Aafke van Rhijn, Trien Schaap en Adger van Helden openen het hek voor het gebouw. | Foto: Piet van Kampen
Aafke van Rhijn, Trien Schaap en Adger van Helden openen het hek voor het gebouw. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Nieuwe locatie Voedselbank open

opening n ‘Eigenlijk zouden voedselbanken niet moeten bestaan’ zo begon voorzitter Aafke van Rhijn haar welkomstwoord voorafgaand aan de officiële opening van het gebouw. Op het plein van de voormalige basisschool De Dubbelburg woonden afgelopen zaterdag enkele tientallen belangstellenden dit speciale moment bij.

Door Piet van Kampen

‘Ik ben nu voor de derde keer verhuisd’, zegt Trien Schaap, vrijwilliger van het eerste uur. Begonnen in een garage in Katwijk, later op het Cleijn Duinplein en vervolgens naar de Petronella van Saksenstraat in Rijnsburg. Vanwege daar geplande woningbouw moest er naar een nieuwe locatie worden gezocht en deze werd gevonden aan het Capelrijeland in Rijnsburg. ‘Na een lange zoektocht sprong ik een gat in de lucht toen in samenwerking met de gemeente dit pand beschikbaar kwam’, sprak Aafke van Rhijn. ‘Ik ben heel erg trots’. Trots maar vooral dankbaar was zij op allen die deze verhuizing mogelijk hebben gemaakt. De gemeente, burgers, bedrijven en fondsen.


Diepe buiging.

‘Een diepe buiging naar onze vrijwilligers die in etappes de verhuizing mogelijk hebben gemaakt. Wij hebben tachtig vrijwilligers die elkaar motiveren’, stak de voorzitter hen een pluim op de hoed. Twee van deze vrijwilligers zijn Trien Schaap, een van het eerste uur en Joke van der Valk, pas sinds een jaar actief in deze geweldige groep.

Joke: ‘We moeten ons nog een beetje nestelen maar vindt het grandioos wat de mannen hebben gedaan. Ruim tachtig procent van het werk is door de vrijwilligers gedaan’ Trien: ‘Het is inderdaad geweldig. Ook tijdens de verhuizing konden onze klanten gewoon bij ons terecht’, sprak de nestrix in het gezelschap dat zich met hart en ziel voor de medemens in armoede in zet.

Dat er nog armoede in de gemeente is moest ook wethouder Adger van Helden bekennen. ‘De Voedselbank is een wezenlijk onderdeel van het armoedebeleid in Katwijk. Het is een belangrijke partner waar ik supertrots op ben’. Belangrijk want de behoefte neemt zeker in deze coronaperiode nog steeds toe. Triest maar waar.