Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Binnensluis is weer beperkt opengesteld voor verkeer

afgeschaald n De Binnensluis is sinds vrijdag 16 oktober weer beperkt open voor tweerichtingsverkeer. Uit evaluatie van de verkeerssituatie over afgelopen maand blijkt dat er ruimte is om de verkeersmaatregelen vanwege de afsluiting van de Koningin Julianabrug, licht af te schalen. Dit gaat de gemeente doen door de slagboom op de Binnensluis dagelijks tussen 19.00 en 04.00 uur en op zondag de hele dag open te zetten.

Wethouder Rien Nagtegaal: ‘We kunnen concluderen dat de omleidingsroutes goed functioneren. Na de hectische eerste twee dagen is de verkeerssituatie gestabiliseerd. Met het omleidingsplan hebben we grote opstoppingen weten te voorkomen. En het goede nieuws is dat we zelfs wat ruimte hebben om de hinder enigszins te gaan beperken’.


‘Hoewel het uiteraard op momenten druk is in het verkeer, zijn er geen grote verkeersopstoppingen meer in de spits. Het woon-werkverkeer lijkt redelijk soepel te verlopen - weliswaar met wat extra omrijtijd - en de nood- en hulpdiensten zijn tevreden over de doorgang in noodsituaties’.


Afschalen binnen normen

Dat het verkeer over het algemeen goed z’n weg vindt, laat zien dat de verkeersmaatregelen werken. Nagtegaal: ‘Het feit dat de verkeerssituatie vrij soepel is, laat zien dat het pakket aan maatregelen werkt, maar ook dat we deze maatregelen nodig hebben. Nu afstappen van het eenrichtingsverkeer – iets wat mij vanuit verschillende kanten is gevraagd – is dan ook geen optie. Er is wel enige ruimte om af te schalen, maar wel binnen de normen en doelstellingen waar we mee te maken hebben’.


Uit de evaluatie blijkt dat er vooral in de rustige periodes van het etmaal (avond- en nacht) en op zondag ruimte is voor een geringe toename van het aantal auto’s op de Binnensluis. Het in twee richtingen openstellen van de Binnensluis op andere tijden en op zaterdag is vooralsnog geen optie. Uit verkeerscijfers blijkt dat de auto-spits op zaterdagmiddag in Katwijk zwaarder is dan de woon/werkspits op een reguliere werkdag, waardoor het verkeer in het centrum zou vastlopen en onveilige situaties zouden ontstaan.


Monitoren

De verkeersmaatregelen als gevolg van het werk aan de Kon. Julianabrug zijn nog tot half maart 2021 nodig. Tijdens het werk aan de brug zal de verkeerssituatie continu worden gemonitord. Wanneer op termijn blijkt dat er meer mogelijkheden ontstaan om de verkeersmaatregelen te versoepelen, zal de gemeente zeker proberen de hinder verder te beperken.


Stijging van aantal coronabesmettingen zet door

covid n In Katwijk zijn vorige week 298 mensen positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Hollands Midden. Dat is een flinke toename ten opzichte van een week eerder. Toen werden 216 mensen positief getest op het virus.


Dinsdag werd bekend dat de Rijksoverheid nieuwe maatregelen neemt. De horeca is dicht, mondkapjes worden verplicht in publieke binnenruimte, een verbod op evenementen, en een maximaal aantal van 4 personen samen buiten. Volgens minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zal de gedeeltelijke lockdown zeker vier weken aanhouden.


Zeer ernstig

Het aantal coronabesmettingen in Hollands Midden is zo hard opgelopen dat de situatie niet langer ‘ernstig’ wordt genoemd, maar ‘zeer ernstig’. Dit nieuwe - hogere - risiconiveau is woensdag ingegaan.

De reguliere zorg in de veiligheidsregio’s Hollands Midden en Haaglanden wordt verder afgeschaald. Het aantal Covid-patiënten dat wordt verpleegd of op de ic ligt neemt nog steeds toe. Daarom heeft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) regio West besloten om de reguliere zorg in de regio nog verder af te schalen. Zestig procent van de planbare, reguliere zorg kan straks niet meer geleverd worden.


Strandpaviljoens mogen blijven staan, maar onder voorwaarden

overwinteren n Exploitanten mogen strandpaviljoens deze winter laten staan. Dat besluit heeft het college van burgemeester en wethouders genomen. Onder strenge voorwaarden wordt gedoogd om de paviljoens te laten staan.

Het af- en opbouwen en het stallen van de strandpaviljoens kost veel geld. Volgens Koninklijke Horeca Nederland levert 120.000 euro per strandpaviljoen. Vanwege de coronacrisis zou dat ernstig nadelig uitvallen voor de eigenaren van de strandtenten. De overwintering geldt alleen voor de hoofdgebouwen. De losse elementen, o.a. strandhuisjes en containers moeten worden verwijderd. Exploitatie blijft uit en er mag verder niemand aanwezig zijn.

Willy-Zuid, KW 106, Het Centrum, Paal 14, Beach, Het Wantveld en watersportvereniging Airtime maken gebruik van de mogelijkheid om te blijven staan. Watersportverenigingen surfschool Katwijk en KBS zijn andere constructies, deze bestaan uit containers. Rijkswaterstaat staat dit niet toe en deze zijn dus uitgesloten van overwinteren.

Afbeelding