Jongeren kunnen vanaf volgend jaar een Maatschappelijke diensttijd vervullen. | Foto: Marieke Duijsters Fotografie
Jongeren kunnen vanaf volgend jaar een Maatschappelijke diensttijd vervullen. | Foto: Marieke Duijsters Fotografie Foto:

Maatschappelijke Diensttijd in de Duin- & Bollenstreek

mdt n Op een innovatieve manier ontdekken wat je wilt worden. In 2021 start Welzijnskwartier met een aantrekkelijk programma voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar om te onderzoeken waar ze goed in zijn en waar ze verder in willen groeien. De gezamenlijke gemeentes in de Duin & Bollenstreek investeren samen met Welzijnskwartier en partners de komende twee jaar € 350.000 in de toekomst van jongeren. Dit gebeurt via het landelijke project Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Tijdens het MDT-traject gaan jongeren 1 dagdeel per week op ontdekkingstocht bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Tijdens deze reis ervaren ze hun talenten én doen ze iets terug voor de maatschappij. De eerste jongeren starten hun MDT-traject in januari 2021.

Sommige jongeren weten precies wat ze later willen worden. Anderen hebben geen idee en weten ook niet waar ze hun zoektocht moeten beginnen. MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Speciaal voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar is het dé kans om te ontdekken wat hun talenten zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en te ervaren hoe leuk het is om iets voor de samenleving te doen. Het MDT-traject past perfect bij de idealen van de nieuwe generaties Z en Alpha. Gedurende 6 maanden gaan jongeren aan de slag met hun project.


Ervaring voor het leven

Het MDT-traject start met een skillstraining en een matchingsevent om te kijken bij welke deelnemende organisatie de jongeren passen. In het zes maanden durende traject vullen de jongeren vervolgens hun ‘rugzak’ met kennis en vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Maandelijks is er een groepsbijeenkomst waarin ervaringen worden gedeeld. Indien nodig is individuele coaching beschikbaar. De ontdekkingstocht wordt feestelijk afgesloten met het landelijk erkend MDT-certificaat. Het project duurt 2 jaar en kost € 350.000. Dit bedrag wordt gefinancierd door ZonMw, betrokken gemeentes en Welzijnskwartier.

Welzijnskwartier, gemeente Katwijk, Hillegom, Lisse, Teylingen en gemeente Noordwijk slaan samen met partners Welzijn Noordwijk, Welzijn Teylingen en WelzijnsKompas de komende twee jaar de handen ineen om een mooi MDT-programma op te zetten voor de gehele Duin- en Bollenstreek. Een programma dat zo breed gedragen wordt, zorgt voor veel slagkracht. Ook valt het MDT-traject volledig binnen de Maatschappelijke Agenda van de gemeente Katwijk. Met het MDT-traject krijgt het vrijwilligerswerk onder jongeren een structurele en effectieve aanpak. In de regio wonen 35.000 jongeren tussen de 14 en 27 jaar.


Wie doen er mee?

Naast sociaal werkers die gespecialiseerd zijn in jongeren en een actieve denktank vanuit de jongeren zelf, is er een flinke lijst van publieke en private organisaties die interessante vrijwilligersplaatsen aanbieden. Denk hierbij aan organisaties als: Katwijkse Reddingsbrigade, YMCA, s’ Heerenloo, het Smalspoormuseum Valkenburg, Noordzee Festival, de Dierenweide, en Stichting Katwijkse Activiteiten.


Wethouder Adger van Helden is erg blij met de MDT. “De MDT sluit aan op de doelen uit de maatschappelijke agenda en is onderdeel van de opdracht Ondersteuning en versterking vrijwilligers. In deze opdracht streven we ernaar dat alle inwoners een bijdrage leveren aan de Katwijkse samenleving en dat deze inwoners op een passende manier worden ondersteund. De MDT versterkt de ontwikkeling van talenten, kennis en vaardigheden van jongeren. Bovendien wordt ermee een sociaal netwerk opgebouwd, waardoor we eenzaamheid tegengaan.” In 2021 en 2022 kunnen 73 jongeren deelnemen aan de MDT in Katwijk.        

Aanmelden

Ben je tussen de 14 en 27 jaar? Dan zoeken we jou voor het MDT-traject. Een kwart van de trajecten is gereserveerd voor jongeren zonder zinvolle dagbesteding. Daarnaast zoekt het project nog ambitieuze jongeren die in de Raad van Advies (denktank) willen plaatsnemen. Uiteraard is er ook nog ruimte voor maatschappelijke organisaties die ons ‘goud van de toekomst’ een stap verder willen brengen. Kijk op www.welzijnskwartier.nl/MDT.


'Urgentie alleen via woningcorporatie'

Wooncorporatie n Dunavie waarschuwt via haar nieuwsbrief voor online bemiddelingsbureaus die aanbieden om een urgentieaanvraag te doen voor mensen die op zoek zijn naar een huurwoning. Die vragen daar veel geld voor, tot 600,- euro. ‘Let goed op, je kunt deze partijen niet vertrouwen. Helaas krijg je er niets extra voor terug’, aldus de wooncorporatie.

Bemiddelingsbureaus kunnen geen urgentieaanvraag voor woningzoekenden indienen, benadrukt Dunavie. ‘Alléén jijzelf kunt dat met hulp van een in de regio werkzame woningcorporatie. Voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg is Dunavie dat.’


De bemiddelingsbureaus bieden aan om de voorrangsverkaring over te nemen. De aanvraag voor urgentie die via de tussenpartijen worden ingeleverd, komen uiteindelijk ook bij de woningcorporaties terecht. ‘Deze worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle andere urgentie aanvragen. Je schiet er dus niets mee op, maar mag wel de rekening betalen. Hoe professioneel de websites ook ogen, deze partijen zijn géén onderdeel of partner van Dunavie of de gemeente Katwijk', aldus de wooncorporatie.

‘Het inschakelen van een tussenpartij levert dus geen tijdswinst op. Het zorgt wel voor extra kosten: je betaalt de tussenpartij een bedrag voor het overnemen van het aanvraagproces. Dit bedrag komt bovenop de normale kosten van een urgentie aanvraag.'


Dunavie adviseert om een urgentieaanvraag altijd zelf in te dienen. Meer informatie op

www.dunavie.nl