Hopelijk staat de festivaltent komende zomer weer aan zee. | Foto: PR
Hopelijk staat de festivaltent komende zomer weer aan zee. | Foto: PR Foto:

Noordzee Zomerfestival bereidt zich voor op 2021

nzf n Ondanks, dat er op dit moment geen evenementen mogelijk zijn, is het bestuur van het Noordzee Zomerfestival met volle energie gestart met de voorbereidingen van het festival in 2021.


Het grootste regionale festival op het strand van Katwijk zal volgend jaar gehouden worden van 6 tot en met 14 augustus. Negen dagen lang zal de festivaltent weer op het strandplein staan met een keur aan activiteiten voor jong en oud.


“Wij gaan ervan uit dat er binnen afzienbare tijd een coronavaccin beschikbaar is en dat vanaf mei de maatregelen afgebouwd kunnen worden", zegt pr-bestuurslid Marco den Engelsman. “Of deze voorspelling te optimistisch is weten we nu natuurlijk niet maar er is alle reden om de organisatie van het Noordzee Zomerfestival nu voortvarend op te pakken.”


”Als het kan en veilig is, dan willen we er weer staan,” vult bestuurslid sponsorwerving Willem Schonenberg aan.

“We zetten in op een breed gedragen festival waar bezoekers en sponsors een kans krijgen te genieten en in de belangstellig te komen zoals we dat alle jaren hiervoor hebben gedaan. Het NZF heeft de laatste jaren altijd kunnen rekenen op de trouwe steun van circa 225 bedrijven en particulieren. Het is een behoorlijke uitdaging om deze groep voor volgende jaar vast te houden. De komende maanden gaan we hieraan werken en natuurlijk ook op pad om nieuwe sponsors te werven.”


Volgens voorzitter Arie Nijgh kan men in ieder geval starten met de blauwdruk van het festival dat niet door is gegaan in 2020. “Dat lijkt dan misschien simpel maar dat is het niet,” zo vult hij aan. "Normaal gesproken zijn we negen maanden bezig met de complexe organisatie van het Noordzee Zomerfestival en nu is het lastiger dan ooit. We hadden een programma dat stond. We zullen ook zeker al het mogelijke doen om de artiesten die we toen geboekt hadden en de partijen die voor ons de faciliteiten verzorgden een tweede kans te geven. Maar we moeten ook rekening houden met het scenario dat er zakelijk gezien in dit vreemde jaar veel veranderd is. Daarnaast blijven we de ontwikkelijken rond de coronacrisis natuurlijk nauwgezet volgen zodat we kunnen aanpassen waar nodig.”

Het festivalbestuur richt zich in eerste instantie op de communicatie met de partijen die betrokken zijn bij het festival.

De 120 vrijwilligers zullen daarbij zeker de komende maanden niet vergeten worden.


Daarnaast kan het Noordzee Zomerfestival alle hulp gebruiken die voorhanden is om er te staan als het kan. Dus, wil je meedenken en meewerken, meld je dan via de website aan als vrijwilliger.


Strandpaviljoens mogen deze winter blijven staan

overwinteren n De gemeente geeft toestemming aan seizoensgebonden paviljoens, verenigingen en commerciële partijen om gebruik te maken van de mogelijkheid deze winter te blijven staan. Het gaat om de periode van 1 november tot en met 1 maart.


De overwintering geldt alleen voor de hoofdgebouwen. De losse elementen, zoals strandhuisjes en containers, moeten wel worden verwijderd. De Vereniging belangenbehartiging strandpaviljoenhouders, -exploitanten en -eigenaren aan het Katwijkse strand heeft eerder dit jaar namens de strandondernemers de gemeente gevraagd om aankomende winter éénmalig de seizoensgebonden strandpaviljoens te mogen laten staan.


De ondernemers hebben dit verzoek gedaan, omdat het af- en opbouwen en het stallen van de strandpaviljoens veel geld kost. Wethouder Jacco Knape: “Door de coronacrisis staan de inkomsten van strandexploitanten dit jaar onder druk. Vanwege deze bijzondere omstandigheden hebben wij daarom samen met Rijkswaterstaat, de waterschappen en andere kustgemeenten besloten om het overwinteren eenmalig toe te staan om zo deze ondernemers te ondersteunen.”


In juni had het college al de intentie uitgesproken voor medewerking aan het verzoek. Hierna volgde een onderzoek in samenwerking met verschillende overheidsinstanties of dit mogelijk was. Het laten staan van paviljoens in de wintermaanden kan namelijk ook risico’s met zich meebrengen. Zo zouden containers op het strand wel eens weg kunnen spoelen. Uit het onderzoek is gebleken dat een eenmalige overwintering van de paviljoens op de stranden veilig is en dat de natuur hierdoor geen schade oploopt.


SKA: geen oud- en nieuwjaarsfeest dit jaar

SKA n Stichting Katwijkse Activiteiten houdt komende jaarwisseling geen nieuwjaarsfeest bij jongerencentrum Scum op het parkeerterrein Noordduinen. ‘Het voelt voor ons vreemd en onwennig. Voor het eerst sinds de oprichting van het evenement, zo’n 25 jaar geleden, geen groot feest in Katwijk tijdens de jaarwisseling’, meldt het SKA-bestuur op hun FB-pagina.


SKA organiseert het Oud & Nieuw evenement sinds 2001. Het evenement is in 1995 opgezet om de toenmalige rellen, vandalisme en geluidsoverlast tijdens de jaarwisseling in Katwijk tegen te gaan.

Het evenement groeide uit naar een vaste waarde op oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht met een brede programmering van bands en DJ’s op verschillende podia, dat door vele duizenden jongeren werd bezocht.

Vorig jaar door meer dan 4.800 bezoekers, vooral jongeren.


Het bestuur had de afgelopen maanden nog hoop dat de corona-situatie naar het einde van het jaar ten goede zou keren, zodat het oud- en nieuwfeest alsnog door kon gaan en de regels zouden versoepelen.


‘Gezien de huidige ontwikkelingen en de richtlijnen vanuit de Nederlandse regering is dit helaas nog altijd niet het geval’, aldus het bestuur. De organisatie heeft de afgelopen maanden en weken nog verschillende opties besproken hoe het feest toch door zou kunnen gaan of in een alternatief formaat te presenteren.


‘Maar waar we op uitkwamen is, dat je op ons festival tot 6 uur 's ochtends vrij moet kunnen rondlopen, dansen, vrienden moet kunnen ontmoeten en uitbundig feest moet kunnen vieren, in een voor iedereen veilige omgeving. Omdat we jullie die ervaring onder de huidige omstandigheden niet kunnen bieden, zien wij dit jaar helaas geen mogelijkheid om Kattukwaed Festival te realiseren.'


‘Wat ons betreft komen we in 2021 twee keer zo hard terug, dus heel graag tot volgend jaar', benadrukt de organisatie.