Tot en maart werkt Staatsbosbeheer aan de erbetering van Lentevreugd. | Foto: Toine Cornelissen/Aircarus
Tot en maart werkt Staatsbosbeheer aan de erbetering van Lentevreugd. | Foto: Toine Cornelissen/Aircarus Foto: Toine Cornelissen/Aircarus

Kwaliteitsimpuls voor Lentevreugd

natuur n Staatsbosbeheer start in november met een kwaliteitsimpuls voor natuurgebied Lentevreugd. Het gebied, een voormalig landbouwgebied voor bollenteelt tussen duingebied Berkheide en de Katwijkseweg, werd 18 jaar geleden veranderd in natuurgebied.


Na deze kwaliteitsimpuls, mede gefinancierd door het Groenfonds van Staatsbosbeheer en Dunea, zal Lentevreugd er anders uit zien. De oppervlakte vochtige duinvalleien is toegenomen, het gebied zal toegankelijk worden voor mindervaliden en er komt een vogelobservatieplatform. De werkzaamheden zullen duren tot en met maart 2021.

Achttien jaar is een lange tijd. Staatsbosbeheer geeft Lentevreugd daarom een kwaliteitsimpuls. De komende tijd zullen er diverse werkzaamheden plaatsvinden in het gebied. Het doel is om verdroging tegen te gaan. Daarnaast wordt op een aantal plekken struweel verwijderd. Zo blijft de openheid van het gebied behouden. Hier en daar groeien nog planten als overblijfsel uit de tijd dat Lentevreugd nog bollengrond was, zoals Olifantsgras. Deze soort woekert sterk en zal worden verwijderd.

Na de kwaliteitsimpuls wordt het gebied voor het publiek nog beter toegankelijk. Een gedeelte van het huidige wandelpad zal worden verhard door middel van betonplaten. Zo wordt het gebied ook toegankelijk voor mindervaliden. Aan het einde van dit pad zal een vogelobservatieplatform worden aangelegd. Ook deze zal toegankelijk worden gemaakt voor mindervaliden. Vanaf dit platform heeft u straks mooi uitzicht over het moeras. Een prachtige plek om mooie en bijzondere vogels te zien.

De werkzaamheden zullen plaatsvinden van november t/m maart. Het gebied blijft intussen gewoon open voor bezoekers.


Wilt u de ontwikkelingen rondom dit project blijven volgen? Boswachter publiek Joël Haasnoot zal regelmatig updates plaatsen op Twitter (@JoelBoswachter) en Instagram (boswachterjoel). Heeft u vragen/opmerkingen over dit project? Mail dan naar hollandsduin@staatsbosbeheer.nl


Boeket van de maand

uiver n Het arrangement van de maand november is gewonnen door Renate van der Plas Hoek.

Renate van der Plas Hoek is getrouwd en heeft twee zoontjes. Deze goedlachse dame werkt als verzorgende IG in het verpleeghuis De Vlietstede in Rijnsburg. Wanneer zij niet werkt, vindt Renate het heerlijk om tijd door te brengen met haar gezin.

Wilt u ook eens het arrangement van de maand winnen? Ga dan naar onze Facebookpagina en volg ons of kom langs in ons tuincentrum aan de Rijnstraat 141 te Katwijk en wie weet bent u de volgende winnaar van een (droog) bloemenarrangement.

Afbeelding