Nicolette (links) en Marsha met Mika en Dylan. | Foto: Piet van Kampen
Nicolette (links) en Marsha met Mika en Dylan. | Foto: Piet van Kampen Foto:

High10 en Redsaam, specialisten op een bijzonder vakgebied

n Therapie met honden is vaak heel succesvol

hulpverlening n Het is nog een relatief onbekend fenomeen dat kinderen en volwassenen met behulp van honden weer perspectief krijgen wanneer zij te maken hebben met problemen die hen belemmeren in hun functioneren. Kinderen met autisme, faalangst, ADHD, die het thuis of op school lastig hebben, volwassenen met traumatische ervaringen, het zijn een paar praktijkvoorbeelden die met succes door Nicolette Houwer en Marsha van Weerdenburg en hun honden worden begeleid.

Door Piet van Kampen

Nicolette is eigenaar en oprichter van High 10. Zij heeft veel ervaring opgedaan in de jeugdhulpverlening maar haar ambities gingen verder en in november 2017 begon zij haar eigen bedrijfje. ‘Ik geloof er helemaal in’, was zij vastberaden.

Tijdens een netwerkdag ontmoette zij Marsha die ook de nodige ervaring als maatschappelijk werker met volwassenen in haar bagage heeft. Het klikte direct tussen die twee en het contact werd gelegd. Tot voor kort werden de sessies met hun honden op diverse locaties in de regio gehouden o.a. op scholen en bij gesloten jeugdzorginstelling Schakenbosch.

Sinds september van dit jaar hebben de dames ook een eigen locatie in het voormalig Protestants Militair Tehuis in Katwijk Binnen en kunnen zowel in ‘eigen huis’ als in de regio hun mooie werk blijven doen. ‘Want mooi werk is het’, zijn de beide dames eensgezind. Marsha is sinds kort eigenaar van Redsaam (in stappen naar herstel) maar werkt daarnaast intensief samen met Nicolette. Samen willen zij zich gaan richten op geüniformeerden met PTSS. De verwachting is dat er begin 2021 met de eerste groep gestart gaat worden waar ook de honden weer een ondersteunende rol bij zullen krijgen.


Makkelijk contact

De cliënten worden aangemeld door Jeugd- en gezinsteams uit de hele regio want de onderneming van de beide dames is nog vrij uniek. Waarom is het inzetten van honden zo belangrijk? Door het contact met de hond is er vaak al een ingang tot een gesprek. Het is daarom laagdrempelig en stress verlagend.

'Tijdens het wandelen of activiteiten met de honden komen de verhalen los', vertelt Nicolette. ‘We werken individueel of in kleine groepjes en bekijken van tevoren welke hond het beste bij hen past. Jongeren activeren en het opdoen van succeservaringen is belangrijk en je gaat uiteindelijk steeds meer de diepte met hen in als ze langer hier komen of wij naar hen toe gaan’, is de ervaring van Nicolette. ‘Wij zijn geen psychologen maar vormen wel een belangrijke schakel binnen het gehele proces van begeleiding. We werken daarvoor samen met o.a. de GGZ en andere betrokken partijen.

‘Heel belangrijk is dat wij samenwerken’ vult Marsha haar aan. ‘Wij bieden kinderen en volwassenen weer perspectief en dat is het mooie van ons werk’ eindigen de beide dames dit onderhoudende en leerzame gesprek.

Voor meer informatie: www.high10.nl. De website van Redsaam komt binnenkort beschikbaar.


Gemeente voert kentekenparkeren in

parkeren n Vanaf 19 oktober start de gemeente Katwijk met de invoering van kentekenparkeren. Daar waar het voorheen nodig was om na betaling bij de betaalautomaat een kaartje achter de voorruit te leggen, hoeft dat na de invoering van het kentekenparkeren niet meer.


De parkeerautomaten op straat worden in de periode tot en met 30 oktober geschikt gemaakt voor kentekenparkeren.

Wethouder Rien Nagtegaal: “Het voordeel van kentekenparkeren voor parkeerders is dat je na het betalen niet meer terug hoeft te lopen naar de auto om een kaartje achter de voorruit te leggen. Voor de gemeente geldt dat we handhaving op deze wijze efficiënter kunnen laten plaatsvinden.”

In de overgangsperiode van het aanpassen van de parkeerautomaten van 19 tot en met 30 oktober is het zo dat op de ene locatie kentekenparkeren al is ingevoerd terwijl hier op een andere locatie nog aan gewerkt wordt.


De aangepaste parkeerautomaten worden voorzien van een sticker met de uitleg van de nieuwe werkwijze. Digitaliseren van parkeren Het kentekenparkeren is de eerste zichtbare stap in het digitaliseren van zaken rondom parkeren. Op dit moment werkt de gemeente aan het digitaliseren van de verschillende parkeerproducten zoals de bewoners-en bezoekersvergunning. Inwoners met een bewoners- en/of bezoekersvergunning blijven hun huidige vergunning voorlopig gewoon gebruiken. Zij ontvangen bericht van de gemeente op het moment dat dit wordt aangepast. Dat is naar verwachting eind van het jaar.

Meer informatie Meer informatie over hoe kentekenparkeren werkt, staat op www.katwijk.nl/kentekenparkeren. Voor antwoorden op vragen over parkeren, mail naar info@katwijk.nl        

Afbeelding