de horeca-maatregelen gesloten. Dus die is voor de gelegenheid omgebouwd tot één groot vuurwerkparadijs.


Categorie 1 wordt ook wel kindervuurwerk genoemd. Zij gaan er zeker van genieten. Maar ook volwassenen die graag zelf afsteken, kunnen hun hart ophalen. Met onder meer Bengaals vuur, fonteinen, vuurwerkpotten en grondbloemen kan iedereen 2020 fantastisch afsluiten.


Iedere middag vanaf 12.00 uur kan de vuurwerkliefhebber terecht in De Serre van tuincentrum de Mooij. In de laatste periode voor de jaarwisseling zal het vuurwerkparadijs de hele dag geopend zijn. Online bestellen is ook mogelijk via mooijvuurwerk.nl


Kerstavond in Nieuwe Kerk

livestream n De Hervormde wijkgemeente Sion organiseert op woensdag 16 december in de Nieuwe Kerk een Kerstavond, die online te volgen is via www.hervormdkatwijk.nl Aanvang 20.00 uur.

Helaas moest de wijkgemeente Sion maandenlang alle wijkavonden en kringen annuleren, waardoor vele contactmomenten verloren gingen. Ter gelegenheid van het Kerstfeest is toch het plan opgevat om hier iets tegenover te stellen en een online-wijkavond te organiseren.

Ds. J. Smit zal de avond leiden en een overdenking houden met de titel: ‘Zijn Rijk zal vrede zijn’. Zijn echtgenote Atie Smit-Tahapary zal een kerstverhaal vertellen, getiteld: ‘Vrede door de Vredevorst’. Sopraan Jacomina van der Plas-Vooijs zal als soliste kerstliederen ten gehore brengen, begeleid door Anton Sip op het Van den Heuvelorgel.

In verband met de coronamaatregelen kunnen nog 30 mensen persoonlijk aanwezig zijn, alle andere belangstellenden kunnen het thuis via livestream volgen. Het thema is ‘Kroon Hem, de Vredevorst', ingevuld met een overdenking en een kerstverhaal, afgewisseld door kerstliederen, gezongen door een sopraan.


Extra verhoging ozb is nog onzeker

belasting n Geen van de raadsfracties staat te juichen om de ozb (onroerende zaakbelasting) extra te verhogen, maar waar de een het ziet als een noodzakelijk kwaad om het voorzieningenniveau op peil te houden, kondigt de ander een amendement aan om de verhoging van de ozb tegen te houden.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad discussieerde vorige week donderdag over de bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders.


Om de gemeente financieel gezond te houden, moet er in 2025 structureel 5,2 miljoen euro bezuinigd worden. Volgens het college kan dat niet zonder de ozb de komende jaren met vier procent extra te verhogen.

‘We willen onze gemeente niet kapot bezuinigen’, stelt wethouder Adger van Helden. ‘Daarom stellen wij die ozb-verhoging voor. Ook wij vinden dat vervelend, maar anders moet je op andere zaken gaan bezuinigen, waarmee inwoners nog harder geraakt worden.’


Amendement
Hart Voor Katwijk (HVK) en VVD Katwijk kondigen alvast amendementen op voor de raadsvergadering van 10 december waarin de raad een besluit moet nemen over de bezuinigingen. Zij hoeven geen steun te verwachten van DURF. ‘De ozb-verhoging is fors, maar het is simpelweg nodig’, stelt Arie van Rooijen.

Het CDA zal een dergelijk amendement evenmin steunen. Bas Drinkwaard van het CDA: ‘We stemmen met pijn in het hart in met ozb-verhoging’. Drinkwaard geeft aan, dat het nodig is om de voorzieningen te behouden.

KiesKatwijk wil de ozb alleen met de inflatie verhogen en zal daar een amendement voor indienen.

Die partij zou zomaar de SGP aan haar zijde kunnen vinden. ‘De ozb-verhoging doet pijn en zouden we het liefst willen beperken', zegt Dirk Remmelzwaal van de SGP. Ook die partij denkt aan een amendement.

Afbeelding