Afbeelding
Foto:

Ervaar het fenomeen vogeltrek

Vogeltrekexcursie n Oktober is de vogeltrekmaand! Op zaterdag 3 oktober organiseren Natuurcentrum Katwijk en Vogelclub Katwijk een vogeltrekexcursie in de Coepelduynen.

Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 oktober is het Nationaal Vogeltrekweekend. Ook het Natuurcentrum Katwijk en Vogelclub Katwijk besteden dan aandacht aan het fenomeen vogeltrek, dat in deze tijd van het jaar in en om Katwijk zo mooi is waar te nemen.

Meer weten over vogeltrek en bovenal het zelf ervaren? Dan kunt u mee op pad met een ervaren vogelaar. Tijdens de excursie door het zuidelijk deel van de Coepelduynen krijgt u uitleg over de vogeltrek en tips over herkenning. Uiteraard zal ook een bezoek worden gebracht aan de vogeltrektelpost ‘De Puinhoop’.

De intensiteit van de zichtbare vogeltrek is sterk afhankelijk van het weer. Tijdens de excursie zal hier ook op worden ingespeeld.

Het vertrek is op zaterdag 3 oktober om 08.00 uur vanaf de fietsenstalling op het parkeerterrein Noordduinen (naast de manege). De excursie duurt ongeveer 2 uur. Let op! Het maximaal aantal deelnemers is 12, en aanmelden is verplicht, via arjan@natuurcentrumkatwijk.nl


Doe mee met Plastic Dieet

plasticvrij n Op 1 oktober start in Katwijk het Plastic Dieet. Dit is een actie om een maand lang bewust om te gaan met het gebruik van plastic en manieren te vinden om dat plasticgebruik te minderen.

Het Natuurcentrum Katwijk en Jutters Katwijk roepen zoveel mogelijk mensen op om deel te nemen aan deze actie. Dat kan door bijvoorbeeld plastic te weigeren, te verminderen en/of te hergebruiken. Vorig jaar gingen Marteke Makenze, Louis van Schie en Caroline Koiter samen de challenge aan. Dit jaar hopen ze op meer deelnemers.

Het Plastic Dieet is wereldwijd een fenomeen. Caroline Koiter, voorzitter van het Natuurcentrum Katwijk over haar ervaringen vorig jaar: “De eerste week heb ik gebruikt om na te gaan hoeveel plastic we als gezin eigenlijk gebruiken. Dat was schrikken! Met het gezin heb ik toen besproken hoe we ‘plastic-vrij’ boodschappen kunnen doen. De markt is een handige plek om producten te kopen als je plastic wilt minderen. Dan moet je natuurlijk wel je eigen bakjes en netjes meenemen. Tijdens een evenement kocht ik een blok shampoozeep, tandpastatabletten, bamboerietjes en een bijenwaskleedje waar ik kaas in kan verpakken. Al met al viel het me alles mee en had ik boeiende gesprekken als ik vertelde dat ik ‘op dieet was’.’’


Ook Louis, actief als plasticsoepbestrijder vanuit Jutters Katwijk, Straatjutters Katwijk en Coast Busters, is er dit jaar weer bij. Hij kijkt erg kritisch naar verpakkingen bij het boodschappen doen. ‘’Een goede voorbereiding is vereist. In een gewone supermarkt glimt al het plastic je bij binnenkomst al tegemoet. Inkopen doen zonder “single use plastics” is eigenlijk geen doen’’. Louis hoopt dit jaar een Top 10 te kunnen maken van meest efficiënte manieren om plastic te minderen.

Louis en Caroline dagen zoveel mogelijk mensen uit om in de maand oktober minimaal een week (langer mag natuurlijk) mee te doen aan het Plastic Dieet. Deelnemers wordt gevraagd om hun ervaringen (met graag een foto!) te delen. De origineelste inzending maakt kans op een dinerbon.

Op zaterdag 31 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt. Voor meedoen, neem contact op met

caroline@natuurcentrumkatwijk.nl


Kinderboekenweek                        in Bibliotheek Katwijk

leesfeest n Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Het thema van deze feestelijke kinderboekentijd is: En Toen? Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt.

Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken.

Kinderen tot 18 jaar zijn in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg gratis lid van de bibliotheek. In de Kinderboekenweek betaal je ook geen inschrijfkosten. Er zijn ook allerlei activiteiten in de bibliotheek tijdens de Kinderboekenweek. www.bibliotheekkatwijk.nl/kinderboekenweek