Robbert Susan in gevecht met Marius van Mil van Excelsior M. | Foto: OrangePictures
Robbert Susan in gevecht met Marius van Mil van Excelsior M. | Foto: OrangePictures Foto: Danny Ploegaert

Oranjehemden gaan verder waar ze geëindigd zijn

voetbal n De selectie van V.v. Katwijk heeft de eerste wedstrijd met 0-2 gewonnen. Robber Susan (vanaf 11 meter) en Tim Freriks zorgden voor een 0-2 zege op Sportpark Dijkpolder in Maassluis.

Het mag genoeglijk bekend zijn intussen, 6 maanden rolde de bal niet over de groene velden, corona had uiteraard ook de sportwereld in haar greep. Maar afgelopen zaterdag werd er dan eindelijk weer afgefloten voor 'het echie'.

Hoewel, helemaal echt voelde het toch niet. Uit-supporters waren niet welkom in Maassluis (net zoals dat het geval is in Katwijk overigens).

Een handjevol bestuursleden uit Katwijk gaf acte de présence en verrassend genoeg trok er bij de aftrap ook wat oranje rook over De Dijkpolder.

Een aantal supporters hadden er voor gekozen hun club van buiten de hekken te supporten.


ingespeeld

Zij zagen Katwijk zaterdag startten met een groot aantal nieuwe namen in de basis. Boy de Jong (k), Paul Kok, Tim Freriks, Lars Weistra, Kilian van Mil en Samuel Scheimann waren vorig seizoen nog elders actief.


Weistra en Scheimann melden zich zelfs pas in de laatste weken van de voorbereiding op 'De Krom'.

Desalniettemin leken de elf prima op elkaar ingespeeld. Katwijk was heer en meester in de eerste helft.


Dat resulteerde in een (effectieve) 0-2 ruststand. Robbert Susan was trefzeker vanaf de stip, nadat Paul Kok op de achterlijn tegen de grond werd gewerkt. De aanvoerder had in de tweede treffer de rol als aangever. Met een prima pass vond hij Freriks diep. De aanvaller - in de basis, nadat Marciano Mengerink zich geblesseerd moest afmelden - wist keeper Van Leeuwen met een diagonaal schot te verrassen. In de tweede helft probeerde Excelsior Maassluis het de Katwijkers lastig te maken. Verder dan een schot op de lat (Ouali) en een schot op de buitenkant van de paal (Van Mil) kwamen de Tricolores niet. Katwijk wist daar uiteindelijk niet veel tegenover te zetten, hinkend op twee gedachten: de score uitbreiden of toch de voorsprong verdedigen. Maar dat bleek ook niet nodig.


Een prima begin van de Tweede Divisie dus voor de Oranjehemden, voorlopig staat Katwijk op dezelfde plaats als waar het afgelopen seizoen bleef steken. Bovenaan. Trainer Anthony Correia, ook al nieuw, had liever gezien dat de ploeg eerder druk had gezet. "Maar", zo gaf hij zelf ook aan: "De pijp raakte leeg en dat is niet raar bij zo’n eerste wedstrijd."


En met een 0-2 overwinning bij zijn debuut kon ook hij tevreden terug kijken.


Afsluiting Open Monumentendag met orgelconcert

slotconcert n Orgelconcerten waren lange tijd zeldzaam in het land dit jaar. De reden is bekend. Katwijk ontsprong die dans helaas ook niet. Toch gaan de deuren open van de Nieuwe Kerk voor het traditionele populaire orgelconcert als afsluiting van Monumentendag in de Nieuwe Kerk op zaterdag 12 september om 16.00 uur.

Net als voorgaande jaren verzorgen organisten uit Katwijk het programma. Dit jaar zijn dat Willem Guijt en Jan de Vreugd.


Willem Guijt is organist in de Vredeskerk. Daar begeleidt hij de zondagse diensten. Hij opent met de koraalbewerking van Klaas Jan Mulder over ‘Heilig, heilig, heilig’. Daarna volgt het stoere Grand Choeur van Salomé. Dat Guijt van Barok houdt illustreert hij met een Concerto naar Vivaldi van Johann Gottfried Walter. Guijt sluit af met de bekende klanken van Fantasie alla marcia over het Wilhelmus van Jan Zwart.


Jan de Vreugd is verbonden als organist aan de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Katwijk. Hij opent zijn deel van het programma met Bach: het preludium en de daaropvolgende fuga BWV 546.

Daarna volgt een minder gehoord werk van Toon Hagen: Shalom. Als slotstuk Marcia uit de derde symfonie van Widor.


Toegang en programmablad zijn gratis evenals parkeren op het kerkplein. De deur gaat open om 15.30 uur en gaat om 16.00 uur dicht; dus geen inloop tussendoor.

Graag tijdens het concert blijven zitten tot einde. Bezoekers krijgen een plaats toegewezen door de organisatie.