Wethouder Rien Nagtegaal (midden) opent de Koningin Julianalaan met hulp van programmamanager Jan Kreuger van gemeente Katwijk (links) en projectmanager Rob Lastdrager van Strukton (rechts). | Foto: PR
Wethouder Rien Nagtegaal (midden) opent de Koningin Julianalaan met hulp van programmamanager Jan Kreuger van gemeente Katwijk (links) en projectmanager Rob Lastdrager van Strukton (rechts). | Foto: PR Foto:

Koningin Julianalaan weer open

verkeer n Zaterdag 10 oktober opende wethouder Rien Nagtegaal de Koningin Julianalaan, waar sinds eind augustus werd gewerkt aan een nieuwe inrichting met onder andere een busstrook en een nieuwe halte voor R-net.

Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Het zal niemand ontgaan dat we op veel plekken aan het werk zijn. Mooi dat er nu weer een stukje klaar is, dan zien we resultaten en dat is waar we het voor doen. Doordat de Industrieweg nu weer bereikbaar is vanaf de Zeeweg-Oost, is er weer een tweede oost-west verbinding met het centrum van Katwijk, dat geeft weer wat extra lucht in de omleidingen die voor het werk aan de Julianabrug ingesteld zijn’.


R-net maatregelen

De aanleg van de fietstunnel onder de Zeeweg, de vernieuwing van de Koningin Julianabrug en de nieuwe inrichting van de Koningin Julianalaan tussen de rotondes Zeeweg en Industrieweg zijn allemaal onderdeel van het R-net programma. Vanuit dit programma werd eerder de compleet vernieuwde Biltlaan opgeleverd. Op de Kon. Julianabrug komen geen R-net maatregelen, maar dit werk is met het oog op de start van R-net naar voren gehaald.

De Koningin Julianalaan heeft een busstrook gekregen zodat de R-net bussen vanaf de rotonde Industrieweg met voorrang op het autoverkeer de rotonde Zeeweg kunnen bereiken. Ook zijn er ‘comfortstroken’ aangelegd op de rotonde Industrieweg.

Verder is de oversteek bij de Piet Heinlaan verbeterd, en is de weg opnieuw geasfalteerd. Door de vele regen van de afgelopen dagen is de kruising Piet Heinlaan - en aansluitend de fietspaden richting Zeeweg - nog niet open. Fietsers rijden de komende week nog even via het Miereweidepad en automobilisten via de rotonde Industrieweg.

Half december wordt naar verwachting de fiets-/voetgangerstunnel onder de Zeeweg in gebruik genomen. In maart 2021 wordt de Kon. Julianabrug weer opengesteld voor verkeer. Vervolgens wordt naar verwachting in april 2021 de R-net corridor Leiden – Katwijk – Noordwijk in gebruik genomen.


Mondkapjes voor De Voorraadkast en Voedselbank

samen n Niet als gemeente gratis mondkapjes weggeven maar het samen, in de maatschappij voor elkaar krijgen om aan mensen die het moeilijk kunnen betalen mondkapjes beschikbaar te stellen. Dat was de reactie van Leon Krijgsman van Hart Voor Katwijk tijdens de raadsvergadering, op de motie van het CDA. Dat lijkt nu al te gaan lukken i.s.m. wijkservicecentrum Centraal.

In deze tijd is het niet onverstandig om mondkapjes te hebben. Steeds meer instanties verplichten bezoekers kapjes te dragen bij binnenkomst. Gelukkig zijn er tegelijkertijd ook veel ondernemers die ze bij de entree gratis beschikbaar stellen aan het publiek.
Of de gemeente dat ook moet doen is echter de vraag. Naast de kosten (ook al zijn ze per stuk niet duur, alles bij elkaar maakt het toch een beste som) is het niet bekend hoeveel, hoe lang en aan wie precies ze dan moeten worden uitgedeeld.
Hart Voor Katwijk stelde voor om in de maatschappij op zoek te gaan naar mensen, instanties en bedrijven die hierbij kunnen helpen. De Voorraadkast en de Voedselbank draaien per slot van rekening al op giften. Wellicht zijn er bedrijven die nu hierin iets kunnen betekenen.

Inmiddels heeft Hart Voor Katwijk contact gehad met wijkservicecentrum Centraal (Gemiva / Het Raamwerk) in Rijnsburg. Zij hebben toegezegd om met de cliënten mondkapjes te willen maken en deze beschikbaar te stellen aan de Voorraadkast. Op die manier helpen we elkaar!

"Mochten er meer mensen of bedrijven zijn die kunnen en willen helpen, dan mogen ze rustig contact met mijn opnemen", aldus Krijgsman. "Stuur maar een mailtje! (L.Krijgsman@hartvoorkatwijk.nl) En gaat het nu storm lopen, dan neem ik contact op met de wethouder. Die heeft contacten met de instanties. Dat komt dan allemaal goed!"


Stem op de nieuwe naam                                voor Locatie Valkenburg

naamgeving n Vanaf nu laat de gemeente Katwijk bewoners stemmen op de nieuwe naam voor het dorp dat gebouwd gaat worden op voormalig vliegkamp Valkenburg.

Eerder kon het publiek al ideeën voor de naam insturen. Bijna zevenhonderd mensen deden dat en droegen ruim elfhonderd namen aan. Uit die grote lijst heeft het college van B&W drie mogelijke namen gekozen: Nieuw-Valkenburg, Valkenhorst en Limesveld. Op één van die namen kan t/m 22 oktober een stem uitgebracht worden via de website www.katwijk.nl/naam.


De gemeente zocht naar namen uit het heden, verleden of de toekomst van het gebied. ‘Nieuw-Valkenburg’ verbindt het oude met het nieuwe, benadrukt door het verbindingsstreepje. De locatie hoorde altijd al bij het bestaande dorp Valkenburg, en ook het vliegkamp heette Valkenburg. Nu komt daar nieuw leven in een toekomstgerichte wijk. Ook ‘Valkenhorst’ verwijst naar het voormalig vliegkamp. ‘Valk’ wordt geassocieerd met de vogel en vliegen én met de marine. ‘Horst’ is een nest, wat staat voor het voormalig vliegveld en voor een thuis voor de toekomstige bewoners.


De naam ‘Limesveld’ verwijst naar de rol die de plek in de Romeinse geschiedenis had. De Limes was het grensgebied van het Romeinse rijk. Op locatie Valkenburg zijn interessante archeologische vondsten uit de Romeinse tijd gedaan, zoals delen van een weg.

Op één van deze drie namen kun je eenmalig jouw stem uitbrengen tot en met 22 oktober. Op basis van de uitslag van de stemronde kiest het college van B&W vervolgens de definitieve nieuwe naam. Goed om te weten: de vijf bestaande wijken van Katwijk heten Valkenburg, Katwijk aan Zee, Katwijk Noord, Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg. Het nieuwe dorp wordt officieel de zesde wijk binnen de gemeente Katwijk.        

Afbeelding