Koningin Màxima was te gast in de TheaterHangaar tijdens de Katwijkse MuziekTafeldag. | Foto: Set Vexy
Koningin Màxima was te gast in de TheaterHangaar tijdens de Katwijkse MuziekTafeldag. | Foto: Set Vexy Foto:

Koningin Máxima te gast bij Katwijkse MuziekTafeldag

koninklijk n Woensdag was Koningin Máxima in Katwijk aanwezig bij de landelijke MuziekTafeldag van de stichting Méér Muziek in de Klas. Koningin Máxima werd in de TheaterHangaar ontvangen door burgemeester Visser.


Als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas sprak Koningin Máxima met het onderwijs en culturele instellingen, die zich inzetten voor meer muziek in de klas.


Burgemeester Visser: “Het was een eer om Koningin Máxima te mogen ontvangen in gemeente Katwijk op dé plek die onlosmakelijk is verbonden met muziek; de TheaterHangaar. De musical Soldaat van Oranje draait hier al zo’n tien jaar. Vandaag was het de plek waar werd gesproken over muziekonderwijs in de klas. Een belangrijk onderwerp dat bewezen bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen.”


Steeds meer gemeenten gaan serieus aan de slag met de versterking van het muziekonderwijs op school met als doel: structureel muziekonderwijs voor ieder kind. Stichting Méér Muziek in de Klas helpt daarbij. In Katwijk zetten de gemeente, scholen, de muziekschool én stichting Méér Muziek in de Klas zich hier samen voor in.

Begin vorig jaar kreeg Wethouder Knape het stokje van de provincie Zeeland overgedragen; een aanmoediging om het bestaande muziekonderwijs in Katwijk nog een stap verder te brengen. Die aanmoediging was het startsein voor betrokken partijen om aan de slag te gaan met de vernieuwing van het onderwijsmuziekprogramma in Katwijk.

Het nieuwe muziekprogramma omvat wekelijks muziekles in de klas, gegeven door de eigen docent en aanvullend enkele (verdiepende) lessen door een vakdocent. De groepen 5, 6 en 7 nemen deel aan een muziekproject. Ook een bezoek aan de muziekschool en lokale muziekvereniging en een kennismakingsles op een specifiek muziekinstrument zijn onderdeel van het programma.

Wethouder Knape: “Muziek is in de gemeente Katwijk een belangrijk goed. Het verbindt mensen en geeft ze de mogelijkheid zichzelf te ontwikkelen. Het muziekprogramma in Katwijk is nu vernieuwd en dit schooljaar is al meer dan de helft van de Katwijkse scholen gestart met Méér Muziek in de Klas. Eerder bleek uit een evaluatie van de muziekschool dat scholen muziekonderwijs heel waardevol en belangrijk vinden. In de praktijk bleef muziekonderwijs soms onderbelicht. Bij het vernieuwde muziekprogramma is gewerkt aan het inhoudelijk programma, maar ook gekeken naar hoe het beschikbare budget aangevuld en besteed kon worden. Via de stichting Méér Muziek in de Klas is het budget verhoogd via een matchingsregeling. Op die manier krijgt het muziekonderwijs op de Katwijkse basisscholen zonder grote investeringen een extra impuls. ”


Tijdens de bijeenkomst in de TheaterHangaar konden de aanwezigen genieten van een muzikaal ontvangst verzorgd door de kinderen van de muziekschool. De kinderen brachten stukken van onder andere Vivaldi en Bach ten gehore en zijn daarna samen met Koningin Máxima op de foto gegaan.

Anke Bottema, docent Muziekschool Katwijk: “Muziek is een bron van plezier. Het is een geweldig middel van expressie. Bovendien brengt muziekonderwijs ons in kennis met een enorme diversiteit aan cultuur: wereldmuziek, hiphop, klassiek, elektronische muziek, om maar wat te noemen. Muziekeducatie draagt bij aan de ontwikkeling van creatief denken en herkennen van emoties. Door met anderen muziek te maken leer je samenwerken. Allemaal vaardigheden die van grote waarde zijn voor onszelf, maar ook voor onze samenleving."


Katwijkse geselecteerd voor Portretprijs

muze n De Katwijkse kunstenares Mariska de Kok is geselecteerd voor De Nederlandse Portretprijs. De selectiecommissie heeft 104 van de 524 ingezonden werken uitgekozen voor de expositie Muze in het vierde ‘Weekend van het Portret’ van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september in Amsterdam. Het thema is dit jaar ‘de muze’; een persoon die een belangrijke inspiratiebron vormt voor kunstenaars.


Kunstenares Mariska de Kok uit Katwijk stuurde haar schilderij ‘Annette – Epiloog’ in voor De Nederlandse Portretprijs. ‘Annette, een krachtige dame, uitbundig, enthousiast en vol vuur. Naast een liefdevolle vriendin, waarop ik letterlijk kon bouwen, was zij een groot fan van mijn werk. Model zijn voor mijn tekeningen/schilderijen vond zij een grote eer. Bloedserieus zat zij als een Egyptische prinses, stil en ook zeer gemotiveerd.’

Annette werd ziek en overleed in november vorig jaar. Het schilderij, in Rembrandtstijl, was toen nog niet af. Tot haar eigen grote spijt. De Kok maakte het afgelopen maanden af aan de hand van foto’s. ‘Diep huilend heb ik geschilderd. Tegelijkertijd ook genoten, omdat ik meende te voelen wanneer mijn kritische muze vond dat het goed ging, maar ook waar ik nog beter zou kunnen’, blikt De Kok terug op die emotionele periode. Met het schilderij bracht zij een eerbetoon aan haar goede vriendin. Een ode aan haar muze.

‘Annette – Epiloog’ is te zien, samen met 103 andere portretten, in het Weekend van het Portret van 18 tot en met 20 september in Loods 6 in Amsterdam.





Het schilderij ‘Annette – Epiloog’ door Mariska de Kok. | Foto: pr