Afbeelding
Foto:

Katwijks Museum verwerft sleutelstuk door Jan van Goyen

topstuk n Het Katwijks Museum heeft met steun van de Vereniging Rembrandt een van de vroegst bekende schilderijen van Katwijk aan Zee verworven. Het schilderij ‘Strandgezicht met visverkopers te Katwijk’ uit 1641 is gemaakt door Jan van Goyen (1596-1656), die gespecialiseerd was in de weergave van het Hollandse landschap. Dit ovaalvormige paneel toont een weids strandgezicht, waarbij Katwijk links achter de duinen te zien is.

In het schilderij staat de beschouwer een stukje ten noorden van Katwijk, en kijkt richting het zuiden over het strand. Bij de weergave van het dorpssilhouet ging Van Goyen waarheidsgetrouw te werk. Niet alleen de hoge toren van de Andreaskerk is te zien, maar ook de resten van het koor. Dat gedeelte van de kerk werd in 1571 door de watergeuzen geplunderd en verwoest. Rechts van de Andreaskerk zien we nog een toren: de zogeheten Vuurbaak. Deze voor Katwijk iconische vuurtoren werd gebouwd in 1604, en was op het moment van schilderen dus nog relatief ‘jong’.


Visserij

Dat Jan van Goyen allerlei bedrijvigheid op het strand schilderde, is niet verwonderlijk: de visserij was van groot belang voor het zeventiende-eeuwse Katwijk. Aan de kustlijn liggen vissersboten en in de verte, op zee, zien we er nog meer. Op het strand wordt de zojuist gevangen vis geveild. Tussen de groepjes kopers staan ook visloopsters, herkenbaar aan hun grote platte hoed. Daarop droegen zij een mand met vis, waarmee zij dagelijks naar plaatsen als Leiden liepen, om daar hun handelswaar aan te bieden.


Jan van Goyen

Van Goyen blonk uit in de weergave van de hoge Hollandse wolkenlucht en het vlakke landschap. Hij schilderde vanaf de jaren 1630 met een beperkt palet waarin bruin, geel en grijs overheersen. Het landschap is vaak op een schetsmatige manier neergezet, waarbij de verf in dunne lagen is aangebracht. Door deze snelle werkwijze behoorde Van Goyen tot een van de meest productieve meesters van de Gouden Eeuw: er zijn nog ruim 1200 werken van zijn hand bekend (ter vergelijking: voor Johannes Vermeer, die heel nauwgezet schilderde, zijn dat er 36).


Het strandgezicht van Jan van Goyen is de vierde aankoop van het Katwijks Museum die door de Vereniging Rembrandt gesteund wordt. Naast de al genoemde Toorop, hielp de Vereniging het museum ook bij de verwerving van Katwijkse stadsgezichten van de negentiende-eeuwse schilders Emil Neumann en Kasparus Karsen. Het Katwijks Museum is trots op deze vier schilderijen. Daarom worden ze getoond in de nieuwe tentoonstelling ‘De kracht van Katwijk in de schilderkunst’, die vanaf 22 september te zien is.


Zaterdag feestelijke opening van                                        nieuw onderkomen Voedselbank Katwijk

opening n Zaterdag 26 september opent wethouder Adger van Helden officieel de nieuwe locatie van Voedselbank Katwijk. Het gebouw aan het Cappelrijeland 2 in Rijnsburg is sinds het begin van deze maand al in gebruik genomen. Nationale Burendag geeft nu een mooie gelegenheid om ook de buurt kennis te laten maken met het werk van de Voedselbank. Naast wat feestelijke activiteiten en rondleidingen in het pand is er ook een optreden van The Flying Seagull Project.

Er is afgelopen maanden hard gewerkt om de voormalige basisschool de Dubbelburg geschikt te maken voor het werk van Voedselbank Katwijk. Naast de voedseluitgifte is er ook een kapsalon in het pand gerealiseerd. Een ander lokaal wordt gebruikt voor tweedehands kleding. Met de ruime gangen en lokalen voorziet de oude school perfect in ruimtes die inmiddels ingevuld zijn met stellingen, opslag en grote vries- en koelinstallaties. Ook Grip op de Knip heeft in het pand enkele ruimtes toebedeeld gekregen. De indeling zorgt voor een ruime en overzichtelijke opzet en voorziet in eenrichtingsverkeer voor bezoekers.

Mensen uit de buurt zijn zaterdag welkom om zich rond te laten leiden door het pand. Vrijwilligers zijn er om te vertellen over het werk van de Voedselbank.

Op het plein kan men ondertussen kijken naar verschillende filmpjes van de Voedselbank, is er eten en drinken te krijgen en als bijzonder hoogtepunt een optreden van The Flying Seagull Project. Dit is een creatieve groep die magie, theater en jongleren bij elkaar brengt om kinderen uit vluchtelingenkampen een lach op het gezicht te bezorgen.

De festiviteiten en rondleidingen starten om 10.00 uur en duren tot 15.00 uur. Voor een programma kunt u naar de facebookpagina of www.voedselbankkatwijk.nl Bezoekers die die een rondleiding willen, dienen zich op het plein te registreren in verband met Covid-19.


Gratis digitaalspreekuren in bibliotheek Hoornes

Bibliotheek n Computerproblemen en er zelf niet meer uitkomen? Dat is niet meer nodig.

In het DigiTaalhuis van Bibliotheek Katwijk aan de Hoorneslaan is drie keer per week een digitaalspreekuur. Iedereen kan hiernaar toe voor gratis hulp bij problemen met computer, tablet, e-reader en telefoon.


Op maandag, woensdag en donderdagmiddag bieden deskundige en gemotiveerde vrijwilligers in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever digitale hulp waar je er niet meer uitkomt met je computer, tablet, e-reader of telefoon.


Het computerspreekuur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever is op maandag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur.

Dit spreekuur is ook voor iedereen die hulp nodig heeft bij het zoeken naar informatie op het internet. Behalve voor technische digitale problemen kan men dus ook bij de vrijwilligers van het computerspreekuur aankloppen voor het helpen zoeken naar allerlei informatie.

Afbeelding