Jesse Driebergen vecht een duel uit met zijn opponent. | Foto: Piet van Kampen
Jesse Driebergen vecht een duel uit met zijn opponent. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Prima seizoensopening voor FC Rijnvogels

Voetbal n ‘Een goed begin is het halve werk. ‘De eerste klap is een daalder waard en ‘Als het eerste schaap over de dam is volgen er meer’. Het is een drietal gezegdes die er op duiden dat het een goed gevoel geeft als je ergens goed aan begint. Het deed opgeld voor de Rijnvogels die de eerste driepunter bij de start van de competitie in het eigen nest wisten op te bergen.

Dat het allemaal niet zo simpel ging als dat de uitslag deed vermoeden heeft ook trainer Thomas Duivenvoorden kunnen aanschouwen. ‘Het was moeilijk het tempo hoog te houden tegen een team dat zich telkens ver terug liet zakken. Wij waren de meest voetballende ploeg en maakten ook aanspraak op de overwinning. De uitslag is dan ook volkomen terecht’ in de visie van de winnende trainer. Een overwinning die pas kort voor het scheiden van de markt cijfermatig enige betekenis van importantie kreeg. Duivenvoorden had wel het gelijk aan zijn zijde dat de zege volkomen verdiend was. De promovendus uit Poortugaal hield de ‘Poort van Poortugaal’ lang gesloten tot aan de rust.

Topscorer van vorig seizoen Jaap van Duijn, werd pas in de tweede helft binnen de lijnen gebracht. Hij zou een belangrijke stempel op de wedstrijd drukken. Niet dat deze op slot zat maar er moest een moment komen waarop de gastheren een verdiende voorsprong zouden nemen. De routinier was koud binnen de lijnen of vanuit zijn vlijmscherpe vrije trap zou de score eindelijk worden open gebroken. Doelman Dyron Bijl moest het leer lossen en verdediger Arie de Vreugd genoot dankbaar van de rebound. Het moment waarop de thuisclub meer bloed rook maar het zou er vooralsnog niet vloeien.

De Vogels mochten hun doelman Yannic Augustinus dankbaar zijn dat hij in de slotfase zijn team op de been hield en de gelijkmaker voorkwam door na een scherpe counter zeer alert te reageren. In vrijwel dezelfde minuut werd het duel beslist. Met nog 5 minuten op de klokken was het wederom Jaap van Duijn die na de zoveelste overtreding vanaf een metertje over 25 aan mocht leggen. De geschiedenis van een aantal minuten daarvoor herhaalde zich. Sluitpost Bijl moest lossen en nu was Maarten Reyneveld als de kippen erbij om de Vogels naar de bevrijdende 2-0 te loodsen.

Met nog 5 minuten op het uurwerk was het derhalve een gelopen koers. Dat de bevlogen Jaap van Duijn via de ongelukkige handsbal van Melvin Kingsale nog een pingel in de schoot kreeg geworpen was koren op zijn molen. Zoals zo vaak voordien bolden de touwen wederom na zijn onberispelijk genomen elfmetertrap. Zo zat het venijn in de staart van de opening van het seizoen waarin het team gevolg gaf aan de uitspraak van de trainer.


In een interview in een plaatselijk medium had hij uitdrukkelijk gesteld: ‘In het begin zullen wij er staan’. Ondanks een korte voorbereiding heeft hij aan zijn deze uitspraak gestalte gegeven.