Vrijdag tekenden de partijen op de woningmarkt de samenwerking om met meer tempo voldoende woningen te bouwen. | Foto: PR
Vrijdag tekenden de partijen op de woningmarkt de samenwerking om met meer tempo voldoende woningen te bouwen. | Foto: PR Foto:

Convenant voor snelheid in Katwijkse woningbouwopgave

huisvesting n Samenwerking is nodig om voldoende woningen voor de juiste doelgroep te kunnen bouwen in Katwijk. Daarom slaan elf partijen die op de Katwijkse woningmarkt een rol hebben als overheid, ontwikkelaar, bouwer of makelaar de handen ineen. Op vrijdag 18 september ondertekenden zij een samenwerkingsconvenant.

De partners op de Katwijkse woningmarkt maken samen afspraken die ervoor zorgen dat er snelheid gemaakt kan worden met het bouwen van die woningen waar de grootste behoefte aan is. Op deze manier geven zij gezamenlijk uitvoering aan de woonagenda van de gemeente Katwijk. Het doel is om beter zicht te krijgen op ontwikkelingen en op de veranderende markt en om samen belemmeringen op te kunnen lossen die planontwikkeling in de weg kunnen staan.

Omdat publieke en private belangen samenkomen bij de bouw van nieuwe wijken, werken overheid en markt nauw samen. Het convenant is ondertekend door Bouwfonds Property Development (BPD), Dunavie, gemeente Katwijk, KBM, Kooitje Makelaars, De Lange-van der Plas, De Leeuw Makelaars, Van der Meer Makelaars, Ouwehand Bouwen en Ontwikkelen, De Raad Bouw en Van Rhijn Bouw.


Samenwerkingstafel

In het kader van de uitvoering van de Woonagenda 2020-2024 is een Samenwerkingstafel Woningbouw ingericht met alle partijen. Deze samenwerkingstafel stemt de plannen van alle partners op elkaar af en bekijkt of ze voldoende aansluiten bij de ambities die in de Katwijkse woonagenda zijn geformuleerd.


Toetsingskaders zijn onder andere of het plan een evenwichtige verdeling tussen betaalbare en duurdere woningen kent, het plan bijdraagt aan de gewenste diversiteit in woonmilieus en of de woningen levensloopgeschikt, duurzaam en van hoge kwaliteit zijn. Het streven is om ieder najaar de voortgang van het woningbouwprogramma, de onderliggende projecten en de samenwerking te evalueren.


Wethouder Gerard Mostert: “Het is hard nodig dat markt en overheid nu de samenwerking aangaan. Zonder deze samenwerking kan de snelheid in de woningbouw die nu nodig is, niet worden gehaald”.


Oktober Plasticmaand in Katwijk

milieu n Plastic Dieet, Zero Waste, plastic soep, het is tegenwoordig ondenkbaar dat iemand hier nog nooit iets over heeft gehoord. Plastic heeft twee kanten: je kunt er hele mooie en nuttige dingen van maken, maar het is zo “duurzaam” gemaakt dat veel ervan vroeg of laat als zwerfafval of microplastics in het milieu terechtkomt.

Ieder mens heeft al een flink portie plastic in het lichaam zitten. Je hoort wel eens dat we ongeveer een creditcard aan plastic per week naar binnen krijgen. Dat komt omdat microplastics in ons voedsel en in de lucht terecht zijn gekomen. Via het eten van vis, slijtage van autobanden, biljoenen peukenfilters en kauwgom die op straat worden gegooid en in het grondwater, sloten of riool terecht komen, de reactie van voedsel en dranken met verpakkingsmateriaal, noem maar op.


Al het zwerfafval komt uiteindelijk via waterwegen in de plastic soep terecht. Het degradeert langzaam, eerst tot kleine fragmenten en uiteindelijk tot microplastics. Grotere objecten kunnen we met veel kosten en moeite voor een deel weer uit het water verwijderen.

Bij microplastics lukt dat niet meer. Het laatste is extra triest als je je bedenkt dat in de komende dertig jaar de plasticproductie nog eens verdrievoudigd. We gebruiken het steeds meer en nieuw plastic maken is veel goedkoper dan plastic recyclen en hergebruiken. Het plastic afval stapelt zich daarom nu op bij de afval verwerkende bedrijven. Deze kunnen het niet meer kwijt.

Tot voor kort konden we ons afvalplastic nog kwijt aan de Aziatische landen, maar die willen het niet meer hebben. We komen dus om in het plastic. Vandaar dat stichting Coast Busters samen met Jutters Katwijk en meer initiatieven in Katwijk, die een gezonde, mooie en schone planeet aarde hoog in het vaandel hebben staan in oktober nog maar eens extra aandacht vragen voor het Probleem Plastic.

Men kan zich deze maand aansluiten bij een Plastic Dieet, deelnemen aan de hondentraining zwerfafvalflesjes zoeken met de honden van Enjoycleaningup, plastic jutten op het strand, straatjutten in de wijk (samen met Welzijnskwartier), drijfvuilvissen (op sup-board, in kano of bootje), met schoolklassen een verzoek indienen voor een praktijk- en theorieles, een bedrag doneren t.b.v. de realisatie van de Limes Bubble Barrier. Informatie over dit alles en meer vindt u op www.coastbusters.nl


Onderzoek naar voorrang op rotonde

camera's n Op de rotonde Zeeweg - Karel Doormanlaan is onderzoek gedaan naar het functioneren van de voorrangssituatie.

In Katwijk hebben fietsers geen voorrang op rotondes, terwijl dat op de meeste plekken in Nederland wel het geval is.

De gemeente laat een gespecialiseerd bedrijf onderzoeken doen om zo een beeld te krijgen van de impact van een eventuele aanpassing van de voorrang op alle rotondes in Katwijk.

Voor dat onderzoek zijn op de rotonde Zeeweg - Karel Doormanlaan camera’s aangebracht, die de verkeerssituatie tijdens de spits registreren.


Het verkeer op de rotonde wordt niet herkenbaar in beeld gebracht.