Afbeelding
Foto: Rokki Fotografie

Nieuwe manier van afval inzamelen

n Meer keuzemogelijkheden, maar betalen voor restafval

afval n Alle huishoudens krijgen er een extra afvalcontainer bij voor papier of plastic (pmd) En een keukenemmertje voor het keukenafval. Het gft-afval wordt ’s zomers iedere week opgehaald. Voor het restafval moet betaald worden. Allemaal nodig om tot betere afvalscheiding te komen en zo de doelstelling van 80 procent afvalscheiding eind 2023 te behalen. ‘We zitten nu op zo’n 50 procent. We moeten echt iets doen en wij hebben de inwoners nodig om die doelstelling te behalen’, zegt wethouder Corien van Starkenburg.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Begin dit jaar werd bekend, dat de afvalscheiding echt veel beter moet om die doelstelling te behalen en zo aan te sluiten bij de ambities van het rijk: naar 90 procent afvalscheiding in 2025 met als ultieme doel om in 2050 afvalloos te zijn. Om gemeenten haast te laten maken, zet de overheid een ander ultiem doel in: verhogen van de kosten voor het verbranden van restafval. En dat loopt flink op.

‘In 2018 betaalden we 13,21 euro per ton restafval. Dit jaar is dat 32,63 euro. De kosten voor onze gemeente zijn daarmee 400.000 euro omhoog gegaan’, vertelt wethouder Van Starkenburg.

Die kosten worden verwerkt in de afvalstoffenheffing die ieder huishouden moet betalen.

‘Als we niets doen, gaan die kosten alleen maar omhoog. We moeten die kosten beheersbaar houden. Doen we niets, dan gaat de afvalstoffenheffing flink stijgen.


Dat gaat nu geleidelijk, maar vanaf 2024 stijgt dat ineens flink, omdat de verwerkingskosten voor restafval dan naar verwachting zullen stijgen. Schatting is dat dit circa 800.000 euro per jaar zal zijn, dus ongeveer 30 euro per huishouden.’

‘Maar dat is niet de enige reden om de afvalscheiding te verbeteren. Betere scheiding levert een positieve bijdrage aan het milieu.’


‘Nietsdoen is geen optie’

De gemeente werkt al enige tijd aan een ander afvalbeleid. Afgelopen dinsdag nam het college van burgemeester en wethouders het nieuwe grondstoffenbeleidsplan 2021-2024 aan met als titel ‘Anders inzamelen. Om samen te komen tot meer afvalscheiding’.


Wethouder Van Starkenburg wijst op het woord ‘samen’. ‘Want we moeten het echt met elkaar doen. Nietsdoen is geen optie.


Om rekening te kunnen houden met wat er leeft in de wijken is er met veel groepen gesproken. Met inwoners werd begin 2019 al gesproken. In de zomer van 2019 volgden de ‘challenges’ in 5 wijken. Het was de bedoeling om in de afgelopen maanden allerlei bijeenkomsten met de wijkraden te organiseren, maar dat ging vanwege corona anders. Het werden vooral digitale bijeenkomsten. ‘De volgende stap is om de inwoners de verschillende voorstellen voor te leggen en die te onderbouwen met argumenten. We vragen de inwoners om een flinke inspanning te leveren.’


Etensresten

Belangrijkste punt is een betaalsysteem voor het restafval. Hoe minder restafval, hoe minder je betaalt. De gemeente wil haar inwoners helpen bij betere afvalscheiding door onder meer het wekelijks ophalen van het gft-afval in de zomer. En door alle huishoudens een keukenemmertje te geven, hoopt de wethouder dat het keukenafval meer dan nu bij het gft terecht komt.


‘Want daar valt nog echt veel te halen. Er komen te veel etensresten in het restafval terecht. Maar liefst 35 procent van het restafval bestaat uit gft. Dat kunnen we er prima uithalen.’


Extra container

Alle huishoudens krijgen een extra container. Die is bedoeld voor het thuis ophalen van pmd of papier. Die keuze is aan de bewoners en wordt waarschijnlijk bepaald via een enquête. Levert dat te weinig reacties op, dan is die extra container voor het plastic bedoeld.

‘Ik snap dat niet iedereen zit te wachten op een extra container, maar je kunt kiezen uit twee formaten; 240 liter of 140 liter.’


De oude containers worden omgeruild voor nieuwe exemplaren. ‘Het harde kunststof waar de rolcontainers aan huis van zijn gemaakt, is goed recyclebaar. Er kunnen zelfs nieuwe containers van worden gemaakt.


Circulair inkopen van nieuwe rolcontainers (die dus zoveel mogelijk zijn gemaakt van kunststof van oude containers) nemen we mee in het inkooptraject van onze nieuwe containers.'


Hoogbouw

Voor bewoners van hoogbouw is er weinig te kiezen. Wel krijgen zij gratis zakken voor het verzamelen van het pmd-afval. Al het afval moet naar een ondergronds systeem in de buurt. De inpandige inzameling verdwijnt.

Even wachten

Het duurt nog wel even voor al die maatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het voorstel van het college moet eerst door de gemeenteraad worden vastgesteld. Van Starkenburg hoopt, dat dat in januari of februari gebeurt.

‘Daarna gaan we de keuzemogelijkheden aan de bewoners voorleggen.'


Het jaar 2021 wordt verder gebruikt voor het Europees aanbesteden van onder meer nieuwe afvalvoertuigen en het communicatietraject.


In 2022 verwacht de wethouder te kunnen proefdraaien met de vernieuwde manier van inzamelen. ‘Dat willen we een aantal maanden doen en op basis daarvan de prijs bepalen.’


In 2023 gaat het nieuwe afvalsysteem, waarbij betaald moet worden voor het restafval, ingevoerd.



Fietstunnel Zeeweg half december open

voortgang n De aanleg van de fietstunnel bij het Waterloopje gaat volgens plan. Op 13 november is de aannemer gestart met het aanleggen van het nieuwe groen rond de tunnel. Wethouder Rien Nagtegaal plantte de eerste van de in totaal 75 nieuw te planten bomen: een wintergroene steeneik.


Voor de aanleg van de tunnel zijn 49 bomen gekapt. Aanvullend zijn op deze locatie 16 bomen gekapt die ziek of niet meer levensvatbaar waren. Er komen rond de fietstunnel 75 bomen terug. Voor de nieuwe groene inrichting is in overleg met een klankbordgroep een groenplan gemaakt.


Na de plant van de steeneiken worden op deze plek ook nog grotere bomen geplant. Behalve bomen komen er lagere struiken en kruidenrijke grassen. Ook de toegang naar de tunnel krijgt een groene uitstraling met overhangende beplanting. In de periode tot kerst worden alle nieuwe bomen geplant. In januari en februari wordt het lagere groen aangeplant en wordt het kruidenmengsel ingezaaid.


R-net

De fietstunnel wordt half december in gebruik genomen en vervangt de voormalige fiets-/voetgangersoversteek over de Zeeweg ter hoogte van het Waterloopje en verbindt de wijken Koestal en Cleijn Duin.


Dit is één van de maatregelen die genomen wordt voor de start van de dienstregeling van R-net. Het ondergronds brengen van de oversteek is nodig om het verkeer op de Zeeweg beter te laten doorstromen, en is beter voor de verkeersveiligheid, zeker met het ook op de vele scholieren die via de tunnel op een veilige manier de aan weerskanten van de tunnel gelegen scholen kunnen bereiken.


| Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Afbeelding
Afbeelding