Erma van Bentum gaat leiding geven aan het kunstproject. | Foto: PR
Erma van Bentum gaat leiding geven aan het kunstproject. | Foto: PR Foto:

Samen schilderen aan een KRV-drieluik

schilderproject n Abstract, realistische, modernistisch of klassiek het kan allemaal in dit schilderproject, waarbij in groepjes van drie invulling wordt gegeven aan het drieluik Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Het uiteindelijke drieluik komt in Huis van de Buurt de Zwanenburg in Katwijk aan Zee te staan. Vanwege corona kunnen er slechts 15 amateurkunstenaars meedoen.

Misschien ken je het panorama schilderij Tulipland van Leo van den Enden dat met zijn 67 bij 4 meter in Voorhout te bewonderen is. Dat schilderij laat op prachtige wijze de Bollenstreek zien en voelen. Dit schilderij was voor Maria van der Plas, sociaal werker bij Welzijnskwartier, de inspiratiebron voor het drieluik over de gemeente Katwijk. 'Uiteraard hebben we in de Zwanenburg veel minder ruimte, dus onze schilderijen worden veel minder groot. Maar we willen wel het karakter van de drie dorpskernen in de gemeente Katwijk op doek gaan vastleggen. In de Zwanenburg is een strook beschikbaar waar de schilderijen perfect gaan passen.'


Schilderen en ontmoeten

Schilders schilderen meestal alleen. Maar in dit unieke project gaan de creatievelingen elkaar ontmoeten en samenwerken. In groepjes van drie vullen ze de (3) witte doeken op geheel eigen wijze. Samen bepalen ze welk karakteristieke beeld van een dorpskern ze willen vatten en op welke wijze er geschilderd wordt. Van der Plas: 'Er komen dus drie identiteiten in één schilderij. Dit gaat vast spannende schilderijen opleveren.'


Vanwege de grootte van de doeken is de keuze gevallen op schilderen met acrylverf, schilderen met olieverf maakt het project wel erg duur en wordt moeilijker i.v.m. de droogtijd van de verf door het werken in teamverband.

Het project staat onder leiding van Erma van Bentum, de kunstenares die al 24 jaar succesvol leiding geeft aan Schilderclub Zwanenburg en het idee verder heeft geconcretiseerd. Van Bentum: 'We hebben bewust gekozen voor groepen van drie, omdat we hiermee aan alle coronamaatregelen kunnen voldoen. Bovendien kun je als schilder in zo’n klein team nog steeds goed je eigen creativiteit kwijt.'


Waarschijnlijk kunnen deelnemers gratis meedoen. Wel wordt verwacht dat deelnemers in een team kunnen werken en zich committeren aan het project. Het project start vanaf 5 oktober, dus meld je snel voor die tijd aan als je interesse hebt om mee te doen. Vol is vol.


Meer info en inschrijven kan via MariavanderPlas@welzijnskwartier, tel. 4071690.

Ook kan men elke maandag tussen 13.30 en 16.30 uur binnenlopen bij de Zwanenburg, dan is Erma van Bentum aanwezig.


Digitaalspreekuren in bieb Hoornes

bibliotheek n In het DigiTaalhuis van Bibliotheek Katwijk aan de Hoorneslaan is drie keer per week een digitaalspreekuur.


Iedereen kan hiernaar toe voor gratis hulp bij problemen met computer, tablet, e-reader en telefoon. Op maandag, woensdag en donderdagmiddag bieden deskundige en gemotiveerde vrijwilligers in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever digitale hulp waar je er niet meer uitkomt met je computer, tablet, e-reader of telefoon.


Kom naar dit gratis spreekuur en de problemen worden, waar mogelijk, opgelost. Het computerspreekuur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever is op maandag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur.


Dit spreekuur is ook voor iedereen die hulp nodig heeft bij het zoeken naar informatie op het internet. Behalve voor technische digitale problemen kun je dus ook bij de vrijwilligers van het computerspreekuur aankloppen voor het helpen zoeken naar allerlei informatie.