Onthulling van het informatiebord door (v.l.n.r.) Kees Wassenaar, Leendert de Lange en Jacco Knape. | Foto: P. Korbee
Onthulling van het informatiebord door (v.l.n.r.) Kees Wassenaar, Leendert de Lange en Jacco Knape. | Foto: P. Korbee

Herinneringsfietsroute rondom voormalig marinevliegkamp

fietsroute n Met de onthulling van een informatiepaneel en korte fietstocht door de wethouders Kees Wassenaar (Wassenaar) en Jacco Knape (Katwijk) en burgemeester Leendert De Lange (Wassenaar), als voorzitter van Erfgoedlijn Atlantikwall, is afgelopen maandagmiddag de herinneringsroute Vliegveld Valkenburg geopend.

Die herinneringsroute voert fietsers ruim veertien kilometer langs historische plaatsen en cultureel erfgoed, zoals de tankgracht, een restant van de Atlantikwall en het barakkendorp. Gedenkwaardige delen van Nederlands militair erfgoed en de Atlantikwall, de verdedigingslinie die door de Duitsers is gebouwd en loopt van Noorwegen tot aan de Spaanse grens. Onderdeel van de route is ook het bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg.

rijke historie

Hier is het roemruchte verleden van het vliegveld te bewonderen. Van de bezetting door de Duitsers in 1940, het Vrouwen Vredeskamp in 1982 tot aan de permanente sluiting in 2006.


Wethouder Jacco Knape (cultuur) is blij dat de route alsnog geopend is. ‘De opening maakte eigenlijk onderdeel uit van de festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid. Helaas werden deze festiviteiten vanwege corona uitgesteld. Gelukkig kunnen we vandaag alsnog de eerste meters van dit bijzondere stuk erfgoed kunnen afleggen.’


Veelzijdig gebied

Wethouder Kees Wassenaar (Cultureel Erfgoed) benadrukt in zijn toespraak de bijzondere aspecten van het gebied. ‘We staan hier in een gebied met een rijke historie, maar tegelijk ook in een heel dynamisch gebied. Aspecten als natuur, milieu, woningbouw en verkeer spelen hier een belangrijke rol. Een aspect wat er tot nu toe wat bekaaid is afgekomen, is het erfgoed, de historie van dit gebied, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Het vormt de aanleiding waarom wij hier nu staan.’


De fietsroute is tot stand gekomen met steun van de provincie Zuid-Holland en de Erfgoedlijn Atlantikwall. Hierdoor is het mogelijk geworden onderzoek te doen naar de rijke cultuurhistorie van het gebied en wat daar van over is. Gemeenten Katwijk en Wassenaar hebben samen het initiatief genomen om het erfgoed beter voor het voetlicht te brengen.


De fietsroute, die je natuurlijk ook kunt wandelen, voert door het Nationaal Park Hollandse Duinen, dat als doel heeft waardevol landschap te verankeren. De route is te vinden op www.katwijk.nl


RTV Katwijk gaat federatie vormen                                        met de BollenstreekOmroep

emotioneel n Het bestuur van RTV Katwijk gaat om de tafel met de BollenstreekOmroep om gezamenlijk een federatiestichting op te richten. Dat besluit van het bestuur is met een meerderheid van stemmen goedgekeurd op de Algemene Ledenvergadering van RTV Katwijk afgelopen woensdagavond.


Met 20 stemmen voor en 12 tegen, stemde de ledenvergadering in met het voorstel. Zowel voor- als tegenstanders noemen het een ‘emotionele vergadering.’ Eén lid kwam met een motie van wantrouwen richting het bestuur, die werd ruim verworpen. De angst bestaat onder sommige leden en vrijwilligers dat de omroep haar identiteit verliest.

RTV Katwijk en BollenstreekOmroep hebben eerder de intentie uitgesproken om op een of andere manier intensiever te gaan samenwerken. Daarvoor werd een kwartiermaker ingeschakeld, Arjo van Trigt.

Hij sprak tijdens de Algemene Ledenvergadering de leden toe. ‘We willen een brug bouwen tussen Katwijk en de Bollenstreek. Daarin gaan de omroepen dingen samen doen. Het huis delen, niet alleen letterlijk.’ Vooral de financiële situatie van beide omroepen wordt op termijn zorgelijk. ‘Als het zo doorgaat is het eigen vermogen op enig moment op.’


Beide omroepen hebben de uitdrukkelijke wens uitgesproken om de lokale identiteit te behouden, daarom is niet gekozen voor een fusie. ‘Fusie hebben we verlaten, dan zouden de omroepen de lokale identiteit kwijtraken.’ Met een fusie is het namelijk niet mogelijk om twee radiofrequenties in de lucht te houden, iets wat wel een uitdrukkelijke wens is van beide omroepen.

Met het besluit van de vereniging RTV Katwijk is het nu aan kwartiermaker Arjo van Trigt om de gemeenten te overtuigen dat dit de beste optie is voor een toekomstbestendige omroep.



Afbeelding