Lies van Beelen presenteert vandaag haar boek over de wijk Hoornes. | Foto: Piet van Kampen
Lies van Beelen presenteert vandaag haar boek over de wijk Hoornes. | Foto: Piet van Kampen

Lies van Beelen is trots op haar nieuwe boek over de Hoornes

boekpresentatie n Dinsdag 24 november presenteert Lies van Beelen haar nieuwe boek ‘Terug naar de Hoornes, een wijk om van te houden’. ‘Ik heb er hard voor gewerkt omdat ik een brede belangstelling heb en veel dingen interesseren mij’ licht de in hart en nieren Katwijkse toe. Het eerste exemplaar is voor wethouder Jacco Knape.

Door Piet van Kampen

Het is niet haar eerste pennenvrucht. Eerder schreef zij in beperkte oplage een paar boeken voor eigen familiekring maar in 2015 kwam ‘De Zee Geeft’ op de markt, een boek dat in menig Katwijkse boekenkast is te vinden. ‘Terug naar de Hoornes, een wijk om van te houden’ beschrijft de nog jonge geschiedenis en ontwikkelingen van een specifieke wijk waar op 13 april van 1962 de eerste paal de grond in ging. In de loop der jaren is het een wijk geworden met een enorme mix van nationaliteiten.


Wat inspireerde Lies om over de Hoornes een boek te schrijven? ‘Eelco Koolhaas die namens de gemeente de kar trok van de projectgroep ‘Fans van de Hoornes’ – een team dat zich bezig houdt met de verdere ontwikkelingen en veranderingen in de wijk- heeft mij gevraagd om een boek over de Hoornes te schrijven. Ook een ambtenaar drong er op aan. Eerst heb ik nee gezegd maar na een paar nachtjes slapen heb ik uiteindelijk toch toegezegd. Er is al meer over de andere dorpskernen geschreven dus waarom niet over de Hoornes’ is haar uitleg. De Hoornes is een wijk waarin een aantal dingen is veranderd en nog zullen veranderen. Oude flats zijn gesloopt en nieuwe gebouwd, de Oeverpolder wordt bebouwd, de Biltlaan is vernieuwd en de Koningin Julianabrug wordt momenteel geheel vernieuwd.


De wijk wordt een ‘proeftuin’ voor Hoornes Aardgasvrij, de Omgevingsvisie en Integraal en Gebiedsgericht werken. Van Beelen heeft haar informatie uit veel bronnen geput. Oude krantenartikelen, het archief van het Hoogheemraadschap van Rijnland, het Katwijks Museum, Nostalgisch Katwijk (facebook), bijdragen van bewoners, ondernemers en scholen, info uit de wijkkrant en ook is zij zelf veel de wijk in geweest.


Tussen geslopen

Eigenlijk was Lies met een ander boek bezig over de geschiedenis van het kanaal en de ommekeer van industrie naar woongebied. ‘Dat had eigenlijk al in 2018 uit moeten komen maar door diverse omstandigheden is dat even blijven liggen en is dit er tussen geslopen’ vertelt de schrijfster die te kennen geeft dat het boek over het kanaal haar laatste werk zal zijn.

Over ‘Terug naar de Hoornes, een wijk om van te houden: ‘Bewoners moeten trots op hun wijk worden. Daarom wil ik op basisscholen in de Hoornes voor de hoogste groep vertellen over hun wijk en de leerlingen krijgen een gratis exemplaar van het boek.


Het boek telt 123 pagina’s, is van veel beeldmateriaal voorzien en te bestellen bij liesvanbeelen@ziggo.nl. Voor 10 euro een mooi document.


Nieuw groen langs Biltlaan geplant

bomen n Op woensdag 18 november plantte wethouder Rien Nagtegaal de eerste boom langs de Biltlaan-Oost. Hiermee gaf de wethouder het ‘startsein’ voor de aanleg van de complete nieuwe groenstrook tussen de Helmbergweg en de rotonde De Krom.


‘Het groen vormt het sluitstuk van de totale make-over van de Biltlaan, maar gaat enorm veel doen voor de beeldkwaliteit’, aldus de wethouder. ‘Over de nieuwe inrichting van de Biltlaan zelf horen we veel tevreden geluiden, maar het groen maakt het echt mooi af’.


Groenplan

De voormalige groenstrook aan de oostkant van de Biltlaan maakte eind vorig jaar plaats voor de aanleg van het nieuwe tweerichtingenfietspad. Samen met de klankbordgroep Groene Inrichting, bestaande uit onder andere deskundige bewoners uit de wijk is een plan gemaakt voor een compleet nieuwe groene inrichting aan weerszijden van de weg. In plaats van de massieve groene ‘muur’ die er was, komt er nu een samenstelling van bomen, struiken, grassen en kruiden die meer gelaagd en gegroepeerd is. Er is gekozen voor verschillende soorten die van nature in het Katwijks landschap voorkomen, wat de biodiversiteit ten goede komt.

Meer informatie over het groenplan staat op www.katwijk.nl/biltlaan..


Hoewel de bomen en struiken die nu geplant worden relatief groot zijn, blijft het natuurlijk jong groen dat nog moet groeien. Desondanks zal het groen het aanzicht van de weg direct flink verfraaien. Het zal naar verwachting zo’n vijf jaar duren voordat er sprake is van een eindbeeld. Tot die tijd blijft het groen zich continu ontwikkelen. Over enkele jaren is naar verwachting ook meer duidelijkheid over de aanleg van nieuw groen aan de westkant van de Biltlaan.


Werkzaamheden

De werkzaamheden op de grondwal startten op 26 oktober. Alvorens het nieuwe groen te planten en te zaaien is de wal eerst zorgvuldig van het opschietende onkruid ontdaan. Daarna is de bovengrond door elkaar ‘geroerd' om deze geschikt te maken voor het zaaien van de kruiden. De komende weken worden de bomen en struiken geplant, en als laatste worden de kruiden ingezaaid. Het specifieke kruidenmengsel dat langs de Biltlaan gebruikt wordt, is geschikt om in de winter te zaaien. Naar verwachting is de groenstrook eind december volledig aangebracht.        

Afbeelding