Miep van der Woude en Hans ten Hove doen een beroep op een ieder voor de digitale collecteweek van het Leger des Heils. | Foto: Piet van Kampen
Miep van der Woude en Hans ten Hove doen een beroep op een ieder voor de digitale collecteweek van het Leger des Heils. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Leger des Heils roept op tot digitaal doneren

Collecte n Elk jaar is, ook in Katwijk, de laatste week van november de landelijke collecteweek voor het Leger des Heils, dit jaar van 23 tot 28 november. Door het coronavirus moet de collecte helaas geannuleerd worden. De risico’s worden te groot geacht. Daarom wordt er nu ingezet op een veilig alternatief: de digitale collectebus.

Hans ten Hove, collectecoördinator voor Katwijk, en Miep van der Woude, heilssoldate van het eerste uur, leggen uit hoe belangrijk het is dat het Leger des Heils juist in coronatijd onze steun verdient en hoe we die steun kunnen geven.

Enige tijd na zijn pensionering als huisarts zag Hans in De Katwijksche Post een noodoproep van het Leger des Heils. Voor de jaarlijkse collecte in Katwijk was er dringend een coördinator nodig, die de boel weer nieuw leven kon inblazen. Omdat hij altijd al een warm hart had voor het Leger en omdat hij nu meer vrije tijd had, reageerde hij op de oproep. Hij kon gelijk aan de slag. Goed bekend met alle straten van Katwijk maakte hij in het eerste jaar voor het hele dorp een dekkend plan van wijken en looproutes, wist 10 wijkhoofden te vinden en niet minder dan 180 collectanten. Een enthousiaste club mensen met veel eigen initiatieven, die graag op pad gingen. Dat leverde de laatste jaren steeds ruim elfduizend euro op.

Hans ten Hove: ‘Alles wat we opgebouwd hebben moeten we dit jaar even parkeren, maar we kunnen het Leger toch niet laten zitten? Juist nu door corona zoveel mensen buiten de boot dreigen te vallen, is het Leger brood- en broodnodig!’

Miep van der Woude, bekend als voormalig pastor van De Wilbert en als ambtenaar van de burgerlijke stand, is haar hele leven al dienend binnen het Leger des Heils. Als geen ander weet ze hoe belangrijk het werk in deze tijd is. Vooral in de grotere steden, waar de eenzaamheidsproblemen het grootst zijn en waar veel ouderen mee tobben, is de hulp in woord en daad onmisbaar. Een gesprek of een boodschappendienst. Meestal het enige contact dat die mensen hebben. Met laagdrempelige huiskamerprojecten wordt ook kleinschalig hulp geboden op plaatsen waar geen eigen vestiging is. Deze projecten worden helemaal uit giften betaald.

Miep van der Woude: ‘Ik ken Katwijk op m’n duimpje. Wat een onderlinge verbondenheid en mantelzorg. De vereenzaming zoals in de grote steden komt hier haast niet voor, al moeten we onze ogen openhouden. Soms lijkt Katwijk wel op het Leger des Heils, ik mocht een keer het kerstverhaal in Overduin vertellen en zag dat de Katwijkse vrijwilligers hun eigen frituurpan van huis hadden meegenomen om voor de kroketten te zorgen. Fantastisch!’

Maar nu moet alles anders. In plaats van de huisdeurcollecte een digitale collectebus. Die drempel is een stuk lager geworden. Hans: ‘Alle wijkhoofden sturen hun collectanten via een mail of Whatsapp een digitale collectebus toe met het verzoek die onder hun familie, vrienden, volgers en hun hele netwerk uit te zetten. Het is vrij simpel en op eenvoudige wijze kan zo iedereen eenmalig iets overmaken.’


Voor lezers die niet erg vertrouwd zijn met digitaal geldverkeer kunnen hun gift ook overmaken op IBAN NL72 RABO 0707 0701 71 t.n.v. Leger des Heils Almere.


Platform Gehandicapten maakt                kans op 10.000 euro van ANWB Fonds

campagne n Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk (PGK) maakt kans op 10.000 euro van het ANWB Fonds om rolstoelbergingen bij het Katwijkse strand te realiseren. De campagne ‘ANWB Fonds helpt je op weg’ geeft dat bedrag per provincie aan het meest inspirerende maatschappelijke project. Stemperiode kan nog tot 24 november. Iedereen kan meedoen.

Mede op initiatief van het platform heeft de gemeente eerder dit jaar het Katwijkse strand toegankelijker gemaakt door op drie plaatsen betonnen strandpaden door te trekken tot aan de hoogwaterlijn.

Aan het einde van de paden is er een uitkijkplateau. Hierdoor kunnen mensen in een rolstoel of scootmobiel ook genieten van het strand en de zee.

De gemeente heeft ook vorig jaar acht strandrolstoelen aangeschaft. Mensen met een (elektrische) rolstoel of scootmobiel kunnen, na reservering, gebruikmaken van deze strandrolstoelen. Maar dan moeten zij hun eigen hulpmiddel onbeheerd achterlaten, met kans op schade door vandalisme of diefstal. ‘Dat is een groot dilemma, want niet iedereen durft dat’, zegt Marijke van Duijn van Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk.

Het platform wil daarom graag dat er speciale bergingen bij het strand komen, waarin de rolstoel of scootmobiel veilig kan worden achtergelaten. Om dat te realiseren heeft het platform dit project aangemeld bij het ANWB Fonds. Met 10.000 euro kan een aantal van die bergingen worden aangeschaft.


Van Duijn: ‘Het zou geweldig zijn als er komende jaar nog meer verlengde paden komen en een aantal van die bergingen, zodat niemand meer het strand moet mijden uit angst dat hun dure rolstoel onbeheerd achtergelaten moet blijven. Het zou fantastisch zijn als we samen met strandexploitanten en gemeente deze klus kunnen klaren’.

Er kan tot dinsdag 24 november gestemd worden op www,anwb/fonds. Iedereen kan meedoen, ook niet ANWB-leden.

Iedereen die stemt maakt kans op 5 kaarten op een dagje uit, te kiezen uit een vooraf geselecteerde lijst met uitjes.