De Burgt in Rijnsburg als het nieuwe onderkomen van de hoofdbibliotheek en K&O. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De Burgt in Rijnsburg als het nieuwe onderkomen van de hoofdbibliotheek en K&O. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Hoofdbibliotheek en K&O naar De Burgt

cultuurverhuizing n Het college van burgemeester en wethouders ziet Dorpshuis De Burgt in Rijnsburg, het voormalig gemeentehuis, als nieuwe locatie voor de hoofdbibliotheek Katwijk. Dat biedt genoeg ruimte om daar gehuisvest te worden samen met Volksuniversiteit K&O Katwijk en in de toekomst Muziekschool Katwijk. Dat voorstel legt het college voor aan de gemeenteraad. De bibliotheek krijgt dan een kleinere vestiging aan het Emmaplein in Katwijk aan Zee. De bibliotheken aan de Schelpendam en Hoorneslaan gaan dan dicht.

Het college heeft in de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek laten doen. De eerste keuze die daarbij gemaakt moest worden, was over het vormen van een Cultuurbedrijf, waarin de bibliotheek, K&O en muziekschool worden ondergebracht.


De gemeente onderzocht drie scenario’s: ‘ja, en we gaan het (gelijk) regelen’; ‘nee, want we hebben er geen geld voor over’ en ‘ja, maar we gaan er gefaseerd naar toewerken’. Het college kiest voor het laatste scenario, licht wethouder Jacco Knape afgelopen vrijdagmiddag toe. ‘Wij vinden dit scenario een hele mooie kans om door te groeien naar een Cultuurbedrijf.’


Sterk cultuurbedrijf

Volgens het college kan een ‘sterk Cultuurbedrijf in de groeiende gemeente meer (nieuw) aanbod voor inwoners realiseren en ook een hogere kwaliteit aanbieden. Wanneer de drie organisaties integreren hebben ze meer slagkracht en impact en daarmee een groter bereik', is te lezen in de nota aan de gemeenteraad, waarin het college die keus onderbouwd. ‘Een toekomstbestendige organisatie', benadrukt Knape, die kan bijdragen aan een aantal maatschappelijke doelstellingen, zoals culturele ontwikkeling, bevordering van lezen gericht op jongeren en kwetsbare groepen, maar ook als aanjager van samenwerking met andere culturele instellingen en muziekverenigingen. Vorming van een Cultuurbedrijf is ‘uitermate complex’, wordt benadrukt. Het gaat om organisatorische, juridische en financiële vraagstukken, maar ook om huisvestingsvraagstuk van zes locaties, opbouwen van een gemeenschappelijke cultuur en vormgeven van het benodigde cultureel ondernemerschap. Daarnaast is het noodzakelijk dat de muziekschool, een gemeentelijke organisatie, wordt verzelfstandigd. Daarom is gekozen voor de gefaseerde aanpak: eerst de bibliotheek en K&O samen, waarna de muziekschool zich later aansluit bij het Cultuurbedrijf.



Muziekschool: eerst verzelfstandigen, dan aansluiten

De volgende stap was het bepalen van de huisvestingsstrategie. Daarvoor zijn ook drie varianten onderzocht: nieuwbouw met handhaving van de bibliotheken in Rijnsburg en Valkenburg; handhaving en gebruik van de huidige gebouwen; en tot slot verplaatsing naar De Burgt met een kleinere bibliotheekvestiging in Katwijk aan Zee. Voor die deze bibliotheekvestiging kwam het oude PTT-gebouw op het Baljuwplein in beeld en leegstaande winkelpanden op het Emmaplein.


Het college kiest voor een bibliotheekvestiging in een leegstaande winkel(s) op het Emmaplein. ‘Dat biedt flexibiliteit', aldus Knape. Het is bovendien een aantrekkelijk plek, ook toeristisch, en kan voor het plein, dat vooral met leegstand heeft te kampen, een impuls zijn voor winkels om zich daar te vestigen.


gemeenteraad nog instemmen

De Burgt aan het Burgemeester Koomansplein in Rijnsburg wordt, als de gemeenteraad instemt, de nieuwe hoofdvestiging van de bibliotheek Katwijk. Die gaat zich vestigen op de bovenverdieping van de Burgt, waar ook K&O intrekt.


De bibliotheek en K&O sluiten zich aan bij dat plan van het college, hoewel de voorkeur van beiden uitging naar nieuwbouw, waarvoor het voormalige ID College aan de Jan Evertsenlaan in beeld was. Maar nieuwbouw is voor het college geen optie, omdat het minder gemeentelijk vastgoed wil. Dus bleef voor beide organisaties alleen De Burgt over, die zij ‘interessant' noemen.


Doorgaan in het huidige gebouw is voor de bibliotheek geen optie. ‘Het is echter wel zo dat op dit moment de grootste gebruikersgroepen van K&O en de Bibliotheek (én ook die van de muziekschool) in Katwijk aan Zee, Hoornes/Rijnsoever en Katwijk a/d Rijn wonen. Een nevenvestiging van voldoende omvang en uitstraling in Katwijk aan Zee (de grootste kern in Katwijk!) is in deze variant uiterst noodzakelijk.'

Op het Emmaplein is genoeg ruimte voor een bibliotheekvestiging. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde