Wethouder Jacco Knape, burgemeester Cornelis Visser en Yvonne van den Anker gingen op zoek naar de schat.    
| Foto: Piet van Kampen
Wethouder Jacco Knape, burgemeester Cornelis Visser en Yvonne van den Anker gingen op zoek naar de schat. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Ondanks corona toch geslaagd

aangepast n De coronacrisis heeft het Comité Open Monumentendag er niet van weerhouden om toch weer – zij het beperkt- een interessant programma op te stellen. De officiële opening vond plaats in het Rijnsburgse Merovechpark. Burgemeester Visser en wethouder Jacco Knape verrichtten de openingshandeling door als eersten de spade voor het schatgraven ter hand te nemen.

Door Piet van Kampen

Geen volledig programma waarin normaal gesproken ook o.a. het Katwijks Museum en molen De Geregtigheid zouden zijn opgenomen maar wel enkele nieuwe aanwinsten. Het Merovechpark in Rijnsburg dat relateert aan de historie van het grafveld en het Informatiecentrum Historie Vliegveld Valkenburg. Beiden waren zeer in trek bij de bezoekers.


Heel tevreden

‘Ik ben heel blij dat we weer een evenement hebben’ sprak de burgemeester in zijn openingswoordje. Wethouder Knape vond het thema van dit jaar ‘Leermonument’ uitstekend van toepassing op de plaats waar de opening plaats vond. ‘Complimenten aan het comité dat weer veel werk heeft verricht’.

Voorzitter Yvonne van den Anker blikt terug op een succesvolle dag. ‘Wij zijn heel tevreden en het is eigenlijk boven verwachting verlopen. Het is goed om te zien dat eer ook steeds meer jeugd aan mee doet. Het Magazine dat wij hebben uitgegeven is voor velen een mooie handleiding om een route naar keuze te bepalen’. De preses somt enkele veel bezochte plaatsen op. ‘In De Roskam was er veel belangstelling voor de foto-expositie over het Heerenhuys en ook de R.K. Joannes de Doperkerk werd evenals de Dorpskerk goed bezocht. Ook de oude begraafplaats in Katwijk aan Zee trok veel belangstelling. Maar vooral het nieuwe informatiecentrum over de historie van het vliegveld Valkenburg trok een aantal nieuwsgierigen.

In het Merovechpark was er de hele dag belangstelling en hebben veel kinderen aan het schatgraven meegedaan’, noemt zij enkele belangrijke publiekstrekkers van een - ondanks de inkrimping van het programma - zeer geslaagde dag.